Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 21:44, 31 sie 2015

Kasya napisał(a)

przyglądam sie jeszcze raz tym zgrubieniom ale nie wiem czy u mnie sa takie same

sa jakies zgrubienia ale wydaje mi sie ze z nich liscie wyrastają...

Pokażę bliżej te swoje- dobrze widać skąd pojawia się piuropusze, zresztą przy dotyku są już miękkie w środku
bozga 21:50, 31 sie 2015

Kawa napisał(a)
Bożenko jako laik kompletny w kwestii hortek prosze powiedz co zrobić
kupiłam hortkę limelight
teraz po posadzeniu nie wiem czy horuje czy jak listki jej pożółkły i opadły choć ma kilka nowych kwiatostanów
czym mogę ją podlać żeby nie zmarniała? czytałam gdzieś u ciebie o jakiejś magicznej ale nie znalazłam do końca co to>?
przepraszam

Nie martw się tymi liśćmi, na pewno była przesuszona, skoro ładnie kwitnie to bez problemu, a magiczną siłą mogłabyś ją troszkę odżywić ( jest to nazwa odżywki substrala)
Flower1 21:56, 31 sie 2015

Piekne widoczki ,tylko sie klasc na lezakach
bozga 22:04, 31 sie 2015

iwoncia napisał(a)
Witaj
mam pytanie kupiłam w tym roku hortensję grandiflora i limelight obie posadzone były na słonecznym stanowisku w ziemi gliniastej i niestety ale ta pierwsza z tygodnia na tydzień robiła się coraz gorsza a limelihg jest piękna. Przesadziłam grandiflorę wstawię zdjęcia dorać co jej może być??

Rzeczywiście trochę marnie wygladają, ale jeśli choć trochę listki ma zielone to przeżyje, najważniejsze, żebyś je dobrze nawadniała, wiosną krótko przytniesz i będzie pięknie
A to moja, jest to moja najstarsza hortensja, wchodzi w kwitnienie dość późno, niestety ma skłonność do przewieszania w miarę rozwoju kwiatów. (Oczywiście obejrzałam Twoją posiadłość i naprawdę masz gdzie zaszaleć)

Grandiflora
Ewa777 22:11, 31 sie 2015

U Ciebie jak zawsze zachwycająco Piękny masz ogród
bozga 22:17, 31 sie 2015

mirkaka napisał(a)
Pięknie u Ciebie, jak zawsze Bożenko czy masz nawadnianie trawnika bo nie widać po nim śladu suszy i upałów Napisz proszę jak radzisz sobie z opuchlakami bo widziałam wygryzienia na liściach.?

Dziękuję
Nie mam nawadniania, trawnik podlewam wężem 2x w tygodniu ( ten na zewnątrz zostawiłam naturze), oczywiście też mam plamy ale wystarczy niewielki deszcz jak ostatnio i szybko się regeneruje ( jest to zwykła mieszanka traw kupowana w dużych workach), zielony kolor zawdzięcza przede wszystkim nawozowi z więszką ilością żelaza, który 1x/rok jej serwuję mniej więcej o tej porze, wiosną zasilam też raz jakimkolwiek nawozem długodziałającym.
A co do opuchlaków to rzeczywiście listki mam w falbanki, właściwie upodobały sobie tylko hortensje, najbardziej poszarpana jest White Diamonds
Chyba zdecyduję się na nicienie

iwoncia 22:24, 31 sie 2015

hej dziękuję za szybką odpowiedź, bałam się że hortki będą do usunięcia ale mówisz że przeżyją to super. moim marzeniem jest mieć takie hortensję jak u ciebie bo są boskie.
bozga 22:24, 31 sie 2015

Flower1 napisał(a)
Piekne widoczki ,tylko sie klasc na lezakach

Dzięki
W takim razie zapraszam na jeszcze te widoczki

Dentelle de Gorron

Diamantino

Daruma

Little Lime w 2 odsłonach

Bardzo ażurowa Kyushu
bozga 22:33, 31 sie 2015

Ewa777 napisał(a)
U Ciebie jak zawsze zachwycająco Piękny masz ogród

Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
Pozostał mi jeszcze ten kącik do wypieszczenia, roślinki mam ( oczywiście rzadsze odmiany hortensji, które malutkie były porozrzucane po całym ogródku i najwyższy czas dać im stałe stanowisko a jakieś wypełniacze tez się znajdą

bozga 22:37, 31 sie 2015

Czas już pomyśleć o nocnym odpoczynku Dobranoc