Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Agduli

Ogród Agduli

AGDULA 21:42, 01 lut 2016

Jedna jest bukietowa a druga ogrodowa.
Karolu a wsadzałeś o tej porze roku do doniczki?

Bo teraz jestem w kropce, zostawić w tej wodzie czy wyjąc i wstawić do ziemi?

Mirko, Bożenko, teraz to już chyba z tym nic nie zrobię.Pospieszyłam się jak widac troszkę.
Kamilo, piszesz, że zielone niezdrewniałe ukorzeniać? To jak je obcinać z liśćmi razem?

Sylwio, hehe jak widzisz to chyba jednak nie można
mirkaka 09:47, 02 lut 2016

AGDULA napisał(a)
Jedna jest bukietowa a druga ogrodowa.
Karolu a wsadzałeś o tej porze roku do doniczki?

Bo teraz jestem w kropce, zostawić w tej wodzie czy wyjąc i wstawić do ziemi?

Mirko, Bożenko, teraz to już chyba z tym nic nie zrobię.Pospieszyłam się jak widac troszkę.
Kamilo, piszesz, że zielone niezdrewniałe ukorzeniać? To jak je obcinać z liśćmi razem?

Sylwio, hehe jak widzisz to chyba jednak nie można

Zrób tak, podziel po połowie i część wsadź do ziemi z ukorzeniaczem a część zostaw w wodzie, tylko dodaj węgla drzewnego do wody. Zobaczysz które Ci się lepiej przyjmą. Z moich doświadczeń wynika że ogrodowe dużo łatwiej się ukorzeniają niż bukietowe.
Te w wodzie bukietowe i ogrodowe wsadź do jednego słoika bo jak ogrodowe zaczną szybciej wypuszczać korzonki to wydzielają jakieś hormony i mogą stymulować wypuszczenie korzonków u bukietowych. Dlatego też wody nie wymieniam tylko dolewam świeżej i dodaję węgiel drzewny aby zapobiegał namnażaniu bakterii które zatykają naczynia przewodzące i powodują gnicie.

kasiek 18:43, 02 lut 2016

O palmiarnia super i rybcie i ta czarna dziewuszka też
Ja już też pociełam horty, wsadziłam do ziemi ale czy co urosnie? zobaczymy
Napia 22:42, 03 lut 2016

AGDULA napisał(a)
Mirellko dziś się wybrałam do Centrum ogrodniczego, poozazdrościłam Tobie wiosennego nastroju

I trochę wiosny do domu zaprosiłam poniżej moje zakupy.
Cebulki na razie będą w domu a po przekwitnięciu jak zawsze trafią do ogrodu.
Szafirki, hiacyny i śnieżyca

Jak ktoś chce obejrzeć w naturze dużo skupiska śnieżycy to wiosną zapraszam do wielkopolski, do rezerwatu Śnieżycowy Jar

Ładne zakupy Ślicznie wygląda Twój ogród i w jesiennej, i w zimowej szacie. Śnieżycowy Jar robi niezwykłe wrażenie, mimo że śnieżyce są takie drobniutkie. W weekendy jest tam jednak masa ludzi. Pozdrawiam sąsiadkę z Wielkopolski
MirellaB 14:55, 06 lut 2016

Noooo zakupy super zrobiłaś
Uwielbiam fotki oglądać mimo, że u wszystkich to samo, ale mnie oglądanie tak cieszy

Odnośnie hortek rozmnażania w wodzie to raczej bym tak nie robiła tylko do ziemi.
Ale nie znam się nigdy hortek nie rozmnażałam, a mimo to ziemia wydaje mi się bardziej odpowiednia

Gałązki połamanych rozchodników w wodzie rozmnażałam i wypuściły korzenie. Rozchodniki czy w wodzie czy w ziemi zawsze się przyjmą

A gdzie ten Śnieżycowy Jar? Nie znam tego miejsca

AGDULA 20:05, 06 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Noooo zakupy super zrobiłaś
Uwielbiam fotki oglądać mimo, że u wszystkich to samo, ale mnie oglądanie tak cieszy

Odnośnie hortek rozmnażania w wodzie to raczej bym tak nie robiła tylko do ziemi.
Ale nie znam się nigdy hortek nie rozmnażałam, a mimo to ziemia wydaje mi się bardziej odpowiednia

Gałązki połamanych rozchodników w wodzie rozmnażałam i wypuściły korzenie. Rozchodniki czy w wodzie czy w ziemi zawsze się przyjmą

A gdzie ten Śnieżycowy Jar? Nie znam tego miejsca

hehe taka pora, że wszyscy kupują to samo biznes się musi kręcić Przynajmniej gospodarka się rozwija I roslinek więcej na rynku będzie, jak bedziemy kupować

Śniezycowy Jar: tu masz dokładnie jak dojechać:
http://www.lopuchowko.poznan.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/qyZ4/content/rezerwat-sniezycowy-jar-2015#.VrZDRObZbv8

AGDULA 20:06, 06 lut 2016

kasiek napisał(a)
O palmiarnia super i rybcie i ta czarna dziewuszka też
Ja już też pociełam horty, wsadziłam do ziemi ale czy co urosnie? zobaczymy

Co pociełaś??
AGDULA 20:08, 06 lut 2016

Napia napisał(a)

Ładne zakupy Ślicznie wygląda Twój ogród i w jesiennej, i w zimowej szacie. Śnieżycowy Jar robi niezwykłe wrażenie, mimo że śnieżyce są takie drobniutkie. W weekendy jest tam jednak masa ludzi. Pozdrawiam sąsiadkę z Wielkopolski

Dzięki Agnieszko Najbardziej lubię ogród w jesiennej szacie a zimę to bym najchętniej wycieła
AGDULA 20:10, 06 lut 2016

mirkaka napisał(a)

Zrób tak, podziel po połowie i część wsadź do ziemi z ukorzeniaczem a część zostaw w wodzie, tylko dodaj węgla drzewnego do wody. Zobaczysz które Ci się lepiej przyjmą. Z moich doświadczeń wynika że ogrodowe dużo łatwiej się ukorzeniają niż bukietowe.
Te w wodzie bukietowe i ogrodowe wsadź do jednego słoika bo jak ogrodowe zaczną szybciej wypuszczać korzonki to wydzielają jakieś hormony i mogą stymulować wypuszczenie korzonków u bukietowych. Dlatego też wody nie wymieniam tylko dolewam świeżej i dodaję węgiel drzewny aby zapobiegał namnażaniu bakterii które zatykają naczynia przewodzące i powodują gnicie.

Zrobiłam tak jak piszesz, tylko że całość zostawiłam w wodzie, dodałam węgla i wsadziłam do jednego słoika.
Na razie nic się nie dzieje patyki jak stały tak stoją ani liści ani korzeni ..
AGDULA 20:21, 06 lut 2016

No wreszcie dziś się ładnie zrobiło

Jak zwykle pognałam do ogrodu i jaka miła niespodzianka! Pierwsze kwiatki z ziemi wychodzą!
Pierwszy raz posadziłam ranniki. I jestem już teraz z nich mega zadowolona!
Przepiękny żółty kolor, bardzo intensywny, choć dopiero pąki Koniecznie muszę kupić ich więcej w tym roku.