Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 14:04, 19 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
znalazłam takie cosik

Trzmielina oskrzydlona - rozmnażanie

Trzmielinę oskrzydloną rozmnaża się wegetatywnie za pomocą sadzonek pędowych. Tak uzyskane sadzonki trzmieliny oskrzydlonej możemy wykorzystać do obsadzenia np. żywopłotu. Rozmnażanie trzmieliny oskrzydlonej polega odcięciu sadzonki długości 10 cm z dobrze zdrewniałych pędów z piętką lub kawałkiem 2 letniego drewna. Sadzonki najlepiej pobrać w sierpniu. Następnie sadzimy sadzonkę trzmieliny w inspekcie w mieszaninie piasku z torfem (w proporcji 1:1). Sadzonkę dodatkowo można zamoczyć przed sadzeniem w ukorzeniaczu (IBA). Na zimę pozostawiamy sadzonki trzmieliny oskrzydlonej w zimnym inspekcie, w temperaturze 10°C, aż do czasu sadzenia wiosną na miejsce stałe.

Ozłocę Cię Spróbuję jeszcze pobrać patyki i zobaczymy czy się uda Najwyżej w sierpniu pobiorę jeszcze raz I tak mam dwie lewe ręce do rozmnażania, ale może się uda.
sylwia_slomc... 14:06, 19 paź 2015

bdan napisał(a)

Sylwia a kompost do warzywnika to się jesienią daje, ja myślałam, żeby dopiero wiosną w moich skrzynkach wymieszać ?

Dałam teraz bo się już nie mieścił, zobacz na fotach jaki już przepełniony , a jeszcze trzeba sprzątnąć liście i rabaty...........muszę pomyśleć o drugiej skrzyni i o tym jak go schować
sylwia_slomc... 14:08, 19 paź 2015

eee_taam napisał(a)

bo pokupiłam po 5 szt zamiast 50 ...miałam dzielic wiosna ...ale zebrałam nasionaka i zobacze co wychoduję

plewenie nie jest moim hobby

moim też nie i też kupuję po mniej i staram się dzielić bo bym z torbami poszła inaczej...........jeśli jeszcze nie poszłam
Rumianka 14:08, 19 paź 2015

Nawet jak pójdziesz do pracy, zdziwisz się jak potrafisz być wspaniale zorganizowana. Wiem, to po sobie. Gdy człowiek ma "bat" nad głową, potrafi góry przenosić.
Dominika11 14:08, 19 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ozłocę Cię Spróbuję jeszcze pobrać patyki i zobaczymy czy się uda Najwyżej w sierpniu pobiorę jeszcze raz I tak mam dwie lewe ręce do rozmnażania, ale może się uda.
tralalalalala coś mi się udało
Dominika11 14:08, 19 paź 2015

Rumianka napisał(a)
Nawet jak pójdziesz do pracy, zdziwisz się jak potrafisz być wspaniale zorganizowana. Wiem, to po sobie. Gdy człowiek ma "bat" nad głową, potrafi góry przenosić.
wtedy człowiek to dopiero ma organizację
sylwia_slomc... 14:10, 19 paź 2015

Rumianka napisał(a)

Mam nadzieję , że eM pomoże i w tygodniu, bo inaczej będzie ciężko
sylwia_slomc... 14:11, 19 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
tralalalalala coś mi się udało

sylwia_slomc... 14:13, 19 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
wtedy człowiek to dopiero ma organizację

U mnie trudność polega na traceniu czasu na dojazdach...........dziennie przy dobrych wiatrach to potrwa ok 3 godziny.......Igołomska rozkopana, a na autobusy trzeba czekać
Dominika11 14:16, 19 paź 2015

no to fakt dojazdy są makabryczne