Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Wafel 07:35, 28 mar 2026

Ostre cięcie zrobiłaś, ale dobrze pozbyłaś się chorych liści. Długo było u nas mokro, ziemia aż chlupotała, zalegał zlodowaciały śnieg, teraz susza wiosenna, no nie dogodzisz... Rodkom się oberwało, ale doskonałe mają u ciebie warunki, więc myślę że się pozbierają.
vita 18:17, 28 mar 2026

Podziwiam odwagę przy ratowaniu rh Dobrze, że potrafisz zdiagnozować szkodnika.
Przychodzi niestety taki czas w ogrodach kilkudziesięcioletnich, że czas na radykalne działania.

Wysiewy warzywne na czas, dużo wcześniej to zrobiłaś niż ja. U mnie tylko bób, groszki jadalne i dymka. Dzisiaj coś niecoś dosiałam. Ale pogoda! Dzień niemal upalny, po nim cztery dni zimnicy, ani nosa wyściubić
mirkaka 19:47, 28 mar 2026

Ewa mam nadzieję że przepędzę, ale w skrytości ducha nie martwię się, bo... jak zdechnie to będzie miejsce na coś innego i zmiany w ogrodzie, które najbardziej lubię
mirkaka 19:48, 28 mar 2026

Sonka napisał(a)
Mirka, otrzymałam i odebrałam paczkę, jutro i pojutrze będę sadzić, dzisiaj bardzo zimno u nas. Serdecznie raz jeszcze dziękuję.

mirkaka 19:48, 28 mar 2026

Joku napisał(a)
Z chorobami, szkodnikami to jakaś makabra. Ciągle pojawiają się jakieś nowe nieszczęścia.
Ten rodek po przycięciu wygląda całkiem, całkiem. Jak odbije, a chyba powinien to może się całkiem ciekawie prezentować.
Ja w podobny sposób traktuję porażone przez szkodniki rośliny doniczkowe. Jeżeli uda mi się pozbyć szkodników to zazwyczaj rośliny odrastają.

Jola, ja się już nie martwię, może paść, będzie coś innego
mirkaka 19:50, 28 mar 2026

basia3012 napisał(a)
Mirko, dawno mnie u Ciebie nie było. Ale już nadrobiłam zaległości. Czytam o rodkach, jeden przemarzł, drugi zachorował. Szkoda bardzo. Tylko ten Catawbience Grandiflorum najlepiej przeżył zimę. U mnie na szczęście chyba przeżyły jakoś. Tylko gałęzie od ciężaru śniegu poodłamywały się.

Dużo śniegu było to Twoje przetrwały, u mnie jednak sporo liści mam uszkodzonych na wszystkich , dopiero teraz to widać lepiej
mirkaka 19:51, 28 mar 2026

Wafel napisał(a)
Ostre cięcie zrobiłaś, ale dobrze pozbyłaś się chorych liści. Długo było u nas mokro, ziemia aż chlupotała, zalegał zlodowaciały śnieg, teraz susza wiosenna, no nie dogodzisz... Rodkom się oberwało, ale doskonałe mają u ciebie warunki, więc myślę że się pozbierają.

Pewnie się pozbierają, u mnie też już zaczyna się sucho robić
mirkaka 19:55, 28 mar 2026

vita napisał(a)
Podziwiam odwagę przy ratowaniu rh Dobrze, że potrafisz zdiagnozować szkodnika.
Przychodzi niestety taki czas w ogrodach kilkudziesięcioletnich, że czas na radykalne działania.

Wysiewy warzywne na czas, dużo wcześniej to zrobiłaś niż ja. U mnie tylko bób, groszki jadalne i dymka. Dzisiaj coś niecoś dosiałam. Ale pogoda! Dzień niemal upalny, po nim cztery dni zimnicy, ani nosa wyściubić

Nie wiem czy dobrze zdiagnozowałam, u Krysi Sonki, były podobne objawy i u niej to był wciornastek, czekają mnie jeszcze opryski, ech, których nie znoszę robić.
Bób wysiałam, ale jeszcze nie wschodzi, powinnam posiać do doniczek w domu a potem przesadzić na rabatę,
Pogoda i u nas była dziś fajna
Pokazuj u siebie zdjęcia wiosny, mój jeden storczyk ma już kły
Ewa777 20:44, 28 mar 2026

mirkaka napisał(a)
Ewa mam nadzieję że przepędzę, ale w skrytości ducha nie martwię się, bo... jak zdechnie to będzie miejsce na coś innego i zmiany w ogrodzie, które najbardziej lubię

I to jest pozytywne podejście
Margo2 20:52, 28 mar 2026

Na pewno to był szkodnik?
Mi to wyglądało na oparzenia mrozowe.
Mam podobne liście na niektórych rodkach u siebie. Na tych, które zimą mają więcej światła