Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

Alicja169 11:07, 02 lip 2017

Prawie leżą na ziemi

Kasia_CS 13:10, 02 lip 2017

Alicja169 napisał(a)

Trzeba pamiętać, aby wiosną gdy pokażą się łodygi lilii i liliowców pryskać odpowiednim preparatem, aby te zimujące w ziemi larwy nie przeniosły się ponownie do pąków kwiatów.

A czym je pryskasz? Kurde, ja tej ostępki nie widziałam u siebie - poskrzypkę owszem i szybko sobie z nią poradziłam, bo niedużo było i szybko ją dorwałąm. Ale wszystko wskazuje na ostępkę - w każdym razie pąki odpadają i jakby podgniłe byly. Więc pewnie to to.
Alicja169 13:31, 02 lip 2017

Kasia_CS napisał(a)

A czym je pryskasz? Kurde, ja tej ostępki nie widziałam u siebie - poskrzypkę owszem i szybko sobie z nią poradziłam, bo niedużo było i szybko ją dorwałąm. Ale wszystko wskazuje na ostępkę - w każdym razie pąki odpadają i jakby podgniłe byly. Więc pewnie to to.

Kasiu skopiowałam Ci radę Mazana:

Zwalczać należy muchy, ale można substralem 2w1, mospillanem lub zastosować fastac czy sherpa. Każdy środek o działaniu wgłębnym i systemicznym powinien zadziałać.

Alicja169

Myślę, że najskuteczniejszą metodą będzie podlewanie. Podlewałem kilkakrotnie wyciągiem wrotyczowo-piołunowym pędraki, a przestały się ukazywać muszki, których było pełno w maju, szczególnie jakoś w czasie kwitnienia lilaka. Przy okazji kilka moich lilii i liliowców wyzdrowiało. Nie zwracałem na nie uwagi - miały wabić szkodniki - jednak chyba w ten sposób zwalczyłem szkodnika lilii. Można do tego użyć - jak podaje Toszka - decisu, gdyż larwy schodzą łodygami do ziemi aby się przepczwarzyć, by wiosną zaatakować.

Kasia_CS 14:11, 02 lip 2017

Oo dzięki Alicjo !!
Madzenka 06:56, 03 lip 2017

Berberysa mozesz teraz bez problemu przyciąc, zdąży sie do jesieni pownownie ładnie zagęscić
jolanka 22:26, 03 lip 2017

Alicja, widzę, ze masz zdrowe pysznogłówki U mnie maja mączniaka Zastanawiam się, czy nie wyciąć?
Alicja169 20:21, 08 lip 2017

Trochę mi zeszło na rekonwalescencji
A w ogrodzie znowu zielicho po pas. Nobla dla tego kto wymyśli antychwasta

Jolanka nie wycinaj pysznogłówki, ona tak uroczo kwitnie, u mnie nie ma mączniaka (w tym roku), ale w poprzednim miejscu też miała, więc trzeba przesadzić w inne miejsce no i pryskać>
Alicja169 20:33, 08 lip 2017

Madzenka napisał(a)
Berberysa mozesz teraz bez problemu przyciąc, zdąży sie do jesieni pownownie ładnie zagęscić

Wczoraj pociachałam berberysy. Ułatwiłam sobie tę czynność, użyłam elektrycznych nożyc do żywopłotu, nawet niezle szło, ale potem zbieranie tych kłujących gałązek.
Użyłam grabi do liści do wygrabiania urobku z cięcia. Z kilku gałazek zrobiłam sadzonki, ciekawe czy się ukorzenią
Zdjęcia porównawcze:
przed:

i po:

Alicja169 20:34, 08 lip 2017

Ciekawe ile czasu potrzeba na ponowne przebarwienie liści po cięciu berberysa?
Alicja169 20:38, 08 lip 2017

Hortensje coraz śmielej