Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Gosiek33 06:55, 01 maj 2017

Zaczyna się fantastyczny spektakl
asiak 09:54, 01 maj 2017

I znów robi się pięknie
babka 10:56, 01 maj 2017

Kolorowo i wiosennie już u Ciebie (już?? przecież to maj, powinno buchać zielenią i kolorami ! )

bozga napisał(a)

Nigdy nie używałam zakwaszacza ani nie sprawdzałam ph swojej gleby, działam intuicyjnie obserwując swoje rośliny. Na pewno jest to większy problem dla posiadaczy hortensji ogrodowych, krzewiate i bukietowe nie są tak wymagające, większość moich hortensji jest wyściółkowana korą, nie stosuję pod nią agrowłókniny więc po kilku latach i tak siłą rzeczy robi się optymalane środowisko dla hortensji, a sadzę w glebę gliniastą , kwaśnego torfu używam dosłownie garść jeśli mam, jak nie to wcale. Torf nie trzyma wody a hortensje ją uwielbiają. Nie zauważyłam, żeby to postępowanie negatywnie odbiło się na moich roślinach.
Co do magicznej siły to jest to preparat nawozowy i sam z siebie nie wystarczy jeśli zależy nam na zakwaszeniu ( optymalny jest kwaśny torf i siarczan glinu ale nie jestem osobą kompetentną w tym zakresie, może odezwie się ktoś z Forumowiczów)

Dziękuję. Nie pamiętam jakiej ziemi użyłam przy sadzeniu moich Vanillek, chyba dałam zwykłą, kwiatową stąd problemy z wybarwianiem kwiatów. Dwa lata temu dziwnie zielone się robiły, za Twoją radą zakwasiłam i ożyły pięknym amarantem
Przy najbliższym przesadzaniu zadbam o właściwe podłoże by mieć pewność że nic im nie brakuje.
Miłej majówki życzę
agata19762 18:38, 01 maj 2017

Bożenko moje hortki też mocno przycięte. Część dopiero dzisiaj ciachałam. Nie wiem czy nie późno. zobaczymy jesienią. Wszystkie patyczki prosto do ziemi do ogrodu. Będą kolejne. Nawóz też rozsypany. Cudne masz tulipanki.☺pozdr.
bozga 16:20, 03 maj 2017

Dereniówki z nich nie będzie ale za taki wygląd chyba im wybaczymy

bozga 16:23, 03 maj 2017

bozga 16:27, 03 maj 2017

natka098 16:50, 03 maj 2017

Cudne te derenie, szczególnie ten pierwszy, co to za odmiana? Ciekawa jestem czy mój zakwitnie, na razie widzę, że żyje bo puszcza wreszcie ciupińkie listki.
Pawlus 16:52, 03 maj 2017

Wolę kwiaty od alkoholu
bozga 17:45, 03 maj 2017

natka098 napisał(a)
Cudne te derenie, szczególnie ten pierwszy, co to za odmiana? Ciekawa jestem czy mój zakwitnie, na razie widzę, że żyje bo puszcza wreszcie ciupińkie listki.

dereń Alba Plena