Bożenko, proszę o wskazówkę co zrobić z patykami, które wsadziłam do ziemi i po kilku dniach mają już małe listeczki. Trzymałam w ogrodzie zimowym gdzie temperatura jest w granicach 10 stopni, a w dzień cieplej.
Czy wystawić donicę na zewnątrz, czy trzymać nadal w dotychczasowym miejscu.
Patyki wsadziłam kilka dni temu, więc za wcześnie na korzonki (nie sprawdzałam).
Absolutnie nie wystawiaj, fajnie, że masz takie miejsce. Jak się zazielenią krzewy w ogrodzie to dopiero wtedy wystawisz roślinki, po wcześniejszym hartowaniu za dnia.
A powiedz Bożenko, czy takie cherlawe hortensje zostawić, czy raczej szkoda czasu i miejsca.
Kupiłam w tamtym roku na allegro (limonkowe i bobo) kilka hortensji, są bardzo drobne takie witeczki i zastanawiam się czy to trzymać czy lepiej kupić nowe. Na razie obcięłam nisko.
Wow...ilość sztuk i odmian będą wycieczki autokarowe organizowane do Twojego ogrodu ! Już pewnie są Ty kochasz swoje hortensje ale one kochają też Ciebie. Wyjątkowe.
Dzięki za ostrzeżenie. Już wczoraj w ciągu dnia wystawiłam na słoneczko ale na noc z powrotem do domu.
Rozumiem, że trzymać je dopóki inne hortensje w ogrodzie się zazielenią. A potem hartować.