Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Kawa 08:17, 04 sie 2016

Sylwia super poidełka widziałam na pintereście gdzieś z liścia łopianu duuże było

niezmordowana jestes jak widzę
sylwia_slomc... 09:49, 04 sie 2016

eee_taam napisał(a)

musze cie zmartwić ta lobelia w naszym klimacie nie zimuje ...miałam ją już i przemarzła ....jak zbierzesz nasiona to wysiejesz w lutym ...potem wsadzisz do ziemi.

np tu jest taka informacja ...ja jak kupowałam to mnie zapewniano ze bylinowa ogrodowa i zimuje...ale wtedy nie miałam jeszcze takich rabat ...nawet tuj u mnie nie było i wiedzę ogrodową marna miałam
http://www.swiatkwiatow.pl/lobelia-lobelia-x-speciosa-id350.html

PS. przykrycie nic nie da ..pierwszy delikatny wrześniowy przymrozek ja załatwi raczej

Justynka spróbować nie zaszkodzi dabecja i wrzosiec leśny też miała nie zimować, a u mnie jedno już dwie zimy, a drugie jedną mają za sobą i piękne
A nawet Danusia szans im nie dawała. Cantadeska też mi raz w gruncie przezimowała....pożyjemy zobaczymy. Nic na siłę, ale fajnie by było gdyby się udało
sylwia_slomc... 09:52, 04 sie 2016

Urszulla napisał(a)
Sylwia, u Ciebie dużo się dzieje trzeba nadrabiać zaległości
róże marketowe kupili znajomi. Powiem Ci że w jednym roku słabsze, ale w zeszłyum roku-chyba w Tesco trafili na wyprzedaż po 8zł. Same angielki. Okazy mają cudowne

A poidełka są super. takie głębsze rób. U mnie niestety ptaszki nie korzystają z wody z takiego płaskiego ale znajoma mi podpowiedziała żeby wysypać piaskiem. Czasem lubią taką piaskową kąpiel. Na wodną chyba lubią wodę płynącą. Ale tylko tak gdybam z obserwacji u innych

Ja trafiłam ładne różyczki i jestem zadowolona
u mnie piasku ptakom nie brak na ścieżkach więc w tych poidełkach raczej wodę będą miały bo w naszej okolicy w sezonie mają z nią problem
sylwia_slomc... 09:54, 04 sie 2016

Kawa napisał(a)
Sylwia super poidełka widziałam na pintereście gdzieś z liścia łopianu duuże było

niezmordowana jestes jak widzę

Łopianu w okolicy nie mam , ale poświeciłam stary zniszczony liść gunnery, jest większy od łopianowego
Gabriela 12:14, 04 sie 2016

Obejrzałam efekty prac na powierzchniach płaskich i wypukłych. Co by było, gdyby dodać do betonu jakiś barwnik? Może nie trzeba by było malować, farba jednak po jakimś czasie zejdzie.
Od kilku lat mam plan na zrobienie własnych donic z mieszanki betonowo-torfowej, ale czas mija i nic, leniwa jestem. Ale krzesło obsadziłam.
viva 21:26, 04 sie 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Justynka spróbować nie zaszkodzi dabecja i wrzosiec leśny też miała nie zimować, a u mnie jedno już dwie zimy, a drugie jedną mają za sobą i piękne
A nawet Danusia szans im nie dawała. Cantadeska też mi raz w gruncie przezimowała....pożyjemy zobaczymy. Nic na siłę, ale fajnie by było gdyby się udało

Sylwio, oczywiście, że można z lobelią eksperymentować ale szanse są marne (obym była zła wróżką) Ja swoją wykopuję jesienią do doniczek i przechowuję w nieogrzewanym pomieszczeniu. Jest trochę zachodu ale mam pewność, że wiosną będzie zielona
Poidełka pięknie wyszły a jak jeszcze udoskonalisz to dopiero będzie zjawisko Pomysł do kupienia
sylwia_slomc... 22:00, 04 sie 2016

Gabriela napisał(a)
Obejrzałam efekty prac na powierzchniach płaskich i wypukłych. Co by było, gdyby dodać do betonu jakiś barwnik? Może nie trzeba by było malować, farba jednak po jakimś czasie zejdzie.
Od kilku lat mam plan na zrobienie własnych donic z mieszanki betonowo-torfowej, ale czas mija i nic, leniwa jestem. Ale krzesło obsadziłam.

O widzisz Gabrysiu jaki fajny pomysł z tym barwnikiem Ciekawe czy mógłby być taki pigment jak do malowania ścian, bo takich to mi zostało sporo
Jakby go rozmieszać w wodzie którą się do zaprawy dodaje.....pytanie tylko czy potem do wody nie będzie przenikał?
sylwia_slomc... 22:03, 04 sie 2016

Gabriela napisał(a)

O widzisz Gabrysiu jaki fajny pomysł z tym barwnikiem Ciekawe czy mógłby być taki pigment jak do malowania ścian, bo takich to mi zostało sporo
Jakby go rozmieszać w wodzie którą się do zaprawy dodaje.....pytanie tylko czy potem do wody nie będzie przenikał?

EM mówi, że musiałby być taki proszek jak dodają producenci kostek betonowych
sylwia_slomc... 22:08, 04 sie 2016

viva napisał(a)

Sylwio, oczywiście, że można z lobelią eksperymentować ale szanse są marne (obym była zła wróżką) Ja swoją wykopuję jesienią do doniczek i przechowuję w nieogrzewanym pomieszczeniu. Jest trochę zachodu ale mam pewność, że wiosną będzie zielona
Poidełka pięknie wyszły a jak jeszcze udoskonalisz to dopiero będzie zjawisko Pomysł do kupienia

O jaki miły Gość zawitał Kurcze nie bardzo mam czas na takie wysadzanie, już z daliami i gladiolami mam masę roboty, a na przechowanie zielonych w zimie nie bardzo mam pomieszczenie, bo w piwnicy w zimie ciemno ze wzgl. na ziemniaki, a w warsztacie mróz Trudno jak się nie uda to z niej zrezygnuję, ale może chociaż ta pod pierzynką z trocin da radę
Pomysł na poidełka za darmo rozdaję
sylwia_slomc... 22:17, 04 sie 2016

Klateczka zawisła w pergoli