Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Krys 10:40, 18 kwi 2016

Nacieszyłam oczy pięknymi widokami w ten trudny poniedziałkowy poranek i troche mi lepiej gratki
Margarete 12:28, 18 kwi 2016

Bozga czy ty masz u siebie hortensje Diamond Rouge ? własnie kupłam sobie ja, z tym że w formie piennej, posadze obok tarasu ale chciałabym wiedziec jak ja oceniaja fachowcy
Dzieki za info i ew. zdjecia z kwitnienia.
bozga 16:16, 18 kwi 2016

monibob napisał(a)
Cudnie u Ciebie nawet w deszczu i jeszcze bez hortensji. Piękne te berberysy Admiration. One tak same rosną w kulkę czy je tniesz? Wsadziłam 2 na przedogródku. Psiząb ostatnio u mnie wyszedł na rabacie, gdzieś widać wcześniej był. Póki co są 2 listki, ale otoczę go opieką. Twój śliczny, duży.

Bereberys koniecznie trzeba ciąć, ja swój skróciłam o połowę ale już teraz widzę, że trzeba było mocniej ( bo gdy gałązki są długie pod koniec lata traci trochę swój kopulasty pokrój i za bardzo odsłania środek) Ciąć oczywiście trzeba zachowując kształt rośliny

I Psiząbek w słoneczku ( dzisiaj bardzo wietrznie ale słońce co rusz wychyla się zza chmur)
bozga 16:21, 18 kwi 2016

Hortensja napisał(a)
gratuluję zaokrąglenia wątku. bardzo lubię odwiedzać Twój ogród. Kwitnące hortensje są wspaniałe. Swoją przygodę z nimi zaczęłam w zeszłym roku ale muszę się jeszcze wprawić w ich pielęgnacji. hortensje to podobno wytrzymałe krzewy ale i tak trzeba wiedzieć jak je odpowiednio podejść. W zeszłym roku posadziłam je w byle jakim miejsciu i tak też zakwitły - byle jak, kiepsko.
W tym roku planuje dla nich przeprowadzkę w lepsze miejsce - czy mogę już przesadzać?

i jeszcze jedno: jaka to odmiana i co ile jest posadzona, żeby uzyskać taki efekt?

efekt jest boski
Pozdrawiam!

To Limelight ( było 5 , teraz zewnętrzną od strony ulicy przeniosłam w inne miejsce bo była oskubywana), myślę, że szpaler niewiele straci. Sadzone co 60-70 cm, Aktualnie wyglądają tak

paulina_ns 16:31, 18 kwi 2016

Bogdzia powiedz mi proszę, jak wsadzilam ok miesiąca temu patyczki hortensji do ziemi i dzisiaj patrzę,że 3 z nich wypuścily listki co mam z nimi zrobić? Zostawić i nie ruszać? Jak tak to kiedy będę mogła przesadzić na miejsce stałe? Na jesień, za rok? Raz już tak zrobiłam,ale za wcześniej poruszałam i padły
bozga 16:37, 18 kwi 2016

Margarete napisał(a)
Bozga czy ty masz u siebie hortensje Diamond Rouge ? własnie kupłam sobie ja, z tym że w formie piennej, posadze obok tarasu ale chciałabym wiedziec jak ja oceniaja fachowcy

Hortensja na miejsce słoneczne, w cieniu wybarwia się bardzo nierówno

A generalnie chronologicznie zmienia się w następujący sposób

Piękna odmiana, będziesz zadowolona
bozga 16:37, 18 kwi 2016

paulina_ns napisał(a)
Bogdzia powiedz mi proszę, jak wsadzilam ok miesiąca temu patyczki hortensji do ziemi i dzisiaj patrzę,że 3 z nich wypuścily listki co mam z nimi zrobić? Zostawić i nie ruszać? Jak tak to kiedy będę mogła przesadzić na miejsce stałe? Na jesień, za rok? Raz już tak zrobiłam,ale za wcześniej poruszałam i padły

Nie ruszaj, przesadzisz jesienią
bozga 16:45, 18 kwi 2016

A teraz koniec odpoczynku, lecą coś porobić w ogródku, wszystko zaczęło rosnąć jak na drożdżach

Pampasówkę już wyciągnęłam z garażu

I mój ostatni zakup Pierwiosnek Ooh La La

Kasya 16:55, 18 kwi 2016

drobne przymrozki jej nie zaszkodzą ?

to moje pampasowki chyba nie zyją
Kasya 16:57, 18 kwi 2016

Margarete napisał(a)

a nie pink diamond ?