Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:29, 25 mar 2018

jolka napisał(a)
Ale superowskie masz te "domki" U mnie też już szpak wyśpiewuje trele i porządki wiosenne się w budce odbywają. Tylko jakoś tak dziwnie trochę.. bo trzy szpaki do jednej budki się zlatują

Musisz więcej powiesić
Rumianka 21:32, 25 mar 2018

Sylwia, dzięki za obszerną lekcję obserwacji życia ptaków...co prawda ornitologiem nie zostałam, ale moja wiedza w tej materii sporo poszła do przodu...zawsze myślałam...o ptak, cóż, ma 2 nogi, dzióbek i sporo piórek...dopiero jak człowiek bliżej przyjrzy się tym przemiłym stworzonkom, to oczy się otwierają ze zdziwienia...takie tyci cienkie nóżki i nie zmarzną na mrozie... i bez żadnej nawigacji i paliwa w baku przelatują ogromne przestrzenie...i dzięki Ci kochana za zimowe przybliżenie tego tematu...A co do pracy już wiosennej, jesteście bardzo szybcy...ja też wczoraj wyciepałam suche badyle z ogrodu i dzielnie to wszystko spaliłam...ale o ile mniej tego miałam...łączę pozdrowienia i byle do cieplejszych dni...
sylwia_slomc... 21:33, 25 mar 2018

Magleska napisał(a)
właśnie miałam pisać ,czemu fotek nie ma
ale są- na szczęście .....stołówka zajęta non stop

Non stop, a dzisiaj miałam 3 pomocnice do karmienia bo kuzynka z córeczkami wpadła i sypały do karmników. Niesamowite jest jak dzieci w wieku wczesnoszkolnym mówią Ciociu ale te ptaki pięknie śpiewają Serducho mi się uradowało
I kolejny raz przekonałam się, że nasz ogród jest stworzony dla dzieci i te go uwielbiają Już się zapowiedziały, że jak wszystko zakwitnie to na piknik przyjadą
sylwia_slomc... 21:35, 25 mar 2018

abiko napisał(a)
faktycznie są strażnicy fajne te fotki

Zawsze któreś na warcie stoi i niebo obserwuje, a jak coś to przeciągły gwizd i wszystkie z ogrodu zlatują się w podwórko i krzaki sąsiada
Na ten gwizd to już i my reagujemy i rozglądamy się gdzie ten krogulec usiadł lub leci
abiko 21:35, 25 mar 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zawsze któreś na warcie stoi i niebo obserwuje, a jak coś to przeciągły gwizd i wszystkie z ogrodu zlatują się w podwórko i krzaki sąsiada
Na ten gwizd to już i my reagujemy i rozglądamy się gdzie ten krogulec usiadł lub leci

hahaha musi to fajnie wyglądać, jak się sami rozglądacie
sylwia_slomc... 21:41, 25 mar 2018

Rumianka napisał(a)
Sylwia, dzięki za obszerną lekcję obserwacji życia ptaków...co prawda ornitologiem nie zostałam, ale moja wiedza w tej materii sporo poszła do przodu...zawsze myślałam...o ptak, cóż, ma 2 nogi, dzióbek i sporo piórek...dopiero jak człowiek bliżej przyjrzy się tym przemiłym stworzonkom, to oczy się otwierają ze zdziwienia...takie tyci cienkie nóżki i nie zmarzną na mrozie... i bez żadnej nawigacji i paliwa w baku przelatują ogromne przestrzenie...i dzięki Ci kochana za zimowe przybliżenie tego tematu...A co do pracy już wiosennej, jesteście bardzo szybcy...ja też wczoraj wyciepałam suche badyle z ogrodu i dzielnie to wszystko spaliłam...ale o ile mniej tego miałam...łączę pozdrowienia i byle do cieplejszych dni...

Bardzo się cieszę, że Ktoś na tych moich obserwacjach skorzystał
mnie jeszcze dwie duże rabaty zostało wyczyścić z badyli no i potem róże trzeba ogarnąć i trawy. Robota teraz robotę goni. Dzisiaj przeleciałam się z obornikiem granulowanym po rabatach i różach, a potem po drzewkach i krzewach z nawozami.....i pierwszy raz mimo sypania tak mikroskopijnych ilości jak w trzy palce pod każde drzewko nawozów mi zabrakło na 1/4 ogrodu Muszę dokupić jeszcze z kilo. Tylko nie wiem czy są tak małe opakowania
sylwia_slomc... 21:43, 25 mar 2018

abiko napisał(a)

hahaha musi to fajnie wyglądać, jak się sami rozglądacie

Mało tego też się wołamy wzajemnie do tego rozglądania , bo co 4oro oczu to nie 2oje
sylwia_slomc... 21:46, 25 mar 2018

Em wczoraj derenie skrócił

Aguś zobacz czy dobrze to zrobił?

Ewka Pszczółka tez tak nisko swoje goli to chyba będzie ok
sylwia_slomc... 21:50, 25 mar 2018

A ja znalazłam w łące kolejna niespodziankę
ciekawe skąd się tu wzięły

te nam śpiewały przy robocie w brzeziniaku

abiko 21:52, 25 mar 2018

Nieźle je skrócił
Jak Ewa tak robi to pewnie ok, ja cięłam wyżej bo chciałam wysokie.
Ładnie się zagęszczą.