Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

anabuko1 11:27, 20 paź 2015

Cudne, cudniaste te twoje hortki!!
Kilka nazw sobie zapisałam i będę na nie polować juz wiosną
Ewik 13:48, 20 paź 2015

Po prostu bajka
Donia72 09:30, 21 paź 2015

Ach, popatrzyłam i powzdychałam
mirkaka 10:06, 22 paź 2015

bozga napisał(a)

Na szczęście pieniek grubieje z wiekiem i nie ma problemu z utrzymaniem korony. Korona, wprawdzie skromna, jest już w pierwszym roku. Młodziutkie rośliny pienne odciążam jednak na zimę i kwiatostany wycinam, resztę kształtowania korony pozostawiam na wiosnę
Patyk powstaje od razu ( ukorzeniam najdłuższe i w miarę proste pędy, ten na pierwszej fotce nadaje się idealnie- usunę tylko kwiatostan, po pojawieniu się pączków pozostawiam tylko te na samej górze, resztę obrywam

A tak wygląda to już później, pierwsze dwa lata warto pomęczyć się nad kształtowaniem korony i uzyskaniem jak największej liczby rozgałęzień

Możesz napisać kiedy pobierasz patyczki na sadzonki, aby zrobić na pniu? Czy zawsze Ci się ukorzenią? Czy dobrze zrozumiałam że aby mieć sadzonkę na pniu to pobierasz jak najdłuższy patyk? Czy koniec moczysz w ukorzeniaczu i do ziemi wsadzasz czy ukorzeniasz w wodzie? Ja ukorzeniałam w tym roku Vanilkę z patyczków które pobierałam chyba w lutym , ukorzeniałam w wodzie i niestety nie wszystkie się ukorzeniły. Masz jakiś patent na 100% sukcesu?

Zwrócę uwagę na trzecie zdjęcie, taśma wiążąca wpija się już w łodygę, trzeba koniecznie poluzować, pewno nie zauważyłaś
bozga 12:29, 22 paź 2015

mirkaka napisał(a)

Możesz napisać kiedy pobierasz patyczki na sadzonki, aby zrobić na pniu? Czy zawsze Ci się ukorzenią? Czy dobrze zrozumiałam że aby mieć sadzonkę na pniu to pobierasz jak najdłuższy patyk? Czy koniec moczysz w ukorzeniaczu i do ziemi wsadzasz czy ukorzeniasz w wodzie? Ja ukorzeniałam w tym roku Vanilkę z patyczków które pobierałam chyba w lutym , ukorzeniałam w wodzie i niestety nie wszystkie się ukorzeniły. Masz jakiś patent na 100% sukcesu?

Zwrócę uwagę na trzecie zdjęcie, taśma wiążąca wpija się już w łodygę, trzeba koniecznie poluzować, pewno nie zauważyłaś

Poluzuję Dowód, że pień grubieje
Sadzonki pobieram jak kwitną krokusy, nie znam patentu na 100 % sukces, najmniej odpadów mam przy ukorzeniaczu i od razu do ziemi, ale w wodzie też wychodzi to całkiem dobrze, najważniejsze, żeby nie było za ciepło, można też od razu prosto do gruntu ale ja wtedy nagminnie zapominam o regularnym podlewaniu. Mam dużo fotek na ten temat, myślę, że zimą posegreguję i na przewiośniu pokażę jeszczcze raz. Co do patyka to oczywiście jak najdłuższy i w miarę prosty Na razie nie ma co sobie głowy tym tematem zawracać

A przed południem wyjrzało słoneczko Do pracy dzisiaj idę po południu więc miałam chwilkę dla ogródka Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
bozga 12:32, 22 paź 2015

Kotek też korzysta
Kasya 12:39, 22 paź 2015

ale poyzcja...
kolorki masz sliczne
agnieszka_m 12:54, 22 paź 2015

Piękne słoneczne zdjęcia i kolorki jeszcze zachwycają kicius słodki
jona 12:55, 22 paź 2015

Ogród pięknieje w słońcu . Kocurek też ma jesienne kolory i lubi słoneczko
Pszczelarnia 13:55, 22 paź 2015

Chciałam kupić taką hortensję na pniu. Ale spotkałam same szczepione a to już nie to - tak sądzę. Masz też szczepione?