Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Kasya 12:39, 05 lip 2017

lindsay80 napisał(a)
u mnie też zakwitły te trawy z Biedry co to niby pisało na nich że molinia caureola - i też obstawiam, że to śmiałki jakieś - ja im te kwiatostany kilka dni temu wyrwałam co do jednego

tak ? dlaczego ?
jest problem z rozsiewaniem ?
iwka 12:41, 05 lip 2017

Makusia napisał(a)

Pokazywałaś zdjęcie? A co z tym przewodnikiem zrobiłaś? Ja kiedyś u swojej zasmarowałam pastą ogrodniczą i skleiłam taśmą malarską Poskutkowało
Nie radzą Ci taśmy malarskiej stosować, bo pewnie są jakieś specjalne ogrodnicze, ale moja brzoza była zwykła, złamana była gałąź, nie przewodnik i specjalnie nie rozpaczałabym, gdyby się "nie zrosło".
Zapytaj może Mazana, on prawdę Ci powie.
nie pokazywałam, małżonek tak gałęzie od sąsiada wycinał, że upadła na brzozę, oczywiście się nie przyznał i zanim zauważyłam to ten kawałek był już całkowicie uschnięty nie da rady już nic z nim zrobić
iwka 12:43, 05 lip 2017

Kasya napisał(a)

tak ? dlaczego ?
jest problem z rozsiewaniem ?
też jestem ciekawa

napaliłam się jak głupia na te śmiałki po fotkach Siakowej, kupiłam trzy jako śmiałek darniowy, postraszono mnie że się sieje mocno, no to dokupiłam 10 goldtau ten podobno się nie sieje no i mam jeszcze te trzy z biedry
anna_t 12:47, 05 lip 2017

iwka napisał(a)
jak będziesz dzielić to zetnij od razu, po podziale i tak trochę podeschnie. Dużo Ci jeszcze potrzeba? Może z podziałem wstrzymaj się do wiosny, zawsze trochę podrośnie i pewniejszy podział będzie. Ja Ci trochę sadzonek jeszcze zrobiłam, gdzie znajdę to sadzonkuję na wiosnę będą ładne kępki

przetacznik już ze dwa tygodnie kwitnie, zobaczymy jak długo

z tym wnikaniem to ... nudy w nocy śpię jak suseł, nic mnie nie jest w stanie obudzić, dwa budziki co 3 minuty dzwonią na zmianę i czasami tylko uda mi się na czas obudzić

no dobra to nie wnikam śpiochu
myślę na wiosnę robić tą rabatę z nimi i będę potrzebować naprawdę dużo. rabata ma ok 8x9 i na drugiej połowie śmiałki bym chciała. tak na szybko licząc to sadząc co 50cm wychodzi około 190szt wszystkiego czyli ok 90 szt kłosownicy. a mam 10 tych od Ciebie
iwka 12:52, 05 lip 2017

anna_t napisał(a)

no dobra to nie wnikam śpiochu
myślę na wiosnę robić tą rabatę z nimi i będę potrzebować naprawdę dużo. rabata ma ok 8x9 i na drugiej połowie śmiałki bym chciała. tak na szybko licząc to sadząc co 50cm wychodzi około 190szt wszystkiego czyli ok 90 szt kłosownicy. a mam 10 tych od Ciebie
no widzisz, wiosną miałam 50 sztuk już ładnych, rozeszły się połowę na pewno mogę Ci obiecać, już pewnie ze 20 małych mam
anna_t 12:59, 05 lip 2017

super!
a ja te 10 podziele na 4 i bedzie komplet
no to teraz jeszcze z jednego śmiałka do wiosny 90 musze wyczarować
przestało padać, ide dzielić
iwka 13:01, 05 lip 2017

Jeszcze jeden dylemat, nie wiem na jaki kolor się zdecydować, chodzi o pergolę, ławki itp. Teraz robię stojak na drewno i od razu bym chciała odpowiednio pomalować.
Trzeba jakoś dopasować do domu, nie? dach mam czarny, okna brązowe, elewacji jeszcze brak, ma być jakaś jasna w każdym razie, więc dobrze by było z tych dwóch, ale brąz już mi się opatrzył, szary mi się podobuje ale czy będzie pasował? Najbardziej to mnie do czarnego ciągnie, tyle że czarny to taki nowoczesny raczej, a u mnie z nowoczesnością to tak średnio.
Kasya 13:02, 05 lip 2017

iwka napisał(a)
też jestem ciekawa

napaliłam się jak głupia na te śmiałki po fotkach Siakowej, kupiłam trzy jako śmiałek darniowy, postraszono mnie że się sieje mocno, no to dokupiłam 10 goldtau ten podobno się nie sieje no i mam jeszcze te trzy z biedry

ale...kupilam 2 lata temu carex ice crem i juz go nie mam, wyrosl z niego smiałek i go zjadł, znaczy przyszedl do mnie wysiany w szkolce...
iwka 13:02, 05 lip 2017

anna_t napisał(a)
super!
a ja te 10 podziele na 4 i bedzie komplet
no to teraz jeszcze z jednego śmiałka do wiosny 90 musze wyczarować
przestało padać, ide dzielić
anna_t 13:10, 05 lip 2017

Iwona rób czarny. według mnie u ciebie jest nowoczesnie