Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kulą w płot

Kulą w płot

Psiamama 20:05, 04 lip 2016

Toszko dziękuję Ci bo uspokoiłaś mnie. Opryskam i zadbam o dołek dla niego. Czy do dołka dać mu też mączki bazaltowej bo tak dziewczyny sadziły. I jeszcze pytanie a propos ślimorów ninja i mączki bazaltowej. Czy to prawda, że wysypanie jej wokół roślin pomaga je zwalczać? Słyszałaś o tym? Nie chcę kupować trutki bo ślimaki są też pożywieniem dla innych zwierzątek. Czy przesadzam może?
Psiamama 20:07, 04 lip 2016

No brzydal podoba mi się strasznie dzięki
Psiamama 20:12, 04 lip 2016

Toszko mam taki preparat nada się? Czy kupić Decis?
Toszka 20:19, 04 lip 2016

Możesz i tym pryskać w razie czego.
Mączka bazaltowa jak najbardziej, bo to na wiele lat zapas mikro i makro elementów, a jednocześnie poprawia strukturę ziemi.
Toszka 20:43, 04 lip 2016

odnośnie zapór p/ślimakom - działają jeśli ślimaków jeszcze nie ma. Ostatnio odkryłam w rozetach carexów całą masę maleńkich nagich ślimaków. Chciał, nie chciał nasypałam po kilka granulek trutki ale w sam środek serca rośliny. Jak były zniesione jaja w zaułkach roślin to już żadna zapora nie jest skuteczna
HT działa na ślimaki paraliżująco na kilka godzin. Jednak do całkowitego unicestwienia potrzebne jest słońce, a pod liśćmi hosty, czy w środku rozety carexa to nie możliwe.
Psiamama 20:56, 04 lip 2016

Toszko wieeeeeelki dzięki za wszystkie info
Zana 23:10, 04 lip 2016

Psiamama napisał(a)
Jest ambrowiec obym się nim nacieszyła bo w wątku o ambrowcach powiało grozą... Mój też ma "wysypkę"...
Odmiana kolumnowa Slender Silouette. Malutki ale dobrze mamy czas Powalczę o niego bo bardzo chcę mieć to drzewko

Ambrowiec może i malutki, ale za to jaki tłuściutki Prezentuje się pięknie! Moje marzenie (jedno z wielu)

Przecudny ten liliowiec, taka wielka kępa. Ile on ma lat? Ja nie wiem dlaczego u mnie liliowce jakieś takie nijakie są. Takiej kępy to się chyba za 10 lat nie doczekam. Czy one czegoś specjalnego, a może właśnie niespecjalnego wymagają?
Psiamama 23:33, 04 lip 2016

Anula liliowce mają z 5 lat... To jedne z pierwszych roślin jakie kupilam pamiętam, że na allegro. Nie znałam jeszcz O. to była pierwsza rabata. Jak były małe wsadzałam między nie dalie i cynie. Szkoda, że nie mam zdjęć. Nic z nimi nie robię i mało podlewam, ziemia tam b.słaba i słońca mało. Widać dobrze im tam A ambrowiec boję się troszkę o niego. Oby się udało.
Toszka 23:46, 04 lip 2016

Poprawiłam drugiego linka o ambrowcach w "ambrowcach". Nikt mi nie zwrócił uwagi, że były dwa takie same
jolanka 14:33, 05 lip 2016

A ja miałam ochotę na ambrowca teraz to sie normalnie boję, po tych waszych informacjach

Ale kupiłaś bardzo ładnego, może da radę Daj mu trochę czasu.