Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Agduli

Ogród Agduli

AGDULA 20:26, 06 lut 2016

W tym roku postanowiłam mieć kolorowy ogród z mnóstwem kwiatów Jako że uwielbiam dalie to zaczynam od nich Dwa dni temu zostały posiane do doniczek.
Jak tylko wzejdą cyknę fotki
Agania 21:50, 06 lut 2016

AGDULA napisał(a)
No wreszcie dziś się ładnie zrobiło

Jak zwykle pognałam do ogrodu i jaka miła niespodzianka! Pierwsze kwiatki z ziemi wychodzą!
Pierwszy raz posadziłam ranniki. I jestem już teraz z nich mega zadowolona!
Przepiękny żółty kolor, bardzo intensywny, choć dopiero pąki Koniecznie muszę kupić ich więcej w tym roku.

Jakie cudne...szukam takich do swojego ogrodu.
Pozdrawiam
MirellaB 23:28, 06 lut 2016

I wiosną do Ciebie też dotarła

Piękne te ranniki, nie znałam takich kwiatków i musiałam wygooglować.
Fantastyczny mają kolor

A one przez kłącza się rozrastają czy to są cebulowe?

Czekam na zdjęcia jak w rozkwicie będą
AGDULA 08:49, 07 lut 2016

Mirellko, ranniki są z cebulek. Cebulki są bardzo małe i trzeba im się dokładnie przygladnac przy wdrażaniu do gruntu gdzie jest góra a gdzie dol. Kwitną jeszcze przed przebisniegami. Ja mam je pierwszy rok, więc dopiero je testuje ☺Ale już teraz jestem mega zadowolona z koloru. Mają kolor jak kaczeńce ☺
kasiek 09:31, 07 lut 2016

Jakie cudne - ja tez nie mam ranników, i szczerze mówiąc w marketach ich ie widziałam, czas się do prawdziwego ogrodniczego wybrać. Piękne sa i juz je widzę u siebie Mnie na golenie świerków namówiła Mała Mi - wtedy jej nie dowierzałam a dziś p rekach mogłabym całować
MirellaB 13:22, 07 lut 2016

AGDULA napisał(a)
Mirellko, ranniki są z cebulek. Cebulki są bardzo małe i trzeba im się dokładnie przygladnac przy wdrażaniu do gruntu gdzie jest góra a gdzie dol. Kwitną jeszcze przed przebisniegami. Ja mam je pierwszy rok, więc dopiero je testuje ☺Ale już teraz jestem mega zadowolona z koloru. Mają kolor jak kaczeńce ☺

Super są, bardzo mi się podobają

W okresie jesiennych cebul nie widziałam takich kwiatków, z pewnoscią bym zwróciła na nie uwagę. One chyba nie są zbyt popularne?

Kolor faktycznie jak kaczeńce
AGDULA 19:08, 07 lut 2016

W marketach nie ma ranników
Ja kupiłam w ogrodniczym ale też kiepsko było dostać, musiałam na nie czekać.
Podobno nieraz wiosną można dostać. Ale ogólnie jest kiepsko.
W sklepach internetowych też nie mogłam znaleźć, ciągle było brak towaru. Ale może za póxno się zabrałam za ich szukanie
Napia 21:46, 07 lut 2016

Piękne ranniki To już prawdziwa wiosna. Dużo wcześniej w tym roku

W ubiegłym roku próbowałam ukorzeniać hortensje w wodzie i efekty były raczej mierne - na dwadzieścia gałązek przyjęły mi się dwie. Znacznie pewniejsze są odkłady - nachylasz gałązkę do ziemi, przytwierdzasz ją w jednym miejscu ( ja używam haczyków z drutu) i przysypujesz ziemią. Większość się przyjmuje i dotyczy to nie tylko hortensji, ale także innych roślin. W ubiegłym roku zrobiłam tak z kaliną, jesienią rosła już nowa sadzonka, a ja mam nadzieję, że bez problemu przetrwała zimę.
MirellaB 22:03, 07 lut 2016

Właśnie, właśnie trudno je dostać, bo to nie możliwe, żebym ja takie cudeńka przeoczyła

Jak będziesz gdzieś widziała to daj znać, a najlepiej kup dla mnie będzie solidny pretekst, żeby się spotkać
mirkaka 13:44, 13 lut 2016

AGDULA napisał(a)

Zrobiłam tak jak piszesz, tylko że całość zostawiłam w wodzie, dodałam węgla i wsadziłam do jednego słoika.
Na razie nic się nie dzieje patyki jak stały tak stoją ani liści ani korzeni ..

Cierpliwości, korzonki u mnie pojawiły się chyba po ok 1-1,5 miesiąca. Nie pamiętam dokładnie. Najpierw pojawią się listki, wtedy przykrywałam słoik workiem albo obciętą butelką, codziennie wietrzyłam. Ale i tak nie wszystkie się ukorzeniły. Część jednak zgniło.