Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

Alicja169 22:05, 11 lip 2017

Alicja169 22:07, 11 lip 2017

Alicja169 22:13, 11 lip 2017

anka_ napisał(a)
Alicjo gratuluję decyzji. Ile miejsca się zrobiło. U mnie tez dzisiaj pierwszy jałowiec poszedł do kasacji...

Tak, tak ...najpierw spotkałam się z totalną odmową współdziałania, ale póżniej...piła w ruch i kilka minut było po robocie, pozostał jeszcze korzeń, ale to operacja na następny dzień.
Ziemię trzeba będzie całkowicie rekultywować bo po tylu latach stała się zupełnie jałowa

A więc proszę o podpowiedzi, co na miejsce wykarczowanego staruszka
MirellaB 00:00, 12 lip 2017

Jałowce mają to do siebie, że po jakimś czasie się robią brzydkie
Mam kilka i jestem świadoma tego, że nie będą na stałe. Na szczęście jest wiele bardziej ciekawych roślin.

A może fajna odmiana klona palmowego?
Shirasawy Aureum, albo Jordan. Beni-Maiko też jest piękny
MirellaB 00:00, 12 lip 2017

Liliami Twoimi się zachwycam
asiak 07:12, 12 lip 2017

Też miałam u siebie taki stary płożący jałowiec. Był stary, brzydki, mnóstwo miejsca zabierał i skrywał mnóstwo ślimaków
Już dawno go nie mam
anka_ 07:29, 12 lip 2017

Alicjo a co stanowi plecy tej rabaty 'pojałowcowej'? (chodzi mi o tn żywopłot przed ogrodzeniem.

Alicja169 napisał(a)
...
Pojawiło się wolne miejsce do obsadzenia
alternatywnie:

1. drzewo liściaste brązowe liście, mała korona, raczej kompakowe
2. perukowiec (ale chyba wolno rośnie, poza tym jest już jeden)
3. pęcherznica - nawiązanie do 2 szt z tyłu i jednej na prawo od miejsca wolnego oraz diabolo na pniu (ostatni zakup w Pechcinie).
4, mam do przesadzenia Sambucus nigra BLACK LACE Eva
trochę się rozróśł na dotychczasowym miejscu, i tak jest do przesadzenia

Inne typy mile widziane
No ja się nie znam na projektowaniu, ale poszłabym w przeciwną stronę. Tzn posadziłabym cos co rozświetli ten kawałek, może niekoniecznie coś żółtego ale inna zieleń np klon Drummondi.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Alicja169 08:39, 12 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Jałowce mają to do siebie, że po jakimś czasie się robią brzydkie
Mam kilka i jestem świadoma tego, że nie będą na stałe. Na szczęście jest wiele bardziej ciekawych roślin.

A może fajna odmiana klona palmowego?
Shirasawy Aureum, albo Jordan. Beni-Maiko też jest piękny

Mirelko klon palmowy ciekawy, ale 2 szt już u mnie wymarzły, trochę się boję, że nie przetrzyma zimy
Chociaż jest to miejsce zaciszne, więc może?... myślę....
Alicja169 08:47, 12 lip 2017

anka_ napisał(a)
Alicjo a co stanowi plecy tej rabaty 'pojałowcowej'? (chodzi mi o tn żywopłot przed ogrodzeniem.

No ja się nie znam na projektowaniu, ale poszłabym w przeciwną stronę. Tzn posadziłabym cos co rozświetli ten kawałek, może niekoniecznie coś żółtego ale inna zieleń np klon Drummondi.

Aniu, dzięki za Twój głos
Żywopłot po lewej stronie to Ulmus Pumila celer (wiąz Turkiestański), naprawdę szybkorosnący krzew, praktycznie w ciągu dwu sezonów uzyskałam pełną zasłonę nieciekawych sąsiedzkich ogrodów.)
Klony są ciągle w sferze moich zainteresowań.
Alicja169 09:02, 12 lip 2017

Zrobiłam foto całej rabaty, na łuku jest rozpięta siatka, której nie widać i na niej rozpięte są klematisy , w tym roku kiepskie, ale w dobre lata cała ta ściana (plecy rabaty) były pokryte kwiatami klematisów

Na ostatniej fotce jest bez czarny Black Lace Eva, który mam zamiar przesadzić, ale wątpliwość mam czy akurat to miejsce dla niego