Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 18:51, 27 sty 2016

eee_taam napisał(a)
u ciebie nie nadążam ...foty tylko oglądam ...ale jak zobaczyłam te autostradę nasion ...oczopląs ...a ile jeszcze w pudłach masz do warzywnika ..to już nie chce widzieć

Do warzywnika na razie mam mało bo wiosną jeszcze gotową rozsadę kapustnych i kalafiorów kupuję
Warzywnik u mnie na szarym końcu hierarchi ogrodowej jest
Gardener27 18:54, 27 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

A skąd Prosto do gruntu....szklarni nie mam....i raczej nie będę miała

Sylwia jak nie zrobisz rozsad to czarno to widzę Zrób na wiosnę inspekt i wysiej nasiona Podpędzone sadzonki sadź dopiero na łąkę
asta6265 18:56, 27 sty 2016

Ładnie, ale będzie pięknie i kolorowo - będę podpatrywać poczynania
sylwia_slomc... 19:03, 27 sty 2016

Zrobiłam sobie dzisiaj przymiarkę jak będzie wyglądało za naszą drewutnią jak już wszystko podrośnie i wyszło, że będzie coś podobnego do tego

tak za kilka lat

a tak za kilkanaście

Bo teraz jest tak

Na projekcie nie ma wszystkich roślin bo korzystam z programu on line, a jałowce i szmaragdy będą cięte
A śliwki i wiśnia są tylko tymczasowo....bo docelowo na wylocie
sylwia_slomc... 19:07, 27 sty 2016

Gardener27 napisał(a)

Sylwia jak nie zrobisz rozsad to czarno to widzę Zrób na wiosnę inspekt i wysiej nasiona Podpędzone sadzonki sadź dopiero na łąkę

Przemuś już siałam na grządkach rośliny , a w zeszłym roku na parapetach i o wiele lepsze efekty mam w gruncie
Nie wyobrażam sobie pikowania w łące tylu roślin, aż tyle samozaparcia to nie mam.
Powyrywam miejscami koniczynę i trawę i tam w zruszaną ziemię posieję nasiona wymieszane z piaskiem. A trochę posieję z rozmachu jak dawniej rolnik siał zboże
Zobaczymy co wyjdzie
sylwia_slomc... 19:14, 27 sty 2016

asta6265 napisał(a)
Ładnie, ale będzie pięknie i kolorowo - będę podpatrywać poczynania

W szoku jestem ile masz clematisów i jakie okazałe Uwielbiam ogrody w których kwiecie kipi
AGDULA 19:31, 27 sty 2016

Ja tak jakieś 8 lat wstecz też miałam cudny ogród zbudowany z warzyw wymieszanych z kwiatami jednorocznymi wszelakiej maści, ale czasy się zmieniły i już kto inny tam rządzi, a ja zaczynam na nowo zdobywać doświadczenia i gatunki roślinAle tamtego mi było strasznie żal , a najbardziej żałuję tamtych tulipanów i róż
Można szybko zbudować rabaty z samych jednorocznych lub z bylin i dadzą mega efekt już w kolejnym sezonie po wysiewie lub posadzeniu.....jeśli ktoś lubi kolory......ja je wprost uwielbiam

Trzeba było coś zabrać ze sobą

Ja tym roku też zrobię eksperyment i znów nakupię pełno nasion i wysieje w jednym miejscu, Ciekawe jak na tej mojej ziemi ( bo to glina) będzie to wygldac, Juz nawet miejsce wytyczyłam. Alew Dalie wysieje zaraz w domu, żeby torchę szybciej było kolorowo. I dodam mieczyki
ryska 19:54, 27 sty 2016

Czekam na lato u Ciebie, tyle nasion.. będzie się działo
19:58, 27 sty 2016
Zrobiłam sobie dzisiaj przymiarkę jak będzie wyglądało za naszą drewutnią jak już wszystko podrośnie i wyszło, że będzie coś podobnego do tego

tak za kilka lat

a tak za kilkanaście

Bo teraz jest tak

Na projekcie nie ma wszystkich roślin bo korzystam z programu on line, a jałowce i szmaragdy będą cięte
A śliwki i wiśnia są tylko tymczasowo....bo docelowo na wylocie

jak ty takie fajne wizualizacje robisz to zrób mi przedogródek ...i zobacz o ile ciekwaszy planik Iwonka mi namalowała
Kasik 20:59, 27 sty 2016

My robiliśmy rozsady przez dwa lata. W tamtym sialiśmy już do gruntu i wydaje się, że różnicy nie było żadnej. Mąż kupuje sadzonki selera i pora na rynku, a pomidory dostajemy od mamy. Reszta idzie z nasionek do gruntu i rośnie pięknie.

Plany i wizualizacje rabatek piękne, a i dziś w realu wygląda super.