Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Kasi w ogrodzie ...

U Kasi w ogrodzie ...

Pszczelarnia 07:44, 03 lis 2011

Pięknie! Można wpatrywać się w każdy szczegół bez końca.
Danusiu, co to za trawa w tle niedaleko brzozy?. Na pomarańczowo przebarwia się tawuła (berberys?) - jaka to odmiana?

zbigniew_gazda 07:56, 03 lis 2011

Bardzo mi się też podoba ta środkowa rabatka. Danusiu właśnie co to jest to pomarańczowe , jakie są tam trawki i czy to tawułki , trzmielina i berberysy ? Wiem że już nam raz podawałaś "skład" tej rabatki i zaraz kuknę do moich notatek . Czy możesz przypomnieć na podstawie powyższych zdjęć ?
Wieloszka 08:56, 03 lis 2011

gardenarium napisał(a)

Dziewczyny - pytanie laika- tylko się nie śmiejcie - jak posadzić na takiej małej powierzchni tyle roślin? Można im otrzepać ziemię spomiędzy korzeni, ugniatać bryły korzeniowe żeby się zmieściły?
No i o oczywiście - wow!!! fantastyczny ogród więc i piękne zdjęcia
Pwl 17:56, 03 lis 2011

gardenarium napisał(a)

Siewki z cisa sporo podrosły

piękna jesień, siewki z cisa mniam chyba pikowane bo tak równiutko
hanka_andrus 18:09, 03 lis 2011

Mam 13 siewek cisowych w doniczce.Zadołowałam je w ogrodzie.Czy jeszcze je przykryć czymś i zostawić na zimę,czy wysadzić do gruntu i przysypać czymś ,może korą?
Sebek 20:11, 03 lis 2011

Cudne zdjęcia - i przepiękne aranżacje

Haniu - zadołowanie wystarczy - no chyba, że masz już dla nich upatrzone miejsce. Możesz przykryć stroiszem w razie czegoś

Agnieszko - zgniatać bryłę to nie, ale ułożenie jednej rośliny przy drugiej wystarczy
Pszczelarnia 10:40, 04 lis 2011

Ponieważ poniższa rabata tawułowo - berberysowo - barwinkowo - ???? tak zajmuje wielu (mnie również), pozwoliłam sobie pokazać stan przed i po:

anula_wn 11:08, 04 lis 2011

przycięte i ujarzmione roślinki są znacznie ponętniejsze
Danusia mi właśnie mówiła, że i takie duże berberyski (bo ja taki mam) można mocno przyciąć. I teraz widzę jak to wyglądało i śmiało na wiosnę ciachać mojego giganta !
Pszczelarnia 14:45, 04 lis 2011

Ciągle omawiamy metamorficzną rabatę
Stan z maja po przeróbkach ogrodowych.

Cytat z Danusi:
Na tej rabacie rosną dość chaotycznie następujące rośliny:

tawuła "Golden Princesse", berberys "Red Chief", szałwia omszona, trzmielina "Sunspot". Tam gdzie jest moja Kropka po prawej rośnie trzmielina Emerald Gaiety. Wysiały się też maki jasnofioletowe. Mamy zamiar z Kasią dosadzić jeszcze trzmieliny w wolne miejsca i ciąć poziomo, aby powstała niska platforma o różnych kolorach. Wiosną przycięto wszystkie krzewy równo z ziemią.
Wieloszka 15:05, 04 lis 2011

Sebek napisał(a)

Agnieszko - zgniatać bryłę to nie, ale ułożenie jednej rośliny przy drugiej wystarczy

dzięki Sebku