Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 16:13, 26 kwi 2017

Kto mi powie co to za drzewko? Rośnie duże krzaczaste koło mojej pracy, kwitnie wiosną pierzyną różowych kwiatuszków listki takie cały sezon jesienią owoce w tym samym kolorze większe niż mirabelka, bardziej podłużne, twarde jak kamień do końca. To są siewki, które przygarnęłam

sylwia_slomc... 16:31, 26 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)

To przecież tę odmianę mam Poczekaj, ty sklerozę jednak masz, bo przecież miałam ci go kupić w Jaworniku, w końcu będą kiedyś mieć. Jeszcze tam nie byłam w tym roku. Może w przyszłym tygodniu podjadę albo w sobotę Jak będzie padać, to trzeba coś będzie z czasem zrobić. Wtedy wyskoczę do szkółki.

Gosia ja cały czas mówię, że mam sklerozę jak kobyłę i nikt mi nie wierzy, a to fakt... W trakcie rozmowy zapominam co chciałam powiedzieć
Popiep..yła mi się Krzywaczka z Jawornikiem
Będę wdzięczna gdyby Ci się udało tam kupić. No skleroza jak byk.
Katkak 18:18, 26 kwi 2017

Sylwus wiem, E zwyklych klonów masz juz na tyle, ale mam taką fajną, prosciutka, niemala już siewke. Nawet bardziej malutkie drzewko, chcesz?
Bogdzia 20:29, 26 kwi 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Violu a one z ziemią są w tych skrzynkach? Posadzone? Bo jeśli nie to może lepiej im te liście i kwiatuszki ściąć, żeby się cebulki nie osłabiały bo liście wszystko z nich wyciągną? Nie wiem sama bo nigdy cebulowych w okresie kwitnienia nie wykopywałam.

Kwiaty mozna sciąc ale liscie powinny zostac bo musza odżywic cebulkę zeby kwitła w przyszłym roku.Własciwie szafirki sadzi sie jesienią ale i wiosną mozna przesadzic byle nie wysuszyc by te liscie mogły zapracowac na przyszłoroczne kwitnienie.
violka171 20:59, 26 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Kwiaty mozna sciąc ale liscie powinny zostac bo musza odżywic cebulkę zeby kwitła w przyszłym roku.Własciwie szafirki sadzi sie jesienią ale i wiosną mozna przesadzic byle nie wysuszyc by te liscie mogły zapracowac na przyszłoroczne kwitnienie.

o to poscinam chociaz kwiaty by nie zabierały energii cebulce ,dziekuje za podpowiedz
sylwia_slomc... 21:47, 26 kwi 2017

Katkak napisał(a)
Sylwus wiem, E zwyklych klonów masz juz na tyle, ale mam taką fajną, prosciutka, niemala już siewke. Nawet bardziej malutkie drzewko, chcesz?

Kasiu ja nie za bardzo mam go gdzie posadzić, ale jak masz wywalić to może bym dla sąsiadki wzięła bo Ona też planuje lasek
Ja dzisiaj ostro zadziałałam z modrzewiami u góry, zaczęły dołem puszczać proste gałązki jako przewodniki i ścięłam im te góry co miały szyszki rok temu chcę by w górę podrosły bo takievparasole chcę z nich zrobić
sylwia_slomc... 21:54, 26 kwi 2017

Nie wiem tylko czy one zdrowe bo jakieś takie dsiwne poskręcane igiełki puściły, nie wiem czy tp wina śniegu? A środkowy pod znakiem zapytan a bo mu na pniu przy samej ziemi kora spękała i odłazi i takie mokre tam ma na wysokość 20 cm nie wiem czy nie rak jak nie będzie padać tovopryskam i posmaruję maścią

Te czapki im ścięłam i już tak nie wyglądają

Takie te igiełki dziwne, trzeba czymś opryskać?

Glediczje dzisiaj posadzone
sylwia_slomc... 21:58, 26 kwi 2017

Moje żurawki po zimie

sylwia_slomc... 22:03, 26 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Bożenko Ty jak zawsze nie zastąpiona poradź mi jeszcze co z tymi modrzewiami?
sylwia_slomc... 22:04, 26 kwi 2017

violka171 napisał(a)

o to poscinam chociaz kwiaty by nie zabierały energii cebulce ,dziekuje za podpowiedz

Zrób Violu tak jak Bogdzia radzi