Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Kasya 07:59, 27 kwi 2017

bozga napisał(a)

Tutaj na pewno nie ma powodu do zmartwienia, raczej bym się martwiła o późniejszy wygląd krzaczków u rodziców a zwłaszcza jeśli są to Vanilki- będą się strasznie przewieszać.Stadium pąków jest na dzień dzisiejszy bardzo różnorodne, głównie zależne od nasłonecznienie no i odmiany ( np Silver Dollar wyglądają na razie jak martwe, dopiero z bardzo bliska widać pączki wielkości główki od szpilki).Nie ma mowy żeby niskie przycięcie uszkodziło krzak.
Pozdrawiam

O właśnie
Na takie wyjaśnienie czekałam
A nawoz kiedy hortkom sypałas ?
asiak 08:16, 27 kwi 2017

Kasya napisał(a)

O właśnie
Na takie wyjaśnienie czekałam
A nawoz kiedy hortkom sypałas ?

Też jestem ciekawa
Czy wsadzonym na jesieni coś sypać? Kiedy?
Mirka 08:44, 27 kwi 2017

U mnie tylko Anabelka rozwinęła listki reszta hortek jak u ciebie w pąkach.
bozga 09:00, 27 kwi 2017

Dla uspokojenia zmartwionych-stan Vanilek na dzień dzisiejszy

Stanowisko z mniejszą ilością słońca
( w innej części ogrodu mam jeszcze "bardziej martwe"

I te bardziej nasłonecznione

Przy okazji nawiążę do krokusów, nie czekam aż listki podeschną, moment położenia się ich na ziemi uważam za sygnał do wycięcia, cebulki już "nabrały mocy", zaraz je ciachnę
bozga 09:16, 27 kwi 2017

I kwestia nawożenia, nie ważne czy posadzone jesienią czy teraz, małe czy duże- wymagają nawozu ( oczywiście w proporcjach stosownych do wielkości krzaka). Ja swoje podsypałam nawozem w granulkach jak skończyłam cięcie ( czyli niedawno). Jak będzie ciepło wężem obficie podleję ( powinno się tak zrobić od razu).
A doskonałym wskaźnikiem kiedy podać kolejną dawkę jest dla mnie od dawna Anabelka. Pierwszą magiczną siłę ( nazwa odżywki ) dostaną jak liście całkowicie przykryją pędy ( czekam aż wszystkie krzaki wejdą w to stadium), kolejne terminy uzależnione od koloru liści- bledną- daję odżywkę (Anabelki więcej, bukietowe mniej). Bardzo łatwo przenawozić, części zielone wtedy są masywne a kwiaty późno i skromne.

Moje Anabelki na dzień dzisiejszy, stanowisko słoneczne

Mirka 09:19, 27 kwi 2017

bozga napisał(a)
I kwestia nawożenia, nie ważne czy posadzone jesienią czy teraz, małe czy duże- wymagają nawozu ( oczywiście w proporcjach stosownych do wielkości krzaka). Ja swoje podsypałam nawozem w granulkach jak skończyłam cięcie ( czyli niedawno). Jak będzie ciepło wężem obficie podleję ( powinno się tak zrobić od razu).
A doskonałym wskaźnikiem kiedy podać kolejną dawkę jest dla mnie od dawna Anabelka. Pierwszą magiczną siłę ( nazwa odżywki ) dostaną jak liście całkowicie przykryją pędy ( czekam aż wszystkie krzaki wejdą w to stadium), kolejne terminy uzależnione od koloru liści- bledną- daję odżywkę (Anabelki więcej, bukietowe mniej). Bardzo łatwo przenawozić, części zielone wtedy są masywne a kwiaty późno i skromne.

Moje Anabelki na dzień dzisiejszy, stanowisko słoneczne

Bożenko na takie info od ciebie czekałam dziękuję
BasiaLT 09:58, 27 kwi 2017

Bożenko jesteś skarbnicą wiedzy po prostu bardzo dziękuję. A krokusy wykopujesz?
Kawa 10:38, 27 kwi 2017

moje najbardziej ulistnione anabelki i limki
vanilki w takim stadium jak u ciebie małe listki mają
a pięć limek które myślałam żźe padły dopiero wypuszczają malutkie pączki

zapomniałam o magicznej
sypnę dzisiaj chyba nie zaszkodzi
natka098 11:07, 27 kwi 2017

Uff to dobrze wiedzieć bo martwiłam się o moje tegoroczne nawet u siebie na wątku pokazywałam. A jedne i drugie są na podobnym stanowisku. Tylko te tegoroczne znacznie później.
Ewa777 15:00, 27 kwi 2017

Bożenko, czy to prawda, że nowych (świeżo zakupionych) hortensji bukietowych się nie przycina?
Podobno tak radzą sprzedawcy przy zakupie.
Ja myślę, że jednak trzeba przyciąć, bo sprzedają bardzo długie wiechy. Jakie jest Twoje zdanie?