Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Gosiek33 07:18, 31 lip 2015

bozga czy możesz zobaczyć u mnie Grandiflory. Kupiłam wiosną w doniczkach, chciałam z nich szpaler utworzyć, ale po zakwitnięciu leżą

Jak je pociąć by postawić je ,do pionu"?

Rosną w półcieniu, codziennie mocno podlewane
Filemon24 07:33, 31 lip 2015

ta odmiana ma to do siebie że kwiaty się przewieszają, ale jeśli chodzi o cięcie to wyciąć wszystkie wątłe gałązki a całość obciąż nad 1 lub 3 oczkiem
Filemon24 07:37, 31 lip 2015

bozga napisał(a)

Mam, kwiaty dopiero się rozwijają, za kilka dni pokażę

Ja kupiłam w tamtym roku taką mizernote przez internet że w końcu mi się zmarnowała. Dlatego w tym roku pojechałam do Pęchcina i tam kupiłam ( kolejną już planuje kupić) i mam pytanie z tego co czytałam to ta odmiana zalecana jest bardziej do półcienia.
a u ciebie na jakim stanowisku rośnie?
zbigniew_gazda 07:38, 31 lip 2015

Niezmiennie podziwiam. Bożenko jesteś dobrym duszkiem hortensjowym. Wczoraj zaglądnąłem na Twój szpaler - i już wiedziałem : kupiłem następne 3 szt Bobo i już posadzone.
Gosiek33 07:43, 31 lip 2015

Dzięki za podpowiedź Filemon, niby wiem, że się pokłada, ale żeby aż tak? Na razie w zasadzie wszystkie pędy wydają się wiotkie, a ,pień" mają moje Grandiflory bardzo nisko, tuż nad miejsce sadzenia. Czy to norma u tej odmiany?
ziele 08:29, 31 lip 2015

bozga napisał(a)
te kule to Strong Anabelle, powoli zielenieją

Tu rok młodsze sadzonki

Nie znałam tej odmiany.
Kule są przepiękne. Czy możesz napisać jakie są gałązki? Są wiotkie czy raczej utrzymają te kule po deszczu? Poszukuję odmiany do donic przed domem, myślałam najpierw o innej odmianie ale ta wydaje mi się najpiękniejsza
Pozdrawiam.
frezja 09:35, 31 lip 2015

bozga napisał(a)

Rozumiem, że chodzi Ci o Little Lime, Z tym dołem z kwaśnym torfem to chyba trochę przesada, ja do hortensji dodaję tylko trochę torfu , bo ziemia ma być tylko lekko kwaśna a poza tym torf nie trzyma tak wody. ( może trochę odbiegnę od odmiany ale np Anabelki rosną w mojej normalnej ziemi ogródkowej, torfu do nich nie dodaję zupełnie.) Odległość jak najbardziej, co do nawożenia to ja przesadzone z doniczek nawożę od razu, one i tak mają już niedobory pokarmowe a korzenie uwolnione z doniczek natychmiast się zadomowią w nowym miejscu

dzięki Ci bardzo...już jestem bogatsza o Twoje doświadczenia w tym temacie.Dodaję do obserwowanych i podczytuję..toć to nauki od sztukmistrza.
pozdrawiam
Donia72 20:54, 31 lip 2015

Jejku, ja nawet nie wiedziałam, że aż tyle jest odmian hortensji.
Ale pięknie jest u Ciebie
ewsyg 21:21, 31 lip 2015

Moje hortki maja małe kwiatostany w porównaniu do Twoich.

Cudne
Ewik 22:12, 31 lip 2015

Tesska napisał(a)
Bozenko a gdzie mozna kupic Anabelki różowe?

Odradzam sklep internetowy Future Gardens , sprzedają tam pousychane mikro gałązki a twierdzą , że to super towar .