Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kulą w płot

Kulą w płot

Psiamama 22:26, 06 lip 2016

anbu napisał(a)
Aguś jutro bo już ciiiimmmma straszna

No dobra jutro skończymy dochodzenie
MirellaB 22:39, 06 lip 2016

A nie łatwiej podlać w mniejszym stężeniu nawozem do kwaśnolubnych? Ja bym tak zrobiła.
Toszka 22:55, 06 lip 2016

Mirello, ale po co podlewać nawozem, jak tu o kwasowość chodzi? Po co nawozić?
Pewnie ten biedak i tak w szkółce był pędzony nawozami. Pędzenie= wymarzanie.
MirellaB 04:56, 07 lip 2016

Rozumię, że chodzi o kwasowość, to co jest złego w tym, żeby dać nawozu do kwaśnolubnych? Do zimy jeszcze sporo czasu zostało, zdąży się ukorzenić.
Psiamama 06:34, 07 lip 2016

MirellaB napisał(a)
Rozumię, że chodzi o kwasowość, to co jest złego w tym, żeby dać nawozu do kwaśnolubnych? Do zimy jeszcze sporo czasu zostało, zdąży się ukorzenić.

Myślę, że Toszce chodzi o rozwiązania ekologiczne, naturalne. Moja pierwsza myśl to był nawóz właśnie. Może to tak jak z naszą dietą, można np. zapodać sobie cytrynke albo łyknąc w tabletce wit. C. Nie wiem czy dobrze myślę
roma2 06:54, 07 lip 2016

Przepraszam, że tak z nagła. Witam Cię Aga. Zaglądam i czytam, bo sporo się muszę nauczyć. Mirelko kochana, Toszka ma rację. Aga zapodała grujecznikowi wystarczająco jedzonka w dołku. Chodzi tylko, by miał środowisko takie jakie lubi i mógł jak się dobrze ukorzeni z tego jedzonka korzystać. Nawozenie nic nie da. Podgoni go niepotrzebnie, a on teraz o korzeniach ma myśleć , zakwaszaj Aga jak radzi Toszka, bo to działanie na dłuższą metę, a nie na chwilowy efekt. Buziaki.

Psiamama 07:04, 07 lip 2016

roma2 napisał(a)
Przepraszam, że tak z nagła. Witam Cię Aga. Zaglądam i czytam, bo sporo się muszę nauczyć. Mirelko kochana, Toszka ma rację. Aga zapodała grujecznikowi wystarczająco jedzonka w dołku. Chodzi tylko, by miał środowisko takie jakie lubi i mógł jak się dobrze ukorzeni z tego jedzonka korzystać. Nawozenie nic nie da. Podgoni go niepotrzebnie, a on teraz o korzeniach ma myśleć , zakwaszaj Aga jak radzi Toszka, bo to działanie na dłuższą metę, a nie na chwilowy efekt. Buziaki.

Witaj Roma piękny masz avatar zaglądaj z nagła i z wolna Zapraszam. Zakwaszać będę bo grujecznik ewidentnie nie jest zadowolony z obecnej sytuacji
MirellaB 08:21, 07 lip 2016

Ja nie jestem zwolennikiem tylko naturalnych środków, nie obawiam się używać chemii jeżeli jest taka potrzeba. Nawóz nie tylko będzie pędził roślinę, ale też zakwasi glebę. Wiadomo, że za jakiś czas wszystko zostanie z gleby wypłukane.

Aga grujecznika też bym chciała. Od długiego czasu nad nim myślę i nawet bym miała fajne miejsce, tylko te liście opadające. Ja z mężem w poprzednim naszym ogrodzie każdego roku nieźle się narobiliśmy jesienią grabiąc i odkurzając stosy liści. Z tego powodu w obecnym ogrodzie ograniczamy liściaste do minimum.
Ale te grujeczniki tak bardzo mi się podobają
Psiamama 08:48, 07 lip 2016

Mirella ja do tej pory wcale liściastych nie miałam, więc pewnie nie wiem co mnie czeka a przecież jeszcze brzozę mam U grujecznika te opadłe liście i podobno ich zapach to właśnie atrakcja. Zobaczymy. Wracając do nawozu to też używam, ale myślę że przy grujecznika może Toszce też chodziło o to, że to dopiero posadzone drzewo i żeby nawozu nie lac teraz. Nie wiem, Toszka pewnie się wypowie
LyraBea 12:31, 09 lip 2016

Czytam z zaciekawieniem, z jakim pietyzmem i powagą podchodzicie do każdej z roślin. Sama zaczęłam przy was dostawać schizy i każda kropka na liściu zaczyna mnie niepokoić. Ślicznego ambrowca kolumnowego dorwałaś Aguś. No i grujecznik bidulek wreszcie doczekał się królewskiego obrządku i traktowania.
U mnie hortki Pink Diamonds malusie a też obsypane pąkami. Ślicznego koloru są te pierwsze kwiatki. Nie mogę się doczekać pełnego rozkwitu. Faktycznie bardzo wdzięczna odmiana. Cieszę się, że je mam.