Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

Wiolka5_7 19:47, 25 mar 2017

Zgadzam się z Anką ,że to może być grzybnia mikoryzowa
Alicja169 19:53, 25 mar 2017

Podzielone opinie...nie wiem co z tym robić? Kto u nas na forum jest specjalistą od mikoryzy?
Toszka 19:53, 25 mar 2017

Moje drogie, Ania ma rację, to pięknie przerośnięta mikoryza. Widać od razu, że sosna pochodzi z uprawy kontenerowej, a to znaczy, że nie była wykopana i upchnięta w doniczkę. Bryła korzeniowa zdrowa, co widać po zdrowym kolorze korzeni. Roslina była mikoryzowana w momencie sadzenia. Grzybnia bardzo ładnie przerosła bryłę i połączyła się z korzeniami. Oby wszyscy nasi, polscy producenci tak dbali i uprawiali rośliny na handel.

Tak właśnie wygląda "kwaśna" mikoryza. Pleśń potrzebuje powietrza - to nie ona, owa pleśń. Niedowiarków zapraszam do siebie - na kwaśnej i pod rodkami dam w ziemi pogrzebać, powąchać i zobaczyć właśnie takie białe kłaczki grzybni=mikoryzy

Alicjo, leć i zbieraj tą otrząśniętą ziemie. Przemieszaj z ziemią pod rodkami i azaliami.

Sosna jest zdrowa, dorodna, zadbana. Nie wiem tylko czy grzebanie w jej korzeniach nie wpłynie źle na jej późniejszą kondycję
Alicja169 20:02, 25 mar 2017

Ojej, Toszka dobrze, że się odezwałaś Dzięki.
Ufam Twojej opinii, bo w wielu wątkach czytałam Twoje wypowiedzi.
Wielka szkoda, że nie można wirtualnie do Ciebie zajrzeć ale rozumiem, że masz swoje powody>
Dziewczyny mnie wystraszyły, już zaczęłam przygotowywać reklamację, bo w sumie kilka doniczek piechotą nie chodzi a jak by miało mi się to "zło" roznieść po ogrodzie to nie byłabym zadowolona.
Alicja169 20:02, 25 mar 2017

Już napisałam do Obi aby się poskarżyć, będę musiała przeprosić
anka_ 20:05, 25 mar 2017

Alicjo nie mam zdjęć o które prosiłaś u mnie ale tak to mniej więcej wyglądało http://nasionko.com.pl/globalflowers/grzybnia/lisciaste/maslak.jpg (znaczy się takiego grzybka nie było w doniczce- zaczęły rosnąć już po posadzeniu. A jaka radoch taki własne maślaczki z ogródka. Co ciekawe nigdy nie miałam mikoryzy na innych iglakach niż sosny.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Alicja169 20:06, 25 mar 2017

Wiolka 5_7 (bez ogródka) i Ania (z ogródkiem) wykazały się nieznaną mi wiedzą Dzięki
anka_ 20:08, 25 mar 2017

Alicja169 napisał(a)

Wielka szkoda, że nie można wirtualnie do Ciebie zajrzeć ale rozumiem, że masz swoje powody>
Zawsze powtarzam Iwonce, że powinna w torebeczki pakować próbki swojej ziemi... Byłam, widziała, wąchałam, zazdroszczę....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Alicja169 20:09, 25 mar 2017

anka_ napisał(a)
Alicjo nie mam zdjęć o które prosiłaś u mnie ale tak to mniej więcej wyglądało http://nasionko.com.pl/globalflowers/grzybnia/lisciaste/maslak.jpg (znaczy się takiego grzybka nie było w doniczce- zaczęły rosnąć już po posadzeniu. A jaka radoch taki własne maślaczki z ogródka. Co ciekawe nigdy nie miałam mikoryzy na innych iglakach niż sosny.

Aniu, tak właśnie to u mnie wygląda, jak na tym zdjęciu.
Alicja169 20:12, 25 mar 2017

Słychać łomot ? Kamień z serca ...