Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

frezja 17:31, 16 cze 2016

mirkaka napisał(a)
Ewa róża soliter kulkowana ma kolor burgundowy czy czerwony tylko aparat przekłamuje? Wiesz jak się nazywa? piękna jest. Jeszcze bym obsadziła jej nogi gęsto kocimiętką, albo szałwiami albo przywrotnikiem
Jarzmianka robi furorę, cudna

Mirko, nie jest to czerwień raczej wpada w burgund z domieszką czerwieni..trudny kolor do oceny. Nazwy nie znam kupowana kilkanaście lat temu ...kto kiedyś nazwy szukał. Do jej obsadzenia raczej idę w szarości stąd wybór lawendy, kocimiętka myślę, że też się sprawdzi. Przywrotnika nie znam jeszcze
frezja 17:34, 16 cze 2016

Flower1 napisał(a)

Jak pieknie z lawenda! chyba sie rozchoruje ))

Też lubię to połączenie..) na żywo jeszcze piękniej i na dodatek ten zapach.
frezja 18:05, 16 cze 2016

Margarete napisał(a)
Pobiegałam u ciebie w ogrodzie, nie pamiętam czy kiedys robiłam jakiś wpis...ale na pewno tu juz byłam
Ogród kolorowy, piekny...klon flaminga juz mnie kupił , róża kulkowana też, kule buksikowe, inne róże, szałwie, jarzmianki i wiele wiele innych roslin
Dopisuje sobie do watków obserwowanych i zapraszam do mnie na rewizyty

Musze i ja swoją Edenke wykulkowac, może tym ją pobudze do kwitnienia. Kiedy ty wyginasz te gałęzie ? wiosną? teraz ? jesienią ?
Jak je mocujesz ? ja mam mały ogród i ciasno wokół edenki, ona wysuwa długie bicze, moze by sie dało - gdzies czytałam że Eden rose to prawie jak pnąca wiec powinno sie udać

Mam jeszcze róże Ascot, która też rosnie wysoko do góry i ma kwiaty na końcach pedów, myslisz że moge próbować z Ascot też ?

Miło mi Małgoś takie słówka usłyszeć próbuj z Edenką, ten sposób bardzo pobudza roślinę; z początku też bałam się, że coś pójdzie nie tak.

Wstawię Ci pomocny filmik
https://www.youtube.com/watch?v=HYdNEb61ZkQ
i tu :
https://www.youtube.com/watch?v=Dpr1VFkOSPg&list=FL_75nhne8HRgLJMWapdWGww

Na str. 137 wstawiłam foto...jak zaczynałam.
Jeżeli chodzi o mocowanie to wbite do ziemi pręty z taką "pętelką"..zrobił mi takie mój M. W niektórych miejscach sznurek pomocny.

Wydaje mi się, że z każdą różą, która ma wiotkie gałązki można tak zrobić. Moja była starsza to i gałęzie bardziej zdrewniałe i to nie stanowiło żadnej przeszkody.
A może do Ascot zakup obelisk..myślę też o takim dla innej, która pędzi w górę...na all są przeróżne.
frezja 18:06, 16 cze 2016

Flower1 napisał(a)

Ja tez mam cebulki wykopane w tym roku ,jeszcze musze posegregować,Ewciu a co robisz z tymi maciupkimi?

Nie wiem, co zrobić z drobnicą..
inag 00:51, 17 cze 2016

O żesz! Odrosty tego klona flamingo sa niesamowite taka biel, że aż świeci z daleka. szkoda nawet to obcinać
inka74 06:56, 17 cze 2016

Ewcia - Bonica cudna. Ale powalił mnie na łoptki kichawiec. Jakie to ładne. Opowiedz coś o nim. Jak duży rośnie? Gdzie mu tak dobrze w słońcu czy półcieniu. Jaka gleba?
frezja 10:24, 17 cze 2016

inag napisał(a)
O żesz! Odrosty tego klona flamingo sa niesamowite taka biel, że aż świeci z daleka. szkoda nawet to obcinać

Wszyscy wkoło się zachwycają nie obcinam, ale mam pod kontrolą.
frezja 10:37, 17 cze 2016

inka74 napisał(a)
Ewcia - Bonica cudna. Ale powalił mnie na łoptki kichawiec. Jakie to ładne. Opowiedz coś o nim. Jak duży rośnie? Gdzie mu tak dobrze w słońcu czy półcieniu. Jaka gleba?

Pierwszy sezon u mnie..jeszcze przed kwitnieniem nie zachwycał, no ale teraz pokaz dał. u mnie w słonecznym miejscu. Rośnie na każdej glebie !! wystarczy lekka, sucha, piaszczysta. Nie wiem, jaki duży będzie..obecny, jak na jego pierwszy roczek to dosc duży ok. 35-40 cm. zmierzę potem...U nas straszny wiatr się zerwał i strach nosa wychylać.
Dzisiaj planuję zerwać do wazonu
Dominika11 10:40, 17 cze 2016

Klon powala
kotek przeuroczy
kwiaty mnie oszołomiły
nawet dojrzałam tufciaki ???
ale się cebulek dorobiłaś
frezja 11:15, 17 cze 2016

Dominika11 napisał(a)
Klon powala
kotek przeuroczy
kwiaty mnie oszołomiły
nawet dojrzałam tufciaki ???
ale się cebulek dorobiłaś

Dominiko, prosto i na temat...lubię takie podsumowania
Tuffciaki gdzieś podpatrzyłam..trochę z kolorem się oswajałam, za to teraz uwielbiam je...te moje kuleczki