Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

margaretka3 11:50, 04 wrz 2015

To i ja ślę pozytywne myśli i wspieram na odległość!
margaretka3 11:57, 04 wrz 2015

iwka napisał(a)

stanęło na tym, iż mają być tu graby. Nie jestem przekonana do nich,ale nic innego w tym miejscu chyba się nie zmieści, maksymalnie ta rabata może mieć 1,5 metra szerokości.
miejsce już gotowe, przekopane. Wszystko co tam rośnie będzie przesadzone.

teraz moje pytania:
1. jak sadzić jeden przy drugim, małe sadzonki w szpalerze na całej długości( od świerków do świerków)?
2. może kupić większe i prowadzić je na linkach, czy jakoś tak jeszcze nie zagłębiałam się w temat
3. co przed nimi?
4. czy posadzić coś innego co? dla przypomnienia widok z okna kuchennego, strona południowa

Iwonko, jeśli chcesz mieć wąski żywopłot, posadź w rzędzie co ok. 25 do 30 cm. Większe graby to większy wydatek. Ja zaczęłam sadzić żywopłot grabowy na wiosnę, tak jak napisałam. Kupiłam małe sadzonki ze względu na koszty, były bardzo dobrze ukorzenione, tylko dwie sadzonki wypadły. Nie wiem dokładnie, jaką szerokość zajmie grab, ale raczej niewiele miejsca Ci już zostanie na inne nasadzenia.
kasia_w 12:53, 04 wrz 2015

amelia_b napisał(a)
He he po donicach,kulkach przyszedł czas na wianki a ja mam pytanie z innej beczki czy ktoś może robił zupę kokosową albo inna pyszna zupę

Jadłam tajską zupę kokosową, ostrą na bazie mleka kokosowego, z krewetkami i makaronem ryżowym. Pycha! Mój mąż kochany gotował
kasia_w 13:00, 04 wrz 2015

Iwonko- i co, jak się miewasz? Wcześnie wykryte to chyba całkiem do wyleczenia, prawda? pozdrawiam serdecznie i ściskam
nicol21 11:46, 05 wrz 2015

Zdróweczka dużo dla dzieciny!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
iwka 12:03, 05 wrz 2015

kasia_w napisał(a)
Iwonko- i co, jak się miewasz? Wcześnie wykryte to chyba całkiem do wyleczenia, prawda? pozdrawiam serdecznie i ściskam

No właśnie u mnie to chyba nie takie proste, bo kleszcza, jeżeli to był on, to miałam kilka lat temu.
iwka 12:04, 05 wrz 2015

nicol21 napisał(a)
Zdróweczka dużo dla dzieciny!

dziękuję dla córki też się przyda
iwka 12:07, 05 wrz 2015

margaretka3 napisał(a)

Iwonko, jeśli chcesz mieć wąski żywopłot, posadź w rzędzie co ok. 25 do 30 cm. Większe graby to większy wydatek. Ja zaczęłam sadzić żywopłot grabowy na wiosnę, tak jak napisałam. Kupiłam małe sadzonki ze względu na koszty, były bardzo dobrze ukorzenione, tylko dwie sadzonki wypadły. Nie wiem dokładnie, jaką szerokość zajmie grab, ale raczej niewiele miejsca Ci już zostanie na inne nasadzenia.

No właśnie, obawiam się ze tam zostanie mało miejsca, a ja nie chce samego grabu, będzie chyba nudno, to jest ok.20 M długości.
jolka 17:58, 05 wrz 2015

Widzę, że zgłębiasz temat graba. Ja też nie byłam do niego przekonana, ale zawsze to jakaś odmiana w ogrodzie, po cisach i szmaragdach. Ostatecznie chyba jednak lubię te moje graby

Miałam się pytać, czy wiadomo już coś z tym Twoim "wybadaniem", ale weekend jest, więc pewnie polska służba zdrowia odpoczywa.. Trzymam kciuki i przesyłam buziaki

Edytuję: 1,5 m to nie tak strasznie wąsko. Z 80 cm się odsuniesz od płotu, żywopłot ok. 50 cm (czyli po ok. 25 cm w obie strony). Czyli zostaje Ci do siatki 50 cm - spokojnie możesz przejść i ciachać, i 50 ok. cm przed grabem. Jeżówki rzędem wejdą i nie będzie nudno
paula23 10:23, 07 wrz 2015

Turzyce o które pytałaś u Anny to Turzyca sztywna 'Aurea'
Miłego dnia