Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 13:02, 26 kwi 2017

eee_taam napisał(a)
pokaz zurawki

zurawki po zimie wygladaja paskudnie ...czyszcze je jako pierwsze ...beszczelnie obrywam wszyskie liscie ...szybko odrastaja.

co 3-4 sezony trzeba odmładzac/ dzielic ...wczoraj to robiłam pracochlonne zajecie ...ale je lubie w tych pasach bo ładny kolor tak potrzebny zwłasza zima u mnie dają

Muszę cyknąć dopiero bo takie brzydkie, żevich nie fociłam nawet, u nbie rosną wzdłuż chodnika do gospody. Oberwałam wszystko suche, ale łodyg suchych nie chcą puścić i tak sterczą, młodych liści nie puszczają na razie ale serduszka mają żywe... Kiszka i tyle. Te co rok temu sadzone są śliczne, a te sprzed dwóch do niczego nie podobne, młodych przyrostów nie puściły, żeby je było jak podzielić chyba, że te łodygi mam urwać i posadzić?
margaretka3 13:08, 26 kwi 2017

Sylwuś, sprawdzę, czy mój bez czarny ma na tyle długie gałązki, żeby je przygiąć do ziemi i ukorzenić. Bo ja już go kiedyś próbowałam z gałązki ukorzenić, ale mi się nie udało.
13:56, 26 kwi 2017
sylwia_slomczewska napisał(a)

Muszę cyknąć dopiero bo takie brzydkie, żevich nie fociłam nawet, u nbie rosną wzdłuż chodnika do gospody. Oberwałam wszystko suche, ale łodyg suchych nie chcą puścić i tak sterczą, młodych liści nie puszczają na razie ale serduszka mają żywe... Kiszka i tyle. Te co rok temu sadzone są śliczne, a te sprzed dwóch do niczego nie podobne, młodych przyrostów nie puściły, żeby je było jak podzielić chyba, że te łodygi mam urwać i posadzić?

jak nie maja młodych lisci tylko te spiętrzone suche łodygi stercza to kiszka ...raczej padły.

wkleje ci mój najgorszy przypadek te dzieliłam w zeszłym roku

i tez suche sterczały w tym roku ...ale ruszyły
i tak sie przypatrywałam to jakby z tego suchego sie tez wykluwało ...nie oberwałam moze ruszy też.

sylwia_slomc... 14:41, 26 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)
Sylwuś, sprawdzę, czy mój bez czarny ma na tyle długie gałązki, żeby je przygiąć do ziemi i ukorzenić. Bo ja już go kiedyś próbowałam z gałązki ukorzenić, ale mi się nie udało.

Gosiu mnie chodzi o tą konkretną odmianę black lace Eva mam namiar internetowy i jak inaczej się nie uda to zamówię.
sylwia_slomc... 14:44, 26 kwi 2017

eee_taam napisał(a)

jak nie maja młodych lisci tylko te spiętrzone suche łodygi stercza to kiszka ...raczej padły.

wkleje ci mój najgorszy przypadek te dzieliłam w zeszłym roku

i tez suche sterczały w tym roku ...ale ruszyły
i tak sie przypatrywałam to jakby z tego suchego sie tez wykluwało ...nie oberwałam moze ruszy też.

Moje nie mają żadnych nowych liści a stare uschły, tylko te łodygi żywe jeszcze zostały, daję czas do połowy maja, jak nie ruszą to idą wek.
violka171 15:52, 26 kwi 2017

Jeśli Hania już tak robiła to ok wierzę , ja nie robiłam to nie wiem. Wiem Violu , że nie dasz im się zmarnować nie mam transportu muszą poczekać 60kg !!!

glina taka cięzka
violka171 15:55, 26 kwi 2017

Łatwiej będzie Violi zapakować, tylu kg żadne pudło nie wytrzyma

same cebulki to juz bedzie z górki ,jak tylko zaczną usychac listki dam znać ,macham słonecznie
sylwia_slomc... 15:59, 26 kwi 2017

violka171 napisał(a)

glina taka cięzka

Dobrze, że glina bo w uzdatnioną do sadzenia glinę pójdą
sylwia_slomc... 16:00, 26 kwi 2017

violka171 napisał(a)

same cebulki to juz bedzie z górki ,jak tylko zaczną usychac listki dam znać ,macham słonecznie

Czekam na info
margaretka3 16:08, 26 kwi 2017

Gosiu mnie chodzi o tą konkretną odmianę black lace Eva mam namiar internetowy i jak inaczej się nie uda to zamówię.

To przecież tę odmianę mam Poczekaj, ty sklerozę jednak masz, bo przecież miałam ci go kupić w Jaworniku, w końcu będą kiedyś mieć. Jeszcze tam nie byłam w tym roku. Może w przyszłym tygodniu podjadę albo w sobotę Jak będzie padać, to trzeba coś będzie z czasem zrobić. Wtedy wyskoczę do szkółki.