Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Juzia 20:07, 10 lut 2016

Danica kupiłam jako maczugi...bo tak jak napisałam wyżej.... stały blisko siebie i się same zniekształciły.

Kawa 20:08, 10 lut 2016

ja chyba bym ciachnęła
amelia_b 20:45, 10 lut 2016

Ja to nie wiem,mam 4 szt kulkowe i są kulkami,nie ciekaw ich chociaż w tym roku to zrobię bo za gęste nie są
ag_zie 20:49, 10 lut 2016

Juzia napisał(a)

Założysz siatkę do wędzenia wędlin i też będzie dobrze

Popłakałam się!!!!!!!!!!!

Zakupy fajne - daj namiar na sprzedawcę.
iwka 10:27, 11 lut 2016

skradłam od kosolki dla przypomnienia

Waldek napisał:
"Wczesnowiosenny oprysk 1% roztworem miedzianu należy do działań profilaktycznych. Są to najskuteczniejsze i polecane przeze mnie metody ochrony roślin. Starajmy się stwarzać takie środowisko wokół roślin, które nie będzie sprzyjało rozwojowi patogennych grzybów oraz bakterii. Środowisko w którym szkodniki roślin nie znajdą odpowiedniego dla siebie miejsca do zasiedlenia, pobierania pokarmu czy rozrodu. Aby nasze zabiegi przynosiły jak najlepsze rezultaty i aby cechowała ich wysoka skuteczność, muszą być one wykonane w pewnych określonych warunkach. Dla miedzianu takim warunkiem jest całodobowe utrzymywanie się temperatury powietrza przez kilka kolejnych dni powyżej 5-6*C. "

"Ja w przeważającej części używam miedzianu do ochrony drzew owocowych i ozdobnych przygotowując 1% roztwór środka w wodzie deszczowej. Ponieważ bardzo poręcznym do tego typu prac jest 5l plastikowy pojemnik po wodzie, to wsypuję do niego małą torebeczkę miedzianu tj 50g. Tobie proponuję zmniejszyć stężenie środka do 0.5% i do podanej ilości wody dodać 25g miedzianu.

1% roztwór-10g miedzianu w 1l wody
0,5% roztwór- 5g miedzianu w 1l wody
1% roztwór-100g miedzianu w 10l wody
0.5% roztwór-50g miedzianu w 10l wody
1 łyżeczka-ok 3g miedzianu."

I jeszcze Toszka napisała:
"Promanalem można jeśli temp. jest ok 12 stopni. Poniżej jest to bezcelowe. Powyżej parafina się rozpuści i spłynie. Spokojnie jeszcze i do połowy marca można nim pryskać."

Waldek:
"...Przyroda będzie nam wszystko podpowiadać. Opryski olejowe robi się przed fazą pękającego pąka i przynajmniej trzy dni po oprysku miedzianem. Ja w swoim wątku też o tym wspomnę, a nawet postaram się wkleić jakieś fotki."

Toszka :

"Kocimiętkę przytniesz dopiero min. w drugiej połowie marca. Teraz jak wytniesz (tak samo z lawendą) to odkryjesz naturalne zabezpieczenie i podmarzną. Rozplenicę tnij przełom marca i kwietnia. Teraz najwyżej możesz z nich kule uformować, ale to raczej dla zabawy i estetyki."
iwka 10:51, 11 lut 2016

i jeszcze to fajne

popcorn napisał(a)
Perowskię obcinam wiosną dośc nisko, a resztę (nie zmarzniętą) ciacham na patyczki i wsadzam do ziemi, w ziemi 2/3 na zewnątrz 1/3. Większość się przyjmuje, rozdawałam w ubiegłym sezonie

margaretka:
Jak już będę miała krzaczek, to też tak będę ukorzeniać. Tak też robię z budleją i lawendą po ścięciu patyczki najlepsze takie 20cm i grubości ołówka
termin cięcia jak kwitną forsycje, czyli początek kwietnia
AnnaCh 11:03, 11 lut 2016

Czyli jak chcemy coś ukorzenić, budleję, hortki, lawendę, to tniemy jak kwitną forsycje Dobry zank rozpoznawczy To zapamiętam.
katiaxx 11:18, 11 lut 2016

Iwonka - to czekamy na fotki przegorzana
siakowa 13:06, 11 lut 2016

katiaxx napisał(a)
Iwonka - to czekamy na fotki przegorzana

a no
olga80 18:22, 11 lut 2016

iwka napisał(a)
Sadzonki za śmieszne pieniądze, nawet nie spodziewałam się ze takie będą .
Berberysy erecta to ponad pół metra mają, muszę je przyciąć pewnie sporo aby się zagescily trochę .
Nie wiem jak z tymi tujami. One w kule mają rosnąć ale na razie to są wyższe niż szersze.Można je ciapnąć od góry?

przez ten strój zapomniałam zdjęć dodać

o zakupy dojechały ja bym ciachnęła co by się zagęściły
no i mus forsycję nabyc co by wiedzieć co kiedy ciąć i ukorzeniać o perowskiej nie słyszałam,że tak można ją mnożyć w tym roku zrobię eksperyment