Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Marzenie o nowoczesnym ogrodzie

Marzenie o nowoczesnym ogrodzie

mikami 16:04, 25 paź 2015

alis napisał(a)
Mirelko, dla Ciebie też wszystkiego najlepszego

Dziękuje za życzenia i pozdrawiam
mikami 16:05, 25 paź 2015

Mira104 napisał(a)
Wszystkiego najlepszego z okazji URODZIN

Dzięki bardzo za życzenia miłej imprezki
mikami 12:02, 26 paź 2015

W samo południe jesiennego słonecznego października kolory w moim ogrodzie

Mira104 08:59, 27 paź 2015

Śliczne zdjęcia, baron wymiata
Co to za roślinka na 4 zdjęciu? Patrz u ciebie turzyca rośnie, a moja ceglasta mnie nie lubi
mikami 18:26, 27 paź 2015

baron faktycznie udało mi się kupić fajny no i sporo podrósł niestety nie wiem co to jest na 4 zdjęciu dostałam to w prezencie więc tak sobie rośnie
może ktoś rozpozna co to i mnie oświeci
waldek727 17:11, 28 paź 2015

iwka napisał(a)
Mi się podoba, i to już jest nowoczesność !

Ja nie widzę w tym ogrodzie ani jednego elementu charakterystycznego dla ogrodów nowoczesnych. Tytuł wątku całkowicie odbiega Mirelo od stylu ogrodu który nam przedstawiasz. Jest to klasyczny układ dla ogrodów w stylu formalnym. Sadzenie roślin ,,pod sznureczek" i formowanie ich w geometryczne bryły jakkolwiek w odbiorze wizualnym jest miłe dla oka, to nie ma nic wspólnego z nowocześnie projektowanymi ogrodami.
mikami 17:48, 28 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Ja nie widzę w tym ogrodzie ani jednego elementu charakterystycznego dla ogrodów nowoczesnych. Tytuł wątku całkowicie odbiega Mirelo od stylu ogrodu który nam przedstawiasz. Jest to klasyczny układ dla ogrodów w stylu formalnym. Sadzenie roślin ,,pod sznureczek" i formowanie ich w geometryczne bryły jakkolwiek w odbiorze wizualnym jest miłe dla oka, to nie ma nic wspólnego z nowocześnie projektowanymi ogrodami.

Pozwolisz Waldku że się z Tobą nie zgodzę dla mnie ogród który tworzę jest nowoczesny a to jak Ty to odbierasz to już Twoja sprawa i masz do tego prawo
co do tytułu wątku to brzmi on marzenie o nowoczesnym ogrodzie i wybacz ale jest to moje marzenie o ogrodzie więc urządzam go tak jak przede wszystkim mnie się podoba
iwka 19:06, 28 paź 2015

waldek727 napisał(a)

oj Waldku, łapiesz za słówka

poczułam się wywołana do tablicy, bo zacytowałeś moje słowa. Dla mnie to jest nowoczesność w porównaniu do tego, jakie Mirela miała na początku plany.
Zmieniła całkowicie plan nasadzeń, chyba tylko pobieżnie przejrzałeś wątek i trafiłeś na moją wypowiedź.

Dla profesjonalistów ogród formalny a nowoczesny różnią się, dla amatorów nie ma to już wielkiego znaczenia, ważne aby był taki jaki chcemy
waldek727 19:16, 28 paź 2015

Mirelko.
Masz do tego pełne prawo żeby urządzać ogród tak jak Tobie się to podoba i to, że jest on w stylu formalnym, to absolutnie nic mu nie ujmuje. Z racji tego, że jestem minimalistą i perfekcjonistą to również takie ogrody są bliskie mojemu sercu i odbieram je w pozytywny sposób. Myślę, że źle mnie zrozumiałaś.
Swój odbiór ogrodów opieram na historii ich powstawania. Na forum ogrodniczym powinniśmy dbać o prawidłowe nazewnictwo zarówno roślin jak i stylów ogrodowych. Tworząc ogród w stylu śródziemnomorskim nie dopuszczalne jest określanie go ogrodem japońskim. Podobnie jak miłorząb dwuklapowy nie jest drzewem liściastym. Trzymajmy się faktów, a nie własnego ,,widzimisię". Powstawanie ogrodów w stylu formalnym w Polsce sięga XVIII wieku i nie należy ich wplatać w nowoczesne czasy.
mikami 13:09, 29 paź 2015

waldek727 napisał(a)
Mirelko.
Masz do tego pełne prawo żeby urządzać ogród tak jak Tobie się to podoba i to, że jest on w stylu formalnym, to absolutnie nic mu nie ujmuje. Z racji tego, że jestem minimalistą i perfekcjonistą to również takie ogrody są bliskie mojemu sercu i odbieram je w pozytywny sposób. Myślę, że źle mnie zrozumiałaś.
Swój odbiór ogrodów opieram na historii ich powstawania. Na forum ogrodniczym powinniśmy dbać o prawidłowe nazewnictwo zarówno roślin jak i stylów ogrodowych. Tworząc ogród w stylu śródziemnomorskim nie dopuszczalne jest określanie go ogrodem japońskim. Podobnie jak miłorząb dwuklapowy nie jest drzewem liściastym. Trzymajmy się faktów, a nie własnego ,,widzimisię". Powstawanie ogrodów w stylu formalnym w Polsce sięga XVIII wieku i nie należy ich wplatać w nowoczesne czasy.

Waldku myślałam że na forum ogrodniczym jest miejsce dla amatorów i znawców ogrodu czyli profesjonalistów każdy jest mile widziany w moim wątku i przyjmuje Twoje uwagi ale w moim odczuciu ogród jest nowoczesny gdyż tak go postrzegam jako amatorka uważam też że nikogo nie wprowadzam w błąd mając wątek pod tym tytułem gdyż ogród nowoczesny jest moim marzeniem i staram się jako amatorka choć trochę go stworzyć czy mi się to uda zobaczymy za parę lat kiedy będę mogła powiedzieć skończyłam ogród bo niestety dziś jestem na etapie nauki i wiele roślin jak i sposób ich sadzenia wciąż jest dla mnie tabu tak że pozwól bym nadal marzyła i miała swoje widzimisie o nowoczesnym ogrodzie korzystając z rad osób z ogrodowiska -pozdrawiam Cię