Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

mira 18:05, 28 gru 2017

pod karmnikami dla ptaków przytwierdź rozciapierzone gałęzie to skutecznie uniemożliwią polowanie na ptaszki,
mój stary i nie zwracają już na niego uwagi, fakt koty mają niesamowity słuch
sylwia_slomc... 18:06, 28 gru 2017

Gabriela napisał(a)
Biblioteka na zimowe wieczory - to lubię.
Kot z dzwonkiem - hmmm, nie bardzo, nie ma sensu walka z naturą.

Uwielbiam czytać , a mam mało czasu. Czytam przy jedzeniu....wiem nie zdrowo....trudno
Liczę na to, że jak koty nie będą miały skutecznych łowów na ptactwo to zrezygnują same i wezmą się za to co w ziemi ryje. Wtedy dzwonki nie będą potrzebne
W miskach mają stale karmę , objedzone jak bąki, a zamiast przy kretówce się czaić to po gałęziach łażą....może się oduczą( to inteligentne stwory są)a jak nie to do marca będą dzwonić. Dzwonki wędkarskie są przyjemne dla ucha ( nie wiem jak kociego) ale nie bardzo głośne , a wystarczy, żeby ptaki ocalić
Sposób podpatrzony i podobno skuteczny....mam nadzieję....bo już wystarczą krogulce.
sylwia_slomc... 18:09, 28 gru 2017

mira napisał(a)
pod karmnikami dla ptaków przytwierdź rozciapierzone gałęzie to skutecznie uniemożliwią polowanie na ptaszki,
mój stary i nie zwracają już na niego uwagi, fakt koty mają niesamowity słuch

Miruś one po drzewach łażą i czają się jak ptaki przylatują do kokosów i słoninki co na drutach i sznurkach dyndają, babcia je płoszy , ale to nie pomaga. Innego sposobu nie wymyśliłam , może Ktoś ma lepszy???
Gruszka_na_w... 18:57, 28 gru 2017

Mam trzy karmniki. Wiszą na sznurkach na młodych drzewkach w odległości od pnia. Dla kota młode drzewko to nieatrakcyjna miejscówka. Wokół karmników jest przejrzyście, żadnych zarośli. Kot jest częściowo udomowiony. Upolował od początków listopada dwa ptaki. W naturze już tak jest i nie uda nam się zmienić łańcucha pokarmowego. Geny przekażą ptaszki najsprytniejsze. Natura najlepiej to reguluje.
Ptaki drapieżne to też ptaki. Coś muszą jeść...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 20:16, 28 gru 2017

Wiem , ale u mnie ptaki w większej ilości dopiero w tym roku i nadmiar drapieżników by je wykończył do zera
Moje drzewka wszystkie młode i cienkie gałązki mają, ziarno rozsypuje z karmników wiatr i same ptaki , a potem zbierają z ziemi.... a to co na długich drucikach wisi też dla moich kotów nie stanowi wyzwania. w tym tygodniu łaciata ukradła słoninkę zrywając ją z druta.
jolanka 20:25, 28 gru 2017

Te dzwoneczki to dobry pomysł. Natura, naturą ale potaszkow szkoda Macham poświatecznie
sylwia_slomc... 21:46, 28 gru 2017

Też macham Jolanko
gosika67 22:07, 28 gru 2017

Sylwia mój Rudy też miał niedawno sesję.Ptaki też u mnie cienko przędą.
kasiek 17:03, 29 gru 2017

Bożonarodzeniowy kot-owieczka - bomba
sylwia_slomc... 18:01, 29 gru 2017

gosika67 napisał(a)
Sylwia mój Rudy też miał niedawno sesję.Ptaki też u mnie cienko przędą.

Gosiu za duże straty w ptactwie były , żebym mogła nie zareagować:9 Do wiosny nic by do karmników nie przylatywało bo te dranie wyspecjalizowały się w łapaniu ptaków ostatnio