Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015 » Edycja postu

Ogród Małej Mi - sezon 2015

popcorn 09:26, 13 maj 2015

jakie rodki! Też opitoliłam porządnie lawendę i teraz straszą takie ledwo zielone jeże.. brr.
pozdrawiam, Aniu! ja też nie umiem zwolnić
Mala_Mi 09:28, 13 maj 2015

Pamajo napisał(a)
Meldunek z frontu ślimakowego

Podsypałam im dziś "świeżynki" w miejsca, które wytypowałam jako schronienia. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Załapało się też jedenastu piegusów. Nie spodziewałam się, że są już takie duże

Między obżerane liriope (sposobem Irenki) wylałam fusy z kawy. Obserwacja potwierdza, że bardzo niechętnie wchodzą na nie. Z kilku zgromadzonych znalazł się tylko jeden śmiałek. Będziemy obserwować dalej.

Pozdrawiam

A ja wczoraj olałam ślimaki i wszytko... najgorsze jest to, że one idą z sąsiednich terenów.. zwalczymy u siebie a one i tak przyjdą.. na ponad 200 metrów ogrodzenia, tylko na odcinku 40 metrów mam teren kontrolowany przez sąsiadów.. a reszta hulaj dusza piekła nie ma

Mala_Mi 09:36, 13 maj 2015

Aska napisał(a)
Dzięki Aniu za odpowiedź /w wątku Madżenki/ na temat zawirusowanych host. poleciałam teraz przyjrzeć się hostom i część liści host jest zdrowych a część chorych. Może masz rację- wystawa słoneczna po prostu im nie służy,a dodatkowo może jakiś grzybek przypałętał się . Dam im szansę i zdrowe hosty wsadzę do donic i ustawię w półcieniu. A, narzędzia czym zdezynfekować? spirytusem?

Spirytus, ja mam denaturat

Po wykopaniu każdej hosty dezynfekcja narzędzi.. by nie zawirusować zdrowych.

I lepiej chore do doniczki i do cienia.. jak nic im przez sezon nie będzie to po takiej kwarantannie posadzisz do gruntu. Jak chore to wyciepiesz z doniczką.
W miejsce chorych host nie możesz posadzić innej hosty bo też zachoruje.

Mala_Mi 09:45, 13 maj 2015

popcorn napisał(a)
jakie rodki! Też opitoliłam porządnie lawendę i teraz straszą takie ledwo zielone jeże.. brr.
pozdrawiam, Aniu! ja też nie umiem zwolnić

Umiem zwolnić, ale nie mogę, bo albo robię , albo "Pani dziękujemy"... w moim i męża wieku już nikt do pracy nie przyjmuje Pracujemy razem z eM wiec jak wypadamy z pracy to razem.. Praca nasza polega na wykonaniu w terminie zlecenia... a nie na odsiedzeniu w pracy 8 godzin. I dobre rady że walnij robotą i odpocznij bo zdrowie ważniejsze.. jest po prostu nie na miejscu. Bez pracy dopiero zdrowie siądzie bo nawet chleba nie będzie za co kupić.. nie mówię o racie kredytowej Oszczędności nie posiadam żadnych. Dlatego łapie nerwa na "dobre" rady, nawet jak z dobrego serca.

Spadam do roboty .. ale na forum przerwa musi być Klawiatura od posiłków nad nią aż się "klei".. i pomyśleć że zawsze tępiłam ten brzydki zwyczaj jedzenia przy kompie

Floksowa przekwita... cholerne siedlisko ślimorów.. tu jest ich najwięcej.. bo tu nie sypnę z powodu oczka

Jadwiszka 10:14, 13 maj 2015

Jakie piękne te orliki, czy one się tez rozsiewają jak te zwykłe ?

Mala_Mi napisał(a)

Mala_Mi 10:22, 13 maj 2015

jadwiszka napisał(a)
Jakie piękne te orliki, czy one się tez rozsiewają jak te zwykłe ?

Tak, ale nie tak mocno. Powtarzają cechy rośliny matecznej. Tu większość to siewki. Znajduję je też na rabatach oddalonych o 30 metrów I te są niższe od innych orlików.

Tu siewka na skalniaku , za sadem.. i mam tu 2 siewki Ja nic nie przenosiłam w tych miejscach. Pod czosnkami widać.
popcorn 10:24, 13 maj 2015

U mnie też ta nora barlow się rozsiewa i jedna mini sieweczka nawet jeden kwiatek ma

Aniu ja Cię doskonale rozumiem! Trzymam kciuki, będzie dobrze! Musi być też mam przerwę na O
Ewa 10:45, 13 maj 2015

ewsyg 10:51, 13 maj 2015

Lubię Aniu do Ciebie wpadać. Całkiem inaczej ogląda się dojrzały ogród pełen kwiecia. Każde ujęcie Twojego ogrodu to bajka. Dobrze, że są takie ogrody bo człowiek ładuje sobie akumulatory i już by biegł na działkę przeobrażać ją w ogród

Pszczelarnia 10:52, 13 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

(...)

A CW i Ledikanense w pełnym rozkwicie

Lachsgold też już kwitnie, a azalie w pąkach

A ślimaki lubią rodki?
Ania, jaka bee? Wrzucaj zdjęcia kwiecia, bo to lubią nie tylko ślimaki.