Co 5 min inna koncepcja Ale za 2-3 dni się wyklaruje, na dzień dzisiejszy latam , mierzę, robię przegląd swoich roślin ( co przesadzić a co rodzielić - mam tu na myśli rozchodniki) a co ew. dokupić
Większość przebarwia się na czerwono, zobaczymy "kwiatki" wiosną, może uda się coś ustalić Szkolenie z jeżówek na Twoim wątku odbyłam, fotki derenia natomiast nie odkryłam
Tak , to rozchodnik pstry, moja roślina mateczna, zrobiłam już z niej sporo sadzonek
Moich hortensji nie okrywam bo bukietowe i drzewiaste tego nie potrzebują a ogrodowych mam mało, większość w donicach, które przenoszę do garażu ( tych, które rosną w gruncie też nie okrywam), jeśli coś zmarznie- znaczy nie nadawało się do mojego ogródka.
Naprawdę warto, jako pierwszy nadaje charakterystyczny akcent w ogrodzie i tak zostaje do późnej jesieni ( jedyny minus to kolce, które dają się we znaki przy wiosennym cięciu ) . Tak kuleczki wyglądały wiosną zeszłego roku (już po strzyżeniu)
A tak wyglądają listki, które nie są bezpośrednio wystawione na słońce
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny Idę do łóżka bo mnie chyba jakiś wirus grypopodobny dopadł- bolą mnie nawet opuszki palców . Jutro odrobię zaległości na Ogrodowisku