Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gruszka_na_w... 22:15, 11 kwi 2017

Gosiek, od Boniki i The Fairy zaczynałam, bo pisali, że to bezproblemowe róże. I takie są. Potem stopniowo pojawiły się pnące, a w zeszłym sezonie mnie poniosło. I wiosną dosadziłam sporo- głownie róż portlandzkich i damasceńskich- to ze względu na zapach i możliwość kulinarnego wykorzystania płatków.
Te Twoje ładnie przyrastają. Nie powinnaś się martwić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 07:21, 12 kwi 2017

Kasya napisał(a)

a moze to jakies smieci w podlożu byly ?
roza nie wyglada jakby jej cos dolegało...

Ale nie było bryły korzeniowej, doniczka namoczona a cała ziemia odpadła od korzeni. W zasadzie kupiłam różę jak z odkrytym korzeniem i to co na fotce pokazałam to jakieś zbutwiałe pędy czegoś grubego - może to nowa moda? Może powinnam napisać do producenta zapytanie
Gosiek33 07:30, 12 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gosiek, od Boniki i The Fairy zaczynałam, bo pisali, że to bezproblemowe róże. I takie są. Potem stopniowo pojawiły się pnące, a w zeszłym sezonie mnie poniosło. I wiosną dosadziłam sporo- głownie róż portlandzkich i damasceńskich- to ze względu na zapach i możliwość kulinarnego wykorzystania płatków.
Te Twoje ładnie przyrastają. Nie powinnaś się martwić.

Właśnie jak już zdecydowałam się na róże to muszą pachnieć - ta z dziwnymi korzeniami też na pachnieć, najmocniejszy zapach ma mieć najnowszy nabytek Edelrose Speelwark
rozark 15:29, 13 kwi 2017

Gosiek33 napisał(a)

to niestety rzeczywiście uszkodzony korzeń - zbutwiały, pytanie dlaczego? za mokro miał czy złapał jakaś infekcję? Popryskaj je miedzianem tzn korzenie i pędy, one nie zdążyły się jeszcze ukorzenić więc jak delikatnie podważysz ziemie łopatą to roślina wyskoczy, potem zrobiłabym wyciąg lub gnojówkę z mniszka lekarskiego, zawiera dużo potasu co wpłynie na prawidłowe korzenienie się rośliny i możesz pomyśleć nad mikoryzą do róż, stosuje się ją raz w życiu rośliny
Mam GdF u mnie sprawuje się zdrowo i ładnie kwitnie
Gosiek33 16:01, 13 kwi 2017

Kiedy posadziłam już tę różyczkę, mam ją wykopać? W zasadzie jej korzenie wyglądają identycznie jak u tej kupionej z gołym korzeniem. To na pierwszych zdjęciach było osobnymi bytami w tej doniczce
Gosiek33 16:21, 13 kwi 2017

uprawa groszku - https://www.facebook.com/HuwsGardenNursery/videos/1233598033400844/
rozark 16:39, 13 kwi 2017

Gosiek33 napisał(a)
Kiedy posadziłam już tę różyczkę, mam ją wykopać? W zasadzie jej korzenie wyglądają identycznie jak u tej kupionej z gołym korzeniem. To na pierwszych zdjęciach było osobnymi bytami w tej doniczce

Gosiu, to tylko moje sugestie, piszę jak ja bym zrobiła, ale przecież możesz jej nie wykopywać a opryskać tylko pędy ( przy okazji wszystkich róż i to co ci choruje w ogrodzie)
do miłego
Gosiek33 16:41, 13 kwi 2017

A to tak wolę dziękuję
Gosiek33 20:37, 17 kwi 2017

Poranne -5C rozwiało moje marzenia o wiosennym ogrodzie, po raz pierwszy posadziłam serudszka okazałe a one, podobnie jak inne, na rurkowatych pędach, połamały się i leżą zmarznięte, tulipany powstawały, część narcyzów nie, biała bergenia padła, nawet stara rodgersja kasztanowolistna w połowie zmarznięta leży na ziemi. Magnoliom kwiaty też zbrązowiały
Padły nawet pierwiosnki na targach kupione.

Kupiłam też pierwiosnki wanda - gdy wsadzałam do ziemi wysypały się opuchlaki - w dwóch doniczkach naliczyłam 39 tych uroczych inaczej larw. Połowa korzeni już odpadła, posadziłam to co zostało i jakoś mróz ich nie zważył... na razie
Monia81 20:45, 17 kwi 2017

Ależ ta pogoda daje popalić tym naszym roślinkom, aż żal patrzeć. U mnie na razie nie było przymrozku, ale na prognozie pogody widzę, że to ma dojść do nas około czwartku..