Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kulą w płot

Kulą w płot

Toszka 16:00, 09 lip 2016

No i znowu muszę poprzynudzać
Stworzenie kwaśnego podłoża różni się tym od zakwaszania chemicznego, że kwaśne naturalne podłoże jest sprzyjającym siedliskiem dla mikoryzy, tworzącej z rosliną wyjątkowo skomplikowane małżeństwo żyjące w ścisłej symbiozie. Bez odpowiedniego ph i materii organicznej owa mikoryza=grzybnia nie ma szans na zadomowienie się i rozwój. Bez odpowiedniej mikoryzy roślina choruje i zamiera.
To tak jak nasz układ pokarmowy bez odpowiedniej flory bakteryjnej nie jest w stanie utrzymać całego organizmu w zdrowiu. To jest dokładnie ta sama zasada współdziałania.
O mikoryzie (w prosty sposób) z miesiąc temu pisałam u Lindsay przy okazji rodków.
Dodam tylko, ze mozna zaszczepić mikoryzę (do kupienia w sklepach),ale bez odpowiednich warunków glebowych szybciej ona zamrze niż mrugnięcie oka.

Nawozy syntetyczne często są powodem zasolenia gleby, która wcześniej czy później zaczyna "chorować' (cały wątek Waldka o tym mówi).
Wiola 22:24, 09 lip 2016

Aga, sluchaj Toszki ona wie co mówi. Ja chemii w ogrodzie prawie wogole nie używam, nawet nawozów.. Ale czasem trzeba. Powodzenia dla grujecznika.
LyraBea 22:32, 09 lip 2016

Toszka napisała mądre rzeczy, o których normalnie nie ma się pojęcia....I wszystkie zamilkłyśmy. Zapewne dlatego, że byki strzelamy w ogrodzie i nam wstyd.
Toszka 11:06, 10 lip 2016

dziewczynki Kochane, ja wcale, ale to wcale nie chce was pouczać.Każdy początkujący popełnia błędy i to jest normalne.
Jakoś tak często zapominamy o glebie, a ja tylko o niej przypominam czasami
Mira104 15:40, 10 lip 2016

Ja powiem tak, Tosia wywaliła moją koncepcję do góry nogami i przesadzałam wsio, właśnie ze względu na upodobania glebowe roślin. Po takie pracowitej lekcji - zapamiętanej, to pierwsze na co zwracam uwagę to wymagania glebowe, światło.
Psiamama 23:31, 11 lip 2016

Dziewczyny hurtem odpowiem cicho siedziałam bo weekend był imprezowy a w pracy mam piekło sezonu Rady Toszki stosuję. Od niej się dowiedziałam o istnieniu mączki bazaltowej Grujecznika lekko obkopałam podsypałam kwaśnym. Ambrowiec posadzony też dostał dobry dołek wg recepty. Teraz walczę z nową rabata pod świerkami tzn. mąż walczy bo dziś podcinał zeschnięte doły świerków. Mam nadzieję, że uda mi się coś tam wsadzić tzn. hosty. Jutro obfoce to coś doradzicie. Dobrej nocki trzeba szybko spać żeby się wyspać
Zana 23:47, 11 lip 2016

No to czekamy na efekty kolejnych działań
Psiamama 08:28, 12 lip 2016

Wrzucam parę fotek z rana

Psiamama 08:31, 12 lip 2016

Hortki w blokach startowych

Czy lawende po lewej czas wymienić? To starsza kempa od pozostałych i pokłada się.

LyraBea 09:48, 12 lip 2016

Oj napracowałaś się ostatnio, ale rabata dobrze skomponowana i świetnie się prezentuje. A widzę, że przed Tobą c.d.
Też dzięki Toszce zaczęłam zwracać uwagę, w jaką ziemię pakuję rośliny. Wcześniej wychodziłam z założenia, że jak to, ja mam płacić za ziemię, skoro tyle jej w ogrodzie? Faktycznie najczęściej się właśnie o dobrym przygotowaniu podłoża zapomina a potem zdziwienie, że u sąsiadki pięknie rośnie a u mnie nie chce.
Kompozycja z białych pelargoni i zwisającej dichondry cudna. Moje ulubione zestawienia.