Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kulą w płot

Kulą w płot

Psiamama 21:31, 29 cze 2016

U mnie hakone po 14 zł za dwa źdźbła a ładne sadzonki 25zł Kupilam w ubiegłym roku 3 takie pyrtki 2 przeżyły ale marniutkie na razie. Czekamy
Mira104 21:46, 29 cze 2016

Aga pośle Ci na priv gdzie ja kupiłam trawy miskanty i powiem, że ubiegłoroczna wygląda tak samo jak te zakupione w tym roku. Może coś Cię zainteresuje.
Toszka 22:25, 29 cze 2016

Psiamama napisał(a)
dziewczyny będę im lać ile wlezie damy radę.
Poradźcie mi proszę bo chciałabym trawy pod moją brzózkę. Hosty objadają ślimaki i słabo wyglądają a to miejsce przy tarasiku. Myslalam o hameln albo może coś niższego lepiej np. little bunny lub little honey? Jadę też w sobotę po ambrowca slender silouette

Niskie rozplenice później startują i później kwitną niż te średnie. Hameln już wypuszcza małe kotki a mój 'little boy' dopiero w powijakach. Rozplenice lubią wilgoć. Na suchym stanowisku są marne

Na suche lub umiarkowane miejsce nadaje się świetnie stipa, ew. sesleria. Na korzyść tej drugiej przemawia fakt, że szybko startuje i bez problemu zimuje.

Może niskie berberysy + carex bronze form, albo zamiast berberysów tzrmielina cięta w kulki
ew. przywrotnik 'alchemilla molis' (ślimaki nie przepadają za nim + Carex elata 'Aurea' + niska, compaktowa szałwia (np.Marcus) lub równie kompaktowe przetaczniki.
Psiamama 22:58, 29 cze 2016

Mira104 napisał(a)
Aga pośle Ci na priv gdzie ja kupiłam trawy miskanty i powiem, że ubiegłoroczna wygląda tak samo jak te zakupione w tym roku. Może coś Cię zainteresuje.

Mira dzięki za namiar pooglądam co tam mają
Psiamama 23:04, 29 cze 2016

Toszka napisał(a)

Niskie rozplenice później startują i później kwitną niż te średnie. Hameln już wypuszcza małe kotki a mój 'little boy' dopiero w powijakach. Rozplenice lubią wilgoć. Na suchym stanowisku są marne

Na suche lub umiarkowane miejsce nadaje się świetnie stipa, ew. sesleria. Na korzyść tej drugiej przemawia fakt, że szybko startuje i bez problemu zimuje.

Może niskie berberysy + carex bronze form, albo zamiast berberysów tzrmielina cięta w kulki
ew. przywrotnik 'alchemilla molis' (ślimaki nie przepadają za nim + Carex elata 'Aurea' + niska, compaktowa szałwia (np.Marcus) lub równie kompaktowe przetaczniki.

Toszko super dzięki za gotowe zestawienia Seslerii nie znałam wcale a to ładna trawka. Myslalam o trzmielinie wiesz, ale mam tam już buksy to za dużo kulek a może płożąca? Podumam nad Twoimi podpowiedziami. Dzięki
Toszka 23:07, 29 cze 2016

w buksach najwięcej ślimorów siedzi. Trzeba często czyścić z suchego.
Psiamama 23:14, 29 cze 2016

Toszka napisał(a)
w buksach najwięcej ślimorów siedzi. Trzeba często czyścić z suchego.

O to bym ich nie podejrzewała muszę posprawdzać. Zaraz za płotem mam pole chwastów stamtąd to całe dobro do mnie lezie na szczęście w tym roku nie widzę tych bezmuszlnych brzydali.
Toszka 23:42, 29 cze 2016

Psiamama napisał(a)

na szczęście w tym roku nie widzę tych bezmuszlnych brzydali.

a ja dziś odkryłam całe nowe młode pokolenie tych bezdomnych w sercach rozet carexów;-( Takie małe, z pół centymetra nagusy...bleee

długo już teraz nie pożyją
Psiamama 07:03, 30 cze 2016

Toszko a znasz jakiś sposób na ślimaki poza trutką?
Zana 07:18, 30 cze 2016

Aga, za cholerę nie mogę znaleźć tego artykułu, o którym Ci pisałam (moje bałaganiarstwo jest moim przekleństwem!).
Ale Toszka dobrze doradza z seslerią. Szczególnie ta jesienna bardzo mi się podoba. Kostrzewy się jeszcze wszelkiej maści nadają.
Ja mam niebieskawą owsicę wieczniezieloną, piękna jest, zimozielona i jak na razie nie brzydnie tak jak kostrzewy, a mam ją trzeci rok. Poza wyskubaniem paru suchych źdźbeł po zimie nic z nią nie robię (słońce musi mieć). Carex montana dopiero co posadziłam, więc malutki u mnie (u Madżenki możesz podejrzeć, jest świeżo na zdjęciu), ponoć susze wytrzymuje.

No i suche stanowiska wytrzymuje ponoć moje odkrycie tegoroczne sporobolus heterolepis, który ze zdjęć w necie bardzo mi się podoba. U mnie malutki jeszcze na zdjęciach z rabaty avatarkowej, przed różową szałwią.