Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Flower1 20:30, 21 lip 2015

Bozenko mam pytanko ,czy hortensje bukietowe dobrze rosna w pelnym sloncu?ogrodowe nie lubia pełnego,pytam sie bo mam rabatke przy wejsciu i zastanawiam sie czy poszalec z bukietowymi ,bede wdzieczna jak zerkniesz..
bozga 20:35, 21 lip 2015

Kasya napisał(a)
Moje hortrnsje bukietowe zaczynaja kwitnac, niektóre jeszcze maja małe pączki ale
Mam 2 Bobo z zeszłego roku i 3 drzewka unique
I 1 Bobo i 1 drzewko nie mają pąkow
Czy to znaczy ze Juz raczej nie zakwitną ?
I jaka może być przyczyna ? Słońce jest pól dnia, jedna przed południem druga po
Czy mogło im być za sucho ?
Jestem w sumie zdziwiona... W ub roku kwitly

Spokojnie, na pewno zakwitną, u mnie to samo. Rekordzistką w zeszłym roku był Phantom, jeden z krzaków ( w szpalerze!) zakwitł prawie miesiąc później.
Generalnie wcześniej wchodzą w okres kwitnienia na stanowiskach nasłonecznionych ale reguły nie ma

To moje Bobo -kwiatostany w bardzo różnym okresie rozkwitu

Kolejna hortensja już nadająca się do pokazania, trochę schowana ale w zeszłym roku miała "wypadek" i przechodzi okres rekonwalescencji, na jesień wróci na wczesnejsze stanowisko- Mega Mindy

Z dnia na dzień rozkwita Pinky Winky

Za płotem urodą zachwyca już Everest
bozga 20:47, 21 lip 2015

Przy okzaji pokażę jeszcze inną aranżację w moim ogródku, planuję gdzieś tu wetknąć czerwoną różę pnącą Flamentaz, którą tak zachwala Zbyszek

Może to trudne do uwierzenia ale w donicy jest trawa pampasowa ( 3 rok), zimuje w garażu, pióropusze ma no może trochę mniejsze niż w gruncie
Miałam trawę w gruncie chyba ze 3 lata i bardzo duży już gzemplarz po prostu jednej zimy wymarzł, drugi raz tego nie chcę przechodzić

A to schowana w kąciku młodziutka Nikko Blue

Flower1 20:50, 21 lip 2015

Nikko Blue cudowna ,sprobuje przebarwic swoje w przyszlym roku
bozga 21:00, 21 lip 2015

Flower1 napisał(a)
Bozenko mam pytanko ,czy hortensje bukietowe dobrze rosna w pelnym sloncu?ogrodowe nie lubia pełnego,pytam sie bo mam rabatke przy wejsciu i zastanawiam sie czy poszalec z bukietowymi ,bede wdzieczna jak zerkniesz..

Wpadłam do Ciebie z odpowiedzią i innym czytającym ten post radzę zajrzeć do pięknego ogródka Magdy
Kasya 21:21, 21 lip 2015

No to czekam cierpliwie
Bogdzia 22:46, 21 lip 2015

bozga napisał(a)

Dziękuję Danusiu
Zdecydowana większość moich roślinek została kupiona przez internet
a co do hortensji w donicach - ziemi im nie wymieniam, ale dużym klopotem jest jednak pilnowanie podlewania co w przypadku hortensji ma akurat bardzo duże znaczenie. Oczywiście donic i roślinek niczym na zimę nie owijam

Z tym podlewaniem to prawda, moje w tym roku mimo codziennego podlewania przy całkowitym braku deszczu o mało nie padły .Piękne masz hortensje i wielka ich kolekcję. Pozdrówka.
Krys 22:47, 21 lip 2015

Ja ten watek zapisuje i ciesze sie,ze go znalazlam,poczytam na spokojnie bo widoki sa cudne i moje klimaty pozdrawiam
Dorota123 23:11, 21 lip 2015

Bardzo przyjemnie ogląda się Twoje foty.
Filemon24 08:34, 22 lip 2015

Również kolekcjonuje hortensje od tamtego roku w moim ogrodzie pojawiło się 30 krzaczków kupuje wyłącznie w szkółkach i spokojnie większość odmian można dostać. Po nie miłym doświadczeniu z hortensją magical moonghlait zakupioną przez internet wolę unikać zakupów online.
Przysłano mi fatalną sadzonkę która się zmarnowała. Niestety nie mogę tej odmiany nigdzie w szkółce spotkać.
W moim ogrodzie pojawiła się też bella anna z czego jestem bardzo zadowolona
W jakim sklepie internetowym kupujesz hortensje? ja za hortensje płace różnie niekiedy uda się tanio kupić jak np te po 19 zł za sztukę ( vanille fraise) chociaż polar bear w ubiegłym roku kupiłam za 15 zł ( krzaczek podobnej wielkości)
( pozwoliłam sobie wkleić zdjęcie, oczywiście żeby ci nie zaśmiecać później mogę usunąć )