Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Warmia 22:22, 20 lip 2015

iwka napisał(a)

Witaj, już w domku?

Mam budleję pierwszy rok, kupiłam w B dwie sztuki, były takie malutkie, jedna miała być biała a rośnie taka byle jaka, ta na zdjęciu też mi się podoba, dzisiaj już ma taki fajny ciemny kolor.

Budleje ścina się po przekwitnięciu czy na wiosnę?

Przycinasz przekwitnięte kwiatostany, a na wiosnę przycinasz krzew, żeby się zagęścił.
iwka 22:32, 20 lip 2015

znalazłam jakieś poglądowe zdjęcie, chodzi o prawą stronę. Rabata nie może być szersza jak metr, półtora góra. Jest to południowa strona i chciałam na tej siatce puścić bluszcz, hakuro przesadzę. Planuję tu szpaler traw. To okno na dole jest kuchenne, więc zimą będzie tylko ściana bluszczu. Może tak być ?
rzulieta 22:37, 20 lip 2015

Mam cos czekaj szukam!
Juzia 22:42, 20 lip 2015

A nic więcej tu nie chcesz?
rzulieta 22:46, 20 lip 2015

mam znalazłam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow?page=2
Jak tak zrobisz to będę u Ciebie codziennie na ogrodzie nocowala Chodzi mi o jedną stronę u Ciebie będzie to rabataCo ty na moj genialny pomysl?
A tak poważnie to mi się bardzo podoba zestawienie roślin i są mało wymagające na stronę południową się nadają
iwka 22:56, 20 lip 2015

Juzia napisał(a)
A nic więcej tu nie chcesz?

no, to na początek potem bym coś dosadziła. Chodzi o tło i zasłonę od sąsiada, tylko tam jest długi ten kawałek, od basenu do tych świerków i tak jak mówiłam nie może być szersza jak półtora metra. Bluszcz mam i bym sobie już posadziła, bo jako ściana to nic mi się tam nie zmieści.

edit.
długość ok. 15 metrów
iwka 23:01, 20 lip 2015

rzulieta napisał(a)
mam znalazłam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow?page=2
Jak tak zrobisz to będę u Ciebie codziennie na ogrodzie nocowala Chodzi mi o jedną stronę u Ciebie będzie to rabataCo ty na moj genialny pomysl?
A tak poważnie to mi się bardzo podoba zestawienie roślin i są mało wymagające na stronę południową się nadają

Ja to mam zapisane w inspiracjach, ciągle się na to gapię i nigdy nie widziałam u siebie miejsca na takie zestawienie. Myślisz, że może się to udać?

Tylko się zastanawiam jak będzie wyglądała rabata jak to przekwitnie?
rzulieta 23:12, 20 lip 2015

U sasiadki jeszcze kwitnie ostrogowiec. Zakwitl jej 3 tygodnie temu. Dosadzisz najwyzej perowskie albo astry biale albo chryzantemy lime(takie zielone) widzialam takie w Wojslawicach.
rzulieta 23:14, 20 lip 2015

Ja chce na nastepny sezon ostrogowca u siebie na rabacie i stipe nie ma innej opcji. Juz wiem ze stipe lobelie i werbene patagonska wysiewam w lutym
Juzia 08:13, 21 lip 2015

A czemu chcesz bluszcz na siatkę zamiast jakiegoś żywopłotu?
Mi się wydaje, że na siatce Ci ten bluszcz przemarźnie....tym bardziej, że tam raczej przeciągi są.

Krzewy, drzewa nie?
I czemu tylko 1,5m???
Ja dociekliwa jestem