Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 19:52, 02 paź 2015

mirkaka napisał(a)
Jak się ogląda takie przeobrażenia to mijają wszelkie kompleksy, widać że każdy zaczynał tak sobie i po paru latach dojrzewania dopiero są wspaniałe efekty. Bożenko Twój ogród jest przepiękny.
Przedogródek też wspaniały, ja gdybym posadziła hortensje przed płotem to po pierwszej nocy by je ktoś sobie przywłaszczył Kiedyś miałam wsadzone różne krzewy to miejscowe pijaczki urządziły sobie między nimi legowisko i imprezowisko. Powycinałam więc i mam tylko trawę na której każdy właściciel psa przystaje żeby piesek się załatwił bo na wykoszonej trawce wygodnie

U mnie na początku było tak samo, zwłaszcza oberwało się Anabelkom ( i dlatego przesadziłam je nieco głębiej), teraz trochę lepiej chociaż i tak zewnętrzny krzaczek w szpalerze Limonkowym jest notorycznie obrywany

Fotki dzisiejsze
aga_podlasie 19:57, 02 paź 2015

Jakim cudem one u Ciebie wciąż mają takie piękne kolory? U mnie już brązowieja.
agnieszka_m 19:59, 02 paź 2015

bozga napisał(a)

U mnie na początku było tak samo, zwłaszcza oberwało się Anabelkom ( i dlatego przesadziłam je nieco głębiej), teraz trochę lepiej chociaż i tak zewnętrzny krzaczek w szpalerze Limonkowym jest notorycznie obrywany

Fotki dzisiejsze

ta pierwsza od bramki to inna odmiana jest tak intensywnie wybarwiona, bardzo ładna
bozga 20:01, 02 paź 2015

Jana napisał(a)
Bożenko czy Anabelka strong dużo różni się od zwykłej, jaka jest między nimi różnica, mam w ogrodzie anabelki, ale nie wiem dokładnie jaka to odmiana, teraz kupiłam strong i zastanawiam się czy różnią się wielkością

Różni się wyraźnie, co najmniej o 1/3 wyższa i większy kwiat, bardzo polecam

malkul 20:05, 02 paź 2015

bozga napisał(a)

już z ulicy wołasz

a potem sie dziwić że wypadki
Jana 20:07, 02 paź 2015

bozga napisał(a)

Fotki dzisiejsze
Bożenko tak się zastanawiam, jak Ty odśnieżasz w zimie to miejsce, czy śnieg nie przeszkadza hortensjom? bo pewnie i z drogi i z podjazdu masz go trochę... fotki super
bozga 20:13, 02 paź 2015

Ewik napisał(a)
Zmiany super

Cieszę się, że się podoba
Trochę fotek dzisiaj narobiłam, ogród jakby stanął w miejscu ( z jednej strony to dobrze )

bozga 20:17, 02 paź 2015

jona napisał(a)
Wspaniale ogród się zmienia
Czy liście dereni zaczęły się już przebarwiać? Może je na zdjęciach widać, ale nie mam derenia i na zdjęciach, jeżeli nie kwitnie, to nie umiem go rozpoznać. A ciekawa jestem czy to już?

Powoli zaczynają ale to jeszcze nie to
bozga 20:26, 02 paź 2015

Jana napisał(a)
Bożenko, czy sadziłaś hortensje po kilka sztuk tego samego rodzaju by osiągnąć taki efekt? co ile cm masz je sadzone? a czy masz Grandiflorę, mogę jej zdjęcie? bo się zastanawiam matko ile pytań, zamęczę Cię

Oczywiście grupa wygląda okazale ( co najmniej 3) ale na ich tle pięknie wyglądaja pojedyncze sztuki. Grandiflorę mam bo mam ale za bardzo się pokłada a kwiatostan ostatecznie bardzo podobny do Limki , weszła w tym roku w kwitnienie najpóźniej ze wszystkich hortensji, część pędów ma dopiero pączki , zwłaszcza w lekkim cieniu

bozga 20:33, 02 paź 2015

aga_podlasie napisał(a)
Jakim cudem one u Ciebie wciąż mają takie piękne kolory? U mnie już brązowieja.

U mnie też już niektóre powoli brązowieją ale widać to tylko z bliska, ja je nadal podlewam ( bacznie obserwuję ewentualny zwis listków) i to przedłuża żywotność płatków
Fotki jak najbardziej aktualne- piąteczek