Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 12:35, 27 wrz 2015

A tak to wylądało kiedyś ( z różnych względów trudny okres, z pomocą rodziny jakoś poszło ale nie mam jakoś serca patrzeć do tyłu bo wpadnę w depresję )
Trawnik zakładałam częściami, pierwszy to totalna porażka,zamiast trawy wzeszły mi łany lebiody, do dziś pamiętam te kpiące uśmieszki
A dzieci jak to dzieci brykały (chrześniak i moja najmłodsza latorośl)
agnieszka_m 12:41, 27 wrz 2015

Fajnie tak popatrzeć jak było kiedyś a teraz wielki podziw dla Ciebie ogród jest nie do poznania powtarzam się
bozga 12:46, 27 wrz 2015

malgocha1960 napisał(a)
Bożenko z pięknie ubielonego ogrodu zrobił sie prawie ognisty.Która fazę kwitnienia hortensji lubisz najbardziej,bo ja zdecydowanie biała.

W bieli jest bardziej elegancki i taki uporządkowany ( a to nie ja) ale z charakteru bardziej odpowiada mi taki ognisty, bardzo lubię zdecydowane a nawet jaskrawe kolory, działają bardziej pobudzająco na zmysły a jak wracam padnięta z pracy do domu to jest właśnie to co działa na mnie orzeźwiająco

bozga 12:51, 27 wrz 2015

Matka napisał(a)
Kiedy Ty masz czas na troskę o te piękne kwiaty?

Moja katalpa też ma fasolki

czas się zawsze znajdzie mogę latać po ogródku i z latarką jeśli trzeba, jest to moje drugie życie

bozga 12:52, 27 wrz 2015

Muszę na chwilę wyskoczyć do znajomych
anabuko1 12:55, 27 wrz 2015

Ja jakoś prawie nie robiła zdjęć na początku jak u mnie było.
Szkoda, bo była zarośnięta łąka, zakrzaczona , a potem nic,,praca itp
Fajnie tak móc popatrzeć jak na przestrzeni lat ogród się zmieniał.
twój wygląda cudnie
bozga 18:34, 27 wrz 2015

Gardener27 napisał(a)
Katalpy są piękne Posiadam u siebie dwie Jedną wiosną dość mocno skróciłem i ładnie zagęściła się jej korona Drugiej nie ruszam bo taka niesymetryczna też do mnie przemawia

Mnie się bardziej podobają właśnie te niesymetyczne ( ale niestety dość rozłożyste), ja swoje dla zagęszczenia trochę przycięłam na początku, ale nie ma co przesadzać-oryginalną urodę przykuwającą wzrok mają właśnie te puszczone wolno. Odmiana parasolowata dość ładna ale np. u nas powszechnie występująca w nasadzeniach miejskich, u mnie jeszcze nie kwitła. Mam nadzieję, że wrzuciłeś fotki swoich bo mam trochę czasu żeby poszperać w ogródkach
agnieszka_m 18:41, 27 wrz 2015

Z tego co czytałam to te na pniu nie kwitną tylko te drzewiaste
bozga 18:48, 27 wrz 2015

agnieszka_malysa napisał(a)

Zmiany zaszły ogromne u Ciebie nie do poznania Cudnie.... to tamte katalpy są w formie drzewa a kwitną?? Ja się zastanawiam nad taką szczepiona parasolowatą a nad taką drzewiastą przed dom aby troszkę cienie dała, którą polecasz bardziej????

Nie bierz parasolowatej, właściwie wszędzie jej pełno, posadż np. Aureę, z daleka przyciąga wzrok. Nituzinkowa zarówno w formie korony jak i liści no i pięknie kwitnie

Tą kupiłam wiosną, na razie jest w doniczce ( oczywiście korzenie i tak przerosły do gruntu), wyłamałam 2 pędy, chcę ten jeden wyprowadzić jak najwyżej i dopiero wtedy pozwolić się rozgałęzić

A tu lepsza fotka tej, która odbiła z nieusuniętego ale naprawdę głęboko zniszczonego korzenia, nie jest podobna do poprzedniej ale chyba coraz bardziej mi się podoba
ewsyg 18:55, 27 wrz 2015

Liście podobne ma do Paulowni