Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 19:33, 21 mar 2016

Mira104 napisał(a)
A powiedz Bożenko, czy takie cherlawe hortensje zostawić, czy raczej szkoda czasu i miejsca.
Kupiłam w tamtym roku na allegro (limonkowe i bobo) kilka hortensji, są bardzo drobne takie witeczki i zastanawiam się czy to trzymać czy lepiej kupić nowe. Na razie obcięłam nisko.

Zmężnieją Dobrze, że nisko obcięłaś, moje Bobo z zeszłego roku tez nie były ciekawe
bozga 19:36, 21 mar 2016

Flower1 napisał(a)
Bozenko podciełam swoje bukietowki ,mogłabys zajrzec w wolnej chwili? Aga mowi ze troszke za wysoko..i jeszcze mam pytanko : czy jak juz wysadzasz do gruntu to po pare w jednym miejscu wsadzasz czy po jednym patyczku?

zaraz zerknę Ukorzenione patyczki sadzę najpierw do kącika ( warzywnego zresztą ) i tam przynajmniej rok - dwa nabierają masy, na miejsce stałe wysadzam rośliny, które mają już co pokazać
bozga 19:42, 21 mar 2016

AGDULA napisał(a)
Bożenko te krokusy to tak gęsto sadziłas czy tak się rozmnożyły?
Ile lat trzeba czekac na tak wspaniały widok?

Namnożyły się chociaż nie tak bardzo jak żółta , ale drobniejsza, odmiana.
bozga 19:50, 21 mar 2016

AgataP napisał(a)
Bożenko, pytanie mam odnośnie podłoża dla hortensji,
kupujesz gotowe czy robisz sama?

Mam wybór albo podłoże pod iglaki o ph 4,5-5,5
lub sama robię mieszankę kory przekompostowanej, torfu kwaśnego i kompostu.

Co lepsze? będę miała dużo sadzenia i muszę przeliczyć co wyjdzie taniej.

Zrób co będzie taniej, bukietowe i drzewiaste wcale nie są aż tak wymagające jak się pisze, nieco bardziej trzeba zadbać o ogrodowe. Jak już wspominałam wcześniej najważniejsze, żeby podłoże zatrzymywało wodę, więc trzeba bardzo uważać z ilością torfu. Ja w tej chwili przy przesadzaniu nic już nie dodaję, bo wierzchnia warstwa gleby samoistnie wymieszała się z korą, przy wykopywaniu dołka wierzchnią warstwę odkładam na bok i przy zasypywaniu rośliny to ona idzie na dno a ziemia gliniasta na górę.
bozga 20:01, 21 mar 2016

monibob napisał(a)
Bożenko ponawiam swoje pytanie: kiedy pierwszy raz nawozisz hortensje i co to jest, substral siła hortensji czy coś innego? Moje już od tygodnia przycięte i nie wiem co dalej. Z góry dziękuję za odpowiedź. Po świętach dobierzemy się do kompostu, to im trochę podsypię.

Z powodu opadów cięcie prawie stoi w miejscu więc zabrałam się za nawożenie bo czas leci-skończyłam po ciemku i na szczęście lunął porządny deszcz. Poza trawnikiem wszystkie roślinki dowartościowane ( bez przesady ). Z uwagi na duży koszt nawozu w granulkach przeznaczonego tylko dla hortensji przy tak ogromnej już liczbie roślin zrobiłam mieszankę 1:1 ( nawóz w granulkach do hortensji i azofoska) garść na młodą roślinę - dwie na większe krzaki. Posypałam wszystkie, bez znaczenia czy przycięte czy jeszcze nie. Kolejne nawożenie będzie magiczną siłą , gdy Anabelki pokryją się masą liści.
bozga 20:10, 21 mar 2016

mam nadzieję, że na wszystkie pytania odpowiedziałam Sprawdzałam na starych fotkach, opóźnienie w cięciu nie jest na szczęście duże, może końcówka tygodnia będzie w pogodzie łaskawsza. Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających : ) Z niecierpliwością czekam już na kwitnienie dereni, przedstawiony na fotce jest w tej chwili wręcz oblepiony pączkami i zapowiada się niezła bajka ( obfite kwitnienie raz na dwa lata)

agnieszka_m 20:10, 21 mar 2016

Bożenko Hortka pięknie wypuszcza
patyczki też ładnie kiełki wypuszczają
wkleiłam u siebie zdjęcie możesz podglądnąć
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5788-moj-maly-ogrodeczek?page=205
bozga 20:15, 21 mar 2016

agnieszka_malysa napisał(a)
Bożenko Hortka pięknie wypuszcza
patyczki też ładnie kiełki wypuszczają
wkleiłam u siebie zdjęcie możesz podglądnąć
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5788-moj-maly-ogrodeczek?page=205

Szkoda, że nie widzisz mojego uśmiechu