Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 10:55, 12 sie 2016

Basilikum napisał(a)
a dzis u mnie wszystko ok, tylko caly dzien zimne nogi mam brrr
a w piecu chyba jednk napale tak by troszke ciepelka w domu bylo

Mam nadzieje, ze Ty tez zdrowa, psia pogoda brrr
wczoraj też przepaliłamdzisiaj juz ok, ale wczoraj to z nosa ciekło i kichanie było

amelia_b napisał(a)
u mnie też loch, ale jak patrze na pogodę w górach to krew mnie zalewa zimowe kurtki, czapki, szlaczki, rękawiczki i kozaczki muszę pakować
Ami dobrze będzię, na urlop przecież jedziesz, wypoczywaj

kasja83 napisał(a)

Też uważam, że taki sierpień to doooopy. Oby na ciepło nie trzeba było czekać do maja 2017
Kasia nie strasz, moje kości jeszcze nie wygrzane

Juzia napisał(a)
Mi przegorzan zakwitł na drugi rok dopiero

o masz, kurcze chyba mu te liście od dołu wytnę, takie ostre i wielkie, że całe rozplenice zasłaniają

elka_ napisał(a)

Czytam o waszych berberysach i muszę wyznać, że mój olbrzym też coś złapał, ma taki szary nalot na liściach nigdy nic takiego nie miał. Myślę, że rośliny mają dość deszczu i tego zimna, które nastało, przynajmniej u mnie.
Biały nalot to pewnie mączniak
iwka 10:56, 12 sie 2016

Kawa napisał(a)
hej hej
Ami na urlopik jedziesz?
u mnie rano 5 stopni ale teraz słonko wyszło
oj rano to już zimno i mokro, brrr teraz słonko świeci ale w polarze siedzę
jazzy 11:50, 12 sie 2016

Obejrzałam cały teren. Potencjał ogromny! I powtórzę za Anią - Ale będzie ogród!
iwka 12:48, 12 sie 2016

jazzy napisał(a)
Obejrzałam cały teren. Potencjał ogromny! I powtórzę za Anią - Ale będzie ogród!
dzięki Martuś potencjał jest, tylko ja mam mętlik, nie wiem co bym chciała, za dużo mi się podoba
Kawa 12:51, 12 sie 2016

iwka napisał(a)
dzięki Martuś potencjał jest, tylko ja mam mętlik, nie wiem co bym chciała, za dużo mi się podoba

Iwonka też tak mam i do obsadzenia jeden bok tyle że nie mam weny co tam posadzić
sylwia_slomc... 13:17, 12 sie 2016

iwka napisał(a)
Z lewej strony mam taki lasek

nie wiem czy to będzie wykarczowane, działka bez właściciela, niby tam ktoś ją przejął ale nikt się tym nie zajmuje. Przekopałam i oczyściłam od domu w stronę garażu na szerokość 4 metrów do pierwszej hakuro. Swoją drogą dwie rosną a w środku padła, ich nie bierzemy pod uwagę, wylatują

tu druga strona, jeszcze z kawałkiem zabytku ale najpierw trzeba ten garaż blaszany przestawić w poprzek i dopiero zabytek zniknie

tu zrobiłam zdjęcie całego przodu, teraz dopiero widać jaki mam pierdolnik

co bym chciała? no właśnie, na styl przodu nie patrzymy, bo to cały czas tylko rozmnażalnik Podobają mi się brzozy, graby kolumnowe, dużo traw, hortensje. Linie oczywiście proste bo inaczej nie umiem Tam w rogu przy blaszaku jakieś miejsce na wgłębnik czy coś w tym stylu

Na pierwszy rzut chciałabym zrobić ramy i posadzić jakieś drzewa.

Czego ty się czepiasz tego przodu? Jeszcze u nkogo nie widziałam tak fajnie zaaranżowanego domku dla dzieci normalnie tonie w roślinach .
Moja propozycja jest taka, żebyś wzdłuż rabat i wjazdu posadziła coś na zieloną ścianę, która przesłoni i nie od wejścia pokarze co się tam kryje, a od strony wjazdu czyli z drugiej strony zielonej ściany dałabym jakieś niziutkie kolorowe , albo kwitnące, zamiast trawki na środku wjazdu mogą być macierzanki, albo floks szydlasty lub rojniki i też będzie ciekawie , anie koliduje z autem, tyle na temat przodu bo reszta fajna
A tyłspory kawałek działki podzieliłabym na pokoje , ale tak jakby w formie labiryntu , czyli wejścia do poszczególnych części raz po jednej raz po drugiej stronie, przy ogrodzeniu bliżej. Podzieliłabym wysokimi zielonymi szpalerami , które posłużą za tło dla rabat. Czemu nie wpadłam na ten pomysł jak zakładałam u siebie na dużym ogrodzie??? ale ciągle myślę co by tu jeszcze pokombinować co by pasowało