Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Flower1 14:56, 22 paź 2015

Ale pieknie jeszcze az nie do wiary..
Nallar 17:39, 22 paź 2015

Z podziękowaniami za wpis w moim wątku przychodzę.
Pozdrawiam cieplutko.
Tesska 11:46, 23 paź 2015

Jesień u Ciebie tez bardzo piękna , chciałam sie zapytac czy trzeba ukorzeniac 1 patycek na ta hortke na pniu czy można zostawic 1 u juz posadzonego krzaczka a resztę wyciąć
Milka 12:08, 23 paź 2015

bozga napisał(a)

Na szczęście pieniek grubieje z wiekiem i nie ma problemu z utrzymaniem korony. Korona, wprawdzie skromna, jest już w pierwszym roku. Młodziutkie rośliny pienne odciążam jednak na zimę i kwiatostany wycinam, resztę kształtowania korony pozostawiam na wiosnę
Patyk powstaje od razu ( ukorzeniam najdłuższe i w miarę proste pędy, ten na pierwszej fotce nadaje się idealnie- usunę tylko kwiatostan, po pojawieniu się pączków pozostawiam tylko te na samej górze, resztę obrywam

A tak wygląda to już później, pierwsze dwa lata warto pomęczyć się nad kształtowaniem korony i uzyskaniem jak największej liczby rozgałęzień

To ja się pomęczę czy teraz też by można? Powiem, że będąc u Kasi, ucięłam gałązki Phantom, wiem, to nie teraz, ale z ciekawości jednak wsadziłam je do ziemi, wiosną zobaczymy, co z tego będzie i chyba z jedną pienną zaryzykuję

...a tak nawiasem, piękna jesień u ciebie, kwity hortek zbrązowiały, ale nie wszystkie i ciekawie, to wygląda Pozdrawiam i dobrze, żes juz zdrowa
Kawa 12:12, 23 paź 2015

ehh piękna jesień
...
ale to przecież wiesz
bozga 15:22, 24 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Chciałam kupić taką hortensję na pniu. Ale spotkałam same szczepione a to już nie to - tak sądzę. Masz też szczepione?

Ja myślę, że chodzi o to samo, często sprzedawcy sami nie wiedzą co sprzedaja, ja sama nigdy nie widziałam hortensji "zaszczepionej " na innej podkładce
bozga 15:25, 24 paź 2015

Tesska napisał(a)
Jesień u Ciebie tez bardzo piękna , chciałam sie zapytac czy trzeba ukorzeniac 1 patycek na ta hortke na pniu czy można zostawic 1 u juz posadzonego krzaczka a resztę wyciąć

Oczywiście,że tak zresztą formy pienne oferowane w sprzedaży w większości wyprowadzone są w ten sposób
bozga 15:26, 24 paź 2015

Milka napisał(a)

To ja się pomęczę czy teraz też by można? Powiem, że będąc u Kasi, ucięłam gałązki Phantom, wiem, to nie teraz, ale z ciekawości jednak wsadziłam je do ziemi, wiosną zobaczymy, co z tego będzie i chyba z jedną pienną zaryzykuję

...a tak nawiasem, piękna jesień u ciebie, kwity hortek zbrązowiały, ale nie wszystkie i ciekawie, to wygląda Pozdrawiam i dobrze, żes juz zdrowa

A co to szkodzi spróbować, w przyszłym roku nam powiesz, czy coś z tego wyszło
bozga 15:32, 24 paź 2015

A jesień u mnie piękna, niedawno wróciłam z pracy, piękne słoneczko, nie chce już mi się nic robić - w końcu to sobota i czas na odpoczynek, więc chociaż fotki zrobiłam. Od jutra ma się pogoda popsuć, więc pewnie już za kilka dni ogród straci swój jesienny urok. Zapraszam Wszystkich do oglądania i serdecznie pozdrawiam Mam nadzieję, że nie tylko mi się to podoba

bozga 15:34, 24 paź 2015