Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kulą w płot

Kulą w płot

jolanka 18:48, 06 lip 2016

Aga, gdzie masz tego grujecznika? na której stronie
Psiamama 20:14, 06 lip 2016

Wiola napisał(a)
Piękny! Czekamy na foty sadzenia i jesienne.

Dołek dostanie pewnie w sobotę
Psiamama 20:32, 06 lip 2016

jolanka napisał(a)
Aga, gdzie masz tego grujecznika? na której stronie

Jolanko ja chyba nie przemyślałam dla niego miejsca. Stoi w pełnym słońcu. Oto on

Od posadzenia ma taki listki. Opryskałam topsinem i podlewam codziennie.

Toszka 20:39, 06 lip 2016

A czy dodałaś kwaśnej próchnicy? Grujecznik też lubi kwaśno. Staraj się podlewać tylko deszczówką. Woda ze studni zazwyczaj ma wysokie ph. O tzw. kranówce nie wspomnę.
I grujeczniki ambrowiec to ewidentnie słońcolubne drzewa.
Psiamama 20:43, 06 lip 2016

Nie dałam kwaśnej. Dostał rodzimą po prostu z próchnicą i mączkę bazaltową. To co teraz? Mogę go zasilić nawozem do kwaśnolubnych?
Mira104 20:58, 06 lip 2016

Dobrze wiedzieć że grujecznik to kwasolub Dla mnie śliczniutki, bo ja lubię to drzewko, zastanawiam się tylko, bo mój ma liście giganty niektóre są mniejsze od dłoni
Toszka 21:01, 06 lip 2016

Nawozem broń boże!

Jest kilka sposobów, by pomału zakwaszać glebę wokół.
- Wersja pierwsza na teraz to kupić worek kwaśnego torfu. Namoczyć część torfu w (np.w jakiejś starej poszewce po poduszce) w kuble lub beczce deszczówki. Torf w miarę odcisnąć i tym podlewać. Brzmi pracochłonnie, ale to łatwy sposób na zakwaszenie gleby na szybko i co ważne bez chemii, czyli zasolania gleby.

- Możesz też drugi worek kwaśnego torfu rozłożyć w promieniu metra, po kole obrębu korzeni. W trakcie deszczu i podlewania dodatkowo torf będzie się wypłukiwać i przekazywać swoje ph. Po dwóch miesiącach trzeba torf zebrać (mozna domieszać do kompostu). Ta wersja nie jest fenomenalna, ale tymczasowo może być.

- Delikatnie, po za obrębem wkopania bryły korzeniowej, tak by nie naruszyć korzeni mozna wybrać ziemi i w ten rowek nasypać rodzimej ziemi zmieszanej z podłożem do borówki amerykańskiej (to podłoże ma niższe ph aniżeli dla rododendronów)

- i kolejna, doskonała wersja (ale to raczej na wiosnę, w marcu) Mazanowa to nastawić zakwas razowy taki jak na chleb i tym w rozcieńczeniu podlać. Podpytaj Mazana o proporcje, bo nie pamiętam teraz. Zakwas silnie zakwasza i dodatkowo wprowadza dobre bakterie i grzyby do gleby. Ph cos w okolicy 3.

Dasz radę
Psiamama 21:04, 06 lip 2016

Mira104 napisał(a)
Dobrze wiedzieć że grujecznik to kwasolub Dla mnie śliczniutki, bo ja lubię to drzewko, zastanawiam się tylko, bo mój ma liście giganty niektóre są mniejsze od dłoni

Mira ja też nie wiedziałam. Oglądałam w sobotę w szkółce grujeczniki i miały listki malutkie i delikatne. Mój ma grubsze. Czytałam ostatnio u kogoś że mylą w szkółkach z judaszowcem. Dziewczyna kupiła drugiego judaszowca jako grujecznika. Poszukam u kogo to było.
Mira104 21:05, 06 lip 2016

Ani mnie nie strasz
jolanka 21:09, 06 lip 2016

Ja nie dodawałam do ziemi maczki, widzę, ze na szczęście U mnie ziemia jest naturalnie kwaśna, ale pewnie skorzystam z rad Toszki niebawem
Grujecznika dasz rade doprowadzic do stanu używalności