Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Kasya 09:21, 21 lis 2015

Iwona, ja mogę ci powiedzieć tylko o swoich obserwacjach
Wg mnie hortki nie maja bardzo rozbudowanego systemu korzeniowego i na wiosnę jak będzie przycięta, można przesadzać
Ale mam nadzieje ze Bożenka zajrzy bo tez nam pytanie, prośbę o posegregowanie hortek wg wielkości bo muszę je sobie ułożyć
Anabelle
Pink lady
Candelight
Pinky winky
Vanilia Fraise
Sundae Fraise

Pozdrawiam
agnieszka_m 07:13, 22 lis 2015

Witaj Bożenko Jak zdrówko ??? Nic Cię nie widać
Pozdrawiam
Jana 08:54, 22 lis 2015

Też jestem ciekawa tej piętrowości hortek
zawitka 10:45, 22 lis 2015

Bożenko zdrowiej .jesień u Ciebie przepiękna .OOOO to i ja się dowiem o pięterkach hortk Zyczę zdrówka i wracaj
ewsyg 14:17, 22 lis 2015

bozga napisał(a)

A to gapa ze mnie Oglądając bardziej zwróciłam uwagę na wybarwienie niż na gatunek. A wybarwiają się ślicznie, już teraz poznasz czy będą kwitły w przyszłym roku bo mają wtedy charakterystyczne pączki

Niestety nic takiego nie zauważyłam. Może w przyszłym roku.
Nallar 22:00, 22 lis 2015

Pozdrowienia zostawiam i czekam, jak większość.
bozga 22:16, 22 lis 2015

Bardzo przepraszam za przerwę, od dzisiaj się poprawię , ale naprawdę miałam "tysiąc" rzeczy na głowie nie związanych z ogródkiem
A wracając do tematów ogródkowych to bardzo dziękuję, że do mnie zaglądacie

Pierwsza sprawa- przedpłocie. Decyzja zapadła dzisiaj, dosłownie przed 5 min , zapłacone, klamka zapadła Miały być rośliny bezproblemowe na miejsca suche, pomysłów tysiąc ale ostatecznie zrobiłam coś wręcz odwrotnego, stwierdziłam, że właściwie charakter ogrodu mam już określony, kocham go takim jakim jest, nie zdradzę "moich hortensji" i pewnych akcentów charakterystycznych. Ogród narożny, nasadzenia będą dotyczyć na razie tylko jednej granicy ale i tak to jest 25 metrów długości i 4 m szerokości ( 1,5 metra trawnika zostaje). Rośliną spinającą całość będzie Berberys Admiration ( brzeg falisty, 50 sztuk berberysu co 55 cm ( żeby rośliny nie zlewały się ze sobą). Resztę roślin mam ( hortensje- ale nie szpaler,max grupy jednoodmianowe po 3 szt, rozplenice i kilka odmian rozchodników w grupach, tłem będzie rozpięty na siatce powojnik i kępy miskanta zebrinusa ( przeprowadzka spod okna kuchennego) Wszystko to oczywiście u podnóża jarzębin

Nallar 22:18, 22 lis 2015

No....i już się coś dzieje.
ewsyg 22:24, 22 lis 2015

no i pięknie będzie
bozga 22:28, 22 lis 2015

Kasya napisał(a)
Iwona, ja mogę ci powiedzieć tylko o swoich obserwacjach
Wg mnie hortki nie maja bardzo rozbudowanego systemu korzeniowego i na wiosnę jak będzie przycięta, można przesadzać
Ale mam nadzieje ze Bożenka zajrzy bo tez nam pytanie, prośbę o posegregowanie hortek wg wielkości bo muszę je sobie ułożyć
Anabelle
Pink lady
Candelight
Pinky winky
Vanilia Fraise
Sundae Fraise

Pozdrawiam

Masz rację, nawet duże egzemplarze idealnie znoszą przesadzanie, zresztą właśnie planuję przeprowadzkę wielu hortek na przedpłocie
Co do wielkości to od najmniejszej
Sundae Fraise
Pinky Winky
Anabelle
Vanilla Fraise
Sprawa dyskusyjna jeśli chodzi o Candlelight- u mnie w tym roku wyszła wręcz wersja miniaturowa
A to moja Sundae Fraise ( drugie podejście, za pierwszym razem okazała się zwykłą Vanilką, na wiosnę wędruje do gruntu)