Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 22:10, 20 lip 2015

Gosiek33 napisał(a)
dziękuję za odpowiedź, tylko skąd bierzesz tyle odmian hortensji - same perełki

W końcu jestem kolekcjonerką ( dotyczy to tylko hortensji i dereni), oczywiście nie zawsze to co jest cenne jest miłe dla oka, mam swoich ulubionych sprzedawców, gdzie jeszcze się nie nacięłam na błędne oznaczenie ( są to przeważnie poj egzemlarze, za które jestem gotowa zapłacić każdą cenę), inaczej sprawa się ma przy popularnych odmianach , często ładne sadzonki można kupić za przysłowiowe grosze i niestety jestem zdania, że więcej kosztów i czasu ( czas to też pieniądz!) straciłam przy samodzielnym rozmnażaniu. Owszem- daje to satysfakcię ale niech każdy raczej dobrze wykonuje swój własny zawód i w nim wykazuje pełen profesjonalizm- ta uwaga dotyczy przede wszystkim osób czynnych zawodowo. Wiem, że moja opinia akurat na takim forum wzbudzi mieszane uczucia ale czy wybierając się np do restauracji chcielibyście by posiłek przygotował szef kuchni, czy hydraulik który naprawiając sprzęt wielokrotnie widział "jak to się robi"
danuta_szwajcer 22:17, 20 lip 2015

Cudne masz te hortensje, czy w donicach wymieniasz im ziemie? Dobry pomysł i też u siebie tak posadze. Masz dużo odmian, czy kupujesz tez przez internet, masz coś sprawdzonego? Pięknie i zachwycam sie dalej hakone Pozdrawiam
bozga 22:24, 20 lip 2015

danuta_szwajcer napisał(a)
Cudne masz te hortensje, czy w donicach wymieniasz im ziemie? Dobry pomysł i też u siebie tak posadze. Masz dużo odmian, czy kupujesz tez przez internet, masz coś sprawdzonego? Pięknie i zachwycam sie dalej hakone Pozdrawiam

Dziękuję Danusiu
Zdecydowana większość moich roślinek została kupiona przez internet
a co do hortensji w donicach - ziemi im nie wymieniam, ale dużym klopotem jest jednak pilnowanie podlewania co w przypadku hortensji ma akurat bardzo duże znaczenie. Oczywiście donic i roślinek niczym na zimę nie owijam
Nallar 22:30, 20 lip 2015

bozga napisał(a)

I bezimienne okrywowe, gdzie nic nie chce rosnąć

Wydaje mi się że to rozchodnik kaukaski.
Nallar 22:36, 20 lip 2015

bozga napisał(a)

I bezimienne okrywowe, gdzie nic nie chce rosnąć

A ten jegomość to rozchodnik biały (Sedum album).
bozga 22:39, 20 lip 2015

Dziękuję Ewuniu, człowiek uczy się całe życie
makkasia 22:55, 20 lip 2015

I zaczyna się Królowo Hortensji szaleństwo zaglądam codziennie i podziwiam
deszczowymaj 11:29, 21 lip 2015

Bożenko Twoje hortki są takie cudne,że już niewiem co mam napisać
Cały ogród jest piękny,zadbany.
Jak bym taki miała,nie ruszyłabym się z niego na krok
Gosiek33 12:02, 21 lip 2015

bozga napisał(a)

W końcu jestem kolekcjonerką ( dotyczy to tylko hortensji i dereni), oczywiście nie zawsze to co jest cenne jest miłe dla oka, mam swoich ulubionych sprzedawców, gdzie jeszcze się nie nacięłam na błędne oznaczenie ( są to przeważnie poj egzemlarze, za które jestem gotowa zapłacić każdą cenę), inaczej sprawa się ma przy popularnych odmianach , często ładne sadzonki można kupić za przysłowiowe grosze i niestety jestem zdania, że więcej kosztów i czasu ( czas to też pieniądz!) straciłam przy samodzielnym rozmnażaniu. Owszem- daje to satysfakcię ale niech każdy raczej dobrze wykonuje swój własny zawód i w nim wykazuje pełen profesjonalizm- ta uwaga dotyczy przede wszystkim osób czynnych zawodowo. Wiem, że moja opinia akurat na takim forum wzbudzi mieszane uczucia ale czy wybierając się np do restauracji chcielibyście by posiłek przygotował szef kuchni, czy hydraulik który naprawiając sprzęt wielokrotnie widział "jak to się robi"

Myślę podobnie, tyle że mając czas będę bawić się w ogród starając się mnożyć na boczku wybrane rośliny, tym bardziej że gdy chcę dokupić np. Magicial candle już nie ma, są nowe odmiany

Bardzo miło czytać o pozytywnie zakręconych miłośnikach roślin, którym się chce i wydobywają gdzieś w hodowli rarytasy. Szkoda, że tak dużo roślin jest źle oznakowanych. Dopiero po porównaniu na forum okazuje się co to za kot był w worku.
Kasya 17:18, 21 lip 2015

Moje hortrnsje bukietowe zaczynaja kwitnac, niektóre jeszcze maja małe pączki ale
Mam 2 Bobo z zeszłego roku i 3 drzewka unique
I 1 Bobo i 1 drzewko nie mają pąkow
Czy to znaczy ze Juz raczej nie zakwitną ?
I jaka może być przyczyna ? Słońce jest pól dnia, jedna przed południem druga po
Czy mogło im być za sucho ?
Jestem w sumie zdziwiona... W ub roku kwitly