Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 17:03, 06 lis 2015

mirkaka napisał(a)
Zdradź pomysł na zapłocie/ przedpłocie, jak zwał tak zwał które obejdzie się bez wody

Co 5 min inna koncepcja Ale za 2-3 dni się wyklaruje, na dzień dzisiejszy latam , mierzę, robię przegląd swoich roślin ( co przesadzić a co rodzielić - mam tu na myśli rozchodniki) a co ew. dokupić
bozga 17:25, 06 lis 2015

ewsyg napisał(a)
Bożenko, zaskoczona jestem ilością Twoich dereni. Nie wiedziałam, że jest tyle odmian derenia Causa. Ciekawa jestem jaką mam odmianę. Mój miał mocno bordowe liście.
Pozdrawiam Bożenko

Większość przebarwia się na czerwono, zobaczymy "kwiatki" wiosną, może uda się coś ustalić Szkolenie z jeżówek na Twoim wątku odbyłam, fotki derenia natomiast nie odkryłam
frezja 19:43, 06 lis 2015

bozga napisał(a)

Czy ten krzew z lewej z biało-zielonymi listkami to rozchodnik??...mam podobną odmianę u siebie.

Bożenko,kiedy okrywasz hortensje i jak to robisz?? mam pierwszy rok i boję się popełnić błąd.
Kasya 20:01, 06 lis 2015

te berberysowe kuleczki sa sliczne

mam 3 ale chyba zakupie jeszcze kilka
Flower1 20:47, 06 lis 2015

Cudne jesienne kolory !u mnie tez notoryczny brak czasu zostawiam pozdrowionka i usmiech
Jana 21:04, 06 lis 2015

Pięknie wygląda berberys
bozga 21:17, 06 lis 2015

frezja napisał(a)

Czy ten krzew z lewej z biało-zielonymi listkami to rozchodnik??...mam podobną odmianę u siebie.

Bożenko,kiedy okrywasz hortensje i jak to robisz?? mam pierwszy rok i boję się popełnić błąd.

Tak , to rozchodnik pstry, moja roślina mateczna, zrobiłam już z niej sporo sadzonek

Moich hortensji nie okrywam bo bukietowe i drzewiaste tego nie potrzebują a ogrodowych mam mało, większość w donicach, które przenoszę do garażu ( tych, które rosną w gruncie też nie okrywam), jeśli coś zmarznie- znaczy nie nadawało się do mojego ogródka.
bozga 21:32, 06 lis 2015

Kasya napisał(a)
te berberysowe kuleczki sa sliczne

mam 3 ale chyba zakupie jeszcze kilka

Naprawdę warto, jako pierwszy nadaje charakterystyczny akcent w ogrodzie i tak zostaje do późnej jesieni ( jedyny minus to kolce, które dają się we znaki przy wiosennym cięciu ) . Tak kuleczki wyglądały wiosną zeszłego roku (już po strzyżeniu)

A tak wyglądają listki, które nie są bezpośrednio wystawione na słońce
bozga 21:36, 06 lis 2015

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny Idę do łóżka bo mnie chyba jakiś wirus grypopodobny dopadł- bolą mnie nawet opuszki palców . Jutro odrobię zaległości na Ogrodowisku
frezja 10:12, 07 lis 2015

bozga napisał(a)

Tak , to rozchodnik pstry, moja roślina mateczna, zrobiłam już z niej sporo sadzonek

Moich hortensji nie okrywam bo bukietowe i drzewiaste tego nie potrzebują a ogrodowych mam mało, większość w donicach, które przenoszę do garażu ( tych, które rosną w gruncie też nie okrywam), jeśli coś zmarznie- znaczy nie nadawało się do mojego ogródka.

o,widzisz ..nie znałam nazwy tego rozchodnika;zaskoczyłaś mnie podejściem do okrywania lub nie..może i to słuszne