Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

AniMa 13:59, 17 paź 2017

No właśnie wypatrzyłam na tych ostatnich zdjęciach, że lubisz jak ja
Dopiero teraz do mnie dotarło !!! że Ty chcesz kostki Jak to scalić , to już mądrzejsze głowy niż moja musza rozkminić...
Wpadło mi jednak coś takiego:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach/photos
...jakby pokombinować....
nawigatorka 14:15, 17 paź 2017

W Poznaniu jest taka jedna miejska rabata gdzienpod grabami dokładnie tam gdzie pień są pasy (przecinki) a wokół zadarniajace rośliny. U ciebie moznaby to zastąpić hortkami ale chybabjuz za późno... kiedyś to u reni chyba rysowałam.
nawigatorka 14:59, 17 paź 2017

o to było takie coś. duże to graby pod nimi bukszpan. kropki z tyłu pomijamy a pomiedzy bukszpany możnaby dac hortki (lekko cofnięte) i zadarnienie np z traw czy czegoś innego
ren133 15:19, 17 paź 2017

Iwonko
No właśnie nie chciałabyś mojego rozwiązania na reksiowej?
Zamiast róż hortki? Przecież u Ciebie jest dużo więcej miejsca ... hortki się zmieszczą.

I jeszcze coś pisałaś o SS ... masz je gdzieś przy żywopłocie? A nie lepiej je wyeksponować?
lojalna_ 19:19, 17 paź 2017

Masz tego dobra jescze do obsadzenia ....swietne propozycje ...sama nie wiem ktora ciekawsza )))
iwka 20:45, 17 paź 2017

AniMa napisał(a)
No właśnie wypatrzyłam na tych ostatnich zdjęciach, że lubisz jak ja
Dopiero teraz do mnie dotarło !!! że Ty chcesz kostki Jak to scalić , to już mądrzejsze głowy niż moja musza rozkminić...
Wpadło mi jednak coś takiego:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach/photos
...jakby pokombinować....

faktycznie sporo nas łaczy lubię na prosto, ale i lubię kulki, zawijasy już mniej, chociaż był moment że byłam w nich zakochana, nawet miałam u siebie wyprostowałam wszystkie
takie coś bardziej do mnie przemawia

nawigatorka napisał(a)
o to było takie coś. duże to graby pod nimi bukszpan. kropki z tyłu pomijamy a pomiedzy bukszpany możnaby dac hortki (lekko cofnięte) i zadarnienie np z traw czy czegoś innego

podoba mi się

zmierzyłam i od pnia cisów do pni grabów wyszło 1,80. Czyli tyle jest na hortki. Posadziłam je w rządku co półtora metra. Jak trzeba to przesadzę chociaż zarzekałam się w sobotę że już nic nie ruszę

tak by to mniej więcej miało wyglądać? 6 hortek mam więc po bokach wypada po jednej, czy dokupić dwie aby było do pary ?

co w miejsce granatowych kropek, trawy wyższe mogłyby być? czy nic, wtedy sporo miejsca zostanie do żywopłoty cisowego
i te przecinki bukszpanowe mają być wcięte w rabatę z wypełniaczem czyli te zółte kwadraty i wtedy hortki by się w nich łapały czy mają być poza nimi.

od pnia grabów do brzegu rabaty jest 1,5 metra, mogę jeszcze trochę poszerzyć ale chciałam żeby ta rabata kończyła sie z linią domu.

ren133 napisał(a)
Iwonko
No właśnie nie chciałabyś mojego rozwiązania na reksiowej?
Zamiast róż hortki? Przecież u Ciebie jest dużo więcej miejsca ... hortki się zmieszczą.

I jeszcze coś pisałaś o SS ... masz je gdzieś przy żywopłocie? A nie lepiej je wyeksponować?

Renia to to co Asia pokazała? mieszają mi się te wszystkie rabaty

moja świdośliwa malutka, trzy patyki wsadzone do jednego dołka, razem z cisami z Zapolic kupiłam, teraz może ma z 60 cm i wyszła mnie chyba 6 zł
ale bardzo ładnie się przebarwiła i podoba mi się

Posadziłam ją w bukszpanach i kolejną większą chciałam posadzić na środku też w kulkach przy pergoli. Ta jest mała więc spokojnie mogę przesadzić

lojalna_ napisał(a)
Masz tego dobra jescze do obsadzenia ....swietne propozycje ...sama nie wiem ktora ciekawsza )))

zanim Asia nie pokazała swojej propozycji to jeszcze miałam kilka, ale już ich na nie nie patrzę, żeby sobie w głowie nie mieszać
nawigatorka 20:55, 17 paź 2017

Jeśli cisy urosną o pół metra od pnia i Bukszpany zrobisz głębokie np na 50 cm docelowo czyli zostanie Ok metr. Trawy się zmieszać choc sama nie wiem czy bym je dawał. Ale to moje zamiłowanie do pustki
Wg mnie te pojedyncze hortki to fajne zakończenie. Nie dokupowaliśmy. Jest dynamiczniej. Mniej nudno.
Przecinki mialaybybyc zatopione w wypełniaczu