Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

07_Rene 08:23, 22 mar 2016

Przychodzę do Ciebie - Królowej hortensji z pytaniami bo widząc Twój ogród jesteś najlepszym ekspertem Przyznam, że zaglądam czasami do Ciebie, ale potajemnie. Ogród masz niesamowity Przejrzałam ostatnie strony i już widzę, że zbyt wysoko przycięłam moje anabelki i vanilki.

Zastanawiam się jak długo kwitną hortensje ogrodowe? Czy kupując teraz kwitnące (widziałam ostatnio w supermarkecie) kwiaty dotrwają do lata? Wiadomo, że na razie musiałabym trzymać w domu, a potem powoli hartować. Ogrodową chciałam do donicy, ale intuicja mi podpowiada, że lepiej nie kupować teraz tylko poczekać do lata, kiedy są w normalnej ofercie. Co myślisz?

I jeszcze jedno... Czy cienkie gałązki w hortensjach bukietowych można wyciąć zupełnie? czy tylko systematycznie przycinać i wówczas one mężnieją?
Kawa 09:31, 22 mar 2016

macham
aga_podlasie 10:44, 22 mar 2016

Bożenko, dzięki Twoim zdjęciom Anabelki wczoraj poszłam wszystkie wykopać i wkopać głębiej. Zastanawiałam się, jak ja mogłam je tak płytko posadzić. Teraz będzie im lepiej, dzięki
Flower1 17:24, 22 mar 2016

bozga napisał(a)

zaraz zerknę Ukorzenione patyczki sadzę najpierw do kącika ( warzywnego zresztą ) i tam przynajmniej rok - dwa nabierają masy, na miejsce stałe wysadzam rośliny, które mają już co pokazać

a chaaaa
zawitka 19:28, 22 mar 2016

Bożenko i ja swoje hortki przesadziłam głębiej po szkoleniu twoim .Dzięki w imieniu hortek;d
AGDULA 20:18, 22 mar 2016

bozga napisał(a)
mam nadzieję, że na wszystkie pytania odpowiedziałam Sprawdzałam na starych fotkach, opóźnienie w cięciu nie jest na szczęście duże, może końcówka tygodnia będzie w pogodzie łaskawsza. Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających : ) Z niecierpliwością czekam już na kwitnienie dereni, przedstawiony na fotce jest w tej chwili wręcz oblepiony pączkami i zapowiada się niezła bajka ( obfite kwitnienie raz na dwa lata)

Co to za dereń??
Kasiek 20:23, 22 mar 2016

Juz nawozimy Bozenko? Mam tylko naturalne witaminki plus konskie hmm..zloto.. moge juz? Czy to bedzie za malo?
bozga 21:08, 22 mar 2016

Alicja169 napisał(a)
Bożenko, a kiedy zakwitnie dereń kousa posadzony w ubiegłym roku?
w tym roku będę sadziła derenia białego, to pewnie poczekam na kwitnienie?

Twój na fotce wyżej to jaki ?

Nie jest ważne kiedy został posadzony dereń kousa tylko w jaki sposób powstała sadzonka, jeśli z nasion poczekasz kilka lat. I właśnie z tego powodu aktualnie nie kupuję sadzonek, które nie mają śladu kwitnienia. Co do derenia białego nie mam doświadczenia, prowadzi się go zupełnie inaczej niż kousa i kwiecisty.
Ten na fotce oznaczony był tylko jako kousa, kolor podsadek corocznie ma troszkę inny odcień od ciemno do bladoróżowego, moim zdaniem jest to Satomi

A tak kwitnie kwiecisty

Kasiek 21:10, 22 mar 2016

Ojejku jaki piekny...
bozga 21:14, 22 mar 2016

Gosiek33 napisał(a)
Twoje derenie już w pąkach? Skoro na moich wiszą suche liście to znaczy, że padły ?

Jeśli na samym czubku to nie ma powodu do zmartwienia, u mnie np. Milky Way też trzyma listki ale pączki niżej już są dobrze widoczne, nie możesz też co roku spodziewać się obfitego kwitnienia.