Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 11:37, 18 sie 2017

Katkak napisał(a)
Sylwus ta hirtka co Ci dalam teraz tak wygląda

Kasieńka śliczna jest tylko nie wiem gdzie posadziłam
Z tamtego roku mam jedną podobną za drewutnią( ta z drenianymi okienkami) Ale nie ma takich kolorków u mnie, a z tego roku mam chyba dwie lub trzy od Cię, jedna kwitnie podobnie do Vanilki , ale jeszcze się nie przebarwia, a druga to jeszcze maleństwo z dwoma listeczkami i walczy teraz z upałami, podlewam ją codziennie i mam posadzoną koło bioty własnego szczepienia i tej Krzewuszki co mi od Ewci dałaś szczepeczkę. Może to ona? fajnie by mi w tym miejscu pasowała. Jeszcze mam jedną od Ciebie co dopiero zaczyna pączki puszczać zobaczymy co za ona
ElzbietaFranka 11:43, 18 sie 2017

Sylwia upał to upał nie przeskoczysz. U was w zeszłym roku padało u nas była susza. Będę jutro już w domu to zobaczę co się u mnie dzieje. Ale podobno nie najgorzej jak łąka nie wysycha to jest dobrze.
Jest zasada lepiej podlewać co drugi dzień ale dobrze.
Podziel ogród na połowę i podlewaj co drugi dzień porządnie jak korzeń nie dostanie wody to roślina będzie wysychac.

Współczuję każda z nas zna ten ból.
sylwia_slomc... 12:02, 18 sie 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia upał to upał nie przeskoczysz. U was w zeszłym roku padało u nas była susza. Będę jutro już w domu to zobaczę co się u mnie dzieje. Ale podobno nie najgorzej jak łąka nie wysycha to jest dobrze.
Jest zasada lepiej podlewać co drugi dzień ale dobrze.
Podziel ogród na połowę i podlewaj co drugi dzień porządnie jak korzeń nie dostanie wody to roślina będzie wysychac.

Współczuję każda z nas zna ten ból.

Elu u mnie jest tyle roślin , że jak każda dostanie raz w tygodniu trochę wody to jest dobrze. Do podlewania w podziale na połowę konewkami to bym musiała z 10 osób zatrudnić
Wczoraj podlałam tylko jedną bylinówkę i połowę przydomowego , a i tak noc mnie złapała. Nie da się podlewać wcześniej niż o 18.00 bo bym rośliny ugotowała i zaparzyła korzenie, u mnie większość w pełnym słońcu
A połowa na pochyłości terenu więc nie dość, że trzeba się udźwigać pod górę to jeszcze podlewasz, a woda ucieka w dół
O bardziej dogłębnym podlaniu to moge pomarzyć bo wody już zaczyna brakować, nie przybywa nowej bo nie ma skąd, a nie wiadomo jak długo susza jeszcze potrwa.

Pewnie będzie bardzo mokra i deszczowa jesień, wiosna taka była właśnie , a zauważamy, że się zrobiły pory sucha i deszczowa. Więc cebulki sadzić przyjdzie w wodę
Bo jak nie podleje to wcale się posadzić nie da Chyba, że siekierą wyrąbywać dołki
MirellaB 12:48, 18 sie 2017

Moja Whipcord. Rośnie u mnie 4 lata. Zdjęć porównawczych nie mam. Raz ją obcięłam. U mnie wolno rośnie.

Magleska 14:08, 18 sie 2017

Oj tej suszy to współczuję .....u Ciebie tyle roślin i pod górkę ....... ja to węża pod dom podpinam i leje , ale to tylko 10 ar więc mam nadzieję ,że rachunek mnie nie zabije ........ a do tej studni to nie mogłabyś dać takiej pompy do wody ,żeby sobie ułatwić podlewanie ? ..... nie wiem jak tam z wodą u Ciebie ,nie wymądrzam sie tylko pytam
roma2 14:09, 18 sie 2017

Buziaki Sylwuś. Idę na urlop. To znaczy urlop od pracy zawodowej. Ale nadrabianie u Ciebie zostanie mi na zimę . Chyba całą .
sylwia_slomc... 14:16, 18 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Moja Whipcord. Rośnie u mnie 4 lata. Zdjęć porównawczych nie mam. Raz ją obcięłam. U mnie wolno rośnie.

Dzięki Mirellko
sylwia_slomc... 14:19, 18 sie 2017

Magleska napisał(a)
Oj tej suszy to współczuję .....u Ciebie tyle roślin i pod górkę ....... ja to węża pod dom podpinam i leje , ale to tylko 10 ar więc mam nadzieję ,że rachunek mnie nie zabije ........ a do tej studni to nie mogłabyś dać takiej pompy do wody ,żeby sobie ułatwić podlewanie ? ..... nie wiem jak tam z wodą u Ciebie ,nie wymądrzam sie tylko pytam

Daliśmy pompę do studni, ale jest w stanie wodę upchać tylko do ważywnika, wyżej i dalej już nie, mój ogród długi na 180 metrów i mocno do góry
sylwia_slomc... 14:23, 18 sie 2017

roma2 napisał(a)
Buziaki Sylwuś. Idę na urlop. To znaczy urlop od pracy zawodowej. Ale nadrabianie u Ciebie zostanie mi na zimę . Chyba całą .

Romeczko dobrz, że odpoczniesz przynajmniej od pracy zawodowej, będzie głowa wolna przynajmniej od tegovrodzaju obowiązków i czas dla rodziny. Moim wątkiem się nie przejmuj ten rok i tak beznadziejny, a masz ważniejsze rzeczy na głowie. Całuski Kochana.
Magleska 14:34, 18 sie 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Daliśmy pompę do studni, ale jest w stanie wodę upchać tylko do ważywnika, wyżej i dalej już nie, mój ogród długi na 180 metrów i mocno do góry

To musisz studnię na górze wykopać ..... ( wiem ,głupi pomysł .....upał jest )