Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Kasiek 19:40, 29 paź 2017

kerii napisał(a)
Karmniki fajne ale nie za wcześnie na dokarmianie ptaków? Przecież jeszcze na razie mają co jeść.

Jolu, ptaszkom trzeba pokazac, przyzwyczaic
kerii 19:51, 29 paź 2017

Moje bez przyzwyczajania do karmnika trafiają
sylwia_slomc... 19:52, 29 paź 2017

kerii napisał(a)
Karmniki fajne ale nie za wcześnie na dokarmianie ptaków? Przecież jeszcze na razie mają co jeść.

Też tak myślałam , ale okazuje się , że nie koniecznie bo sikorki do domu zaczęły wlatywać i to w czasie obecności ludzi, a trawa która wysiałam po rewolucji koło bacówki wyzbierana co do jednego ziarenka.
Dochodzę do wniosku takiego, że szpaki, które jeszcze gromadnie są, a nie miały w tym sezonie owoców i może jeszcze energii nie zgromadziły na długą trasę , okupują pola zaorane za robakami. Przez to te drobne ptaszki jak sikorki, mazurki i wróble maja spora konkurencję w szukaniu pokarmu.
Przekopywaliśmy ostatnio warzywnik i jak zawsze było sporo dżdżownic tak teraz poszły już głęboko w ziemię.
Dlatego dokarmianie zaczęłam, a patrząc co się za oknem dzieje i na prognozy na ten tydzień nie żałujęA karmniki sypie po troszkę i co drugi dzień na razie, żeby się przyzwyczaiły gdzie są
Sporo nowych ptaków się w tym roku pojawiło więc chcę o nie zadbać , żeby zostać chciały
sylwia_slomc... 19:53, 29 paź 2017

Kasiek napisał(a)

Jolu, ptaszkom trzeba pokazac, przyzwyczaic

No właśnie
sylwia_slomc... 19:54, 29 paź 2017

kerii napisał(a)
Moje bez przyzwyczajania do karmnika trafiają

Może nie zmieniałaś miejsc dokarmiania , a u mnie w nowych miejscach karmników przybyło, jeszcze nie wszędzie trafiły
Kasiek 19:58, 29 paź 2017

Codziennie je obserwuje jak z zaciekawieniem zagladaja do ogrodu, jak co smielsze, w okna I one i my przeciez wiedza, ze to najwyzszy czas znalesc dobra stolowke
Katkak 19:59, 29 paź 2017

powoli muszę po jedzonko dla ptaków się wybrać i odkurzyć karmniki
kerii 20:01, 29 paź 2017

No fakt karmnik od lat w tym samym miejscu stoi a i w zimie słoninka też na tych samych brzoskwiniach wisi
Dorota123 20:03, 29 paź 2017

Roślinki ładnie przebarwiły się, u mnie jakoś mizernie. No i widzę, że rozpoczęłaś już dokarmianie ptaków. Ja jeszcze tego nie robię. Gdzieś czytałam, że ptaki powinno się dokarmiać wtedy gdy nie mogą same zdobyć pożywienia, czyli przy dużych opadach śniegu i minusowych temperaturach.
sylwia_slomc... 20:05, 29 paź 2017

duże drzewa już bez liści , a miłorząb świeci

ostatnie już fotki dalii w tym sezonie , bo po opadach deszczu ze śniegiem co zapowiadają trzeba będzie wykopać pewnie w sobotę