U mnie dzisiaj pachnąco w ogrodzie, a to za sprawą herbatki oreganowo- tymiankowej. Spryskałam wszystko w ogrodzie od ozdobnych po jadalne Oprysk zapobiegawczy bo...o dziwo, jeszcze nie spotkałam mszyc. Jedynie gąsieniczka pastwiła się na mojej wiśni ozdobnej.
Ewa właśnie szybko spryslałam jabłonkę bo mam już najazd mszyc .dałam sodką i czosneczkiem niech popiją .Aż się cofnęłam zobaczyć Twoje kanciki ---żyleta!!!!
Przygotowanie: do 1,5 l butelki wsypać susz ziół tymianku 1 opakowanie 20g i oregano tak samo. Wlać 0,5 l wódki oraz 0,5l wody przegotowanej i ostudzonej (nie gorącej, bo Ci alkohol wyparuje), odstawić na dobę. Po przecedzeniu wsypać wilgotne zioła do innego naczynia i zalać pół litrem wrzątku (poprzedni alkoholowy roztwór tymianku i oregano zostawiamy, nie wylewamy). Szczelnie przykryć - ulatnia się substancja czynna - i odstawić do wystudzenia. Przecedzić i zmieszać razem obydwie ciecze.
Użwać 150 ml na 2 - 3 litry wody dla wzmocnienia roślin, a 150 ml na 1 litr do zwalczania szkodników.