Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Hrabiego

Ogród Hrabiego

przemekg 22:18, 03 sty 2012

Danusiu bardzo dziekuję, faktycznie nie pomyślałem że nie dośc ze sucho to i ziemia przy drzewie wyjałowiona.

Jarku to pewne że do póki bluszcz nie nabierze siły i nie zakryje ziemi to chwasty nie będą próżnowały No ale poźniej zakryta przez niego gleba nie będzie się już tak zachwaszczać.
agniecha973 22:56, 03 sty 2012

Podglądnęłam dziś Twój ogród. Ciekawe hobby masz. Będę zaglądać. Pozdrawiam.
monteverde 01:43, 04 sty 2012

Bluszcz pospolity Thornadale na słonecznych miejscach bardziej przemarza
Gardenarium 08:24, 04 sty 2012

Jeśli przemarza ta odmiana to posadź najwyżej zwykły bluszcz.

Jeszcze rada odnośnie sadzenia bluszczu na drzewa. Koniecznie trzeba posadzić go nieco dalej od pnia, wygrzebać dołek jak największy, nie żałować kompostu, wyjąć kijek bambusowy ale to koniecznie i posadzić pnącze pochyło , bryłkę też położyć i zasypać kompostem, ucisnąć, podlać. Pamiętajmy o podlewaniu i nawożeniu florovitem. Bluszcz lubi.

Instagram Ogrodowiska
Elfik 17:21, 04 sty 2012

Witam Hrabio! Ja z taką pewną nieśmiałością wchodzę w Twoje progi, nie wiem, czy będę się umiała odpowiednio znaleźć w takim miejscu, w którym i dom, i ogród mają niepowtarzalny klimat – dla mnie, człeka zwykłego – aż onieśmielający! Zdałam sobie sprawę, jak śmiesznie mała jest waga moich problemów względem tych, jakie tu znajduję: ja się miotam, skąd zdobyć glinę do moich piachów, a Hrabia wielkie figury sprowadza do swojego ogrodu.... ech! ...
Ale sam Hrabia, jak widzę, człek miły, przystępny, rozmowny i gościnny, nawet serdeczność ma wprost wylewną dla rozmówców, przeto ośmielę się wyznać, że zakątek z figurami osobiście nie bardzo mi odpowiada. Ale rozumiem, że ten nieco „świątynny” klimat jest tylko w jednej z części ogrodu? We wczesnym dzieciństwie miałam z okna swojego pokoju widok na ogród przyklasztorny – wczesnym rankiem po alejkach snuli się mnisi odmawiając brewiarz – zdecydowanie nie dla mnie takie klimaty przy domu. Myślę, że róże i wszelkie inne nasadzenia rozładują to wrażenie i dodadzą elegancji temu niesamowitemu, świeckiemu skądinąd miejscu. To będzie zakątek dumania, melancholii i nienagannych manier – myślę, że dobrze, że i takie zakątki powstają w tym nowoczesnym świecie. Choć na zdjęciach widzę też takie ujęcia ogrodu, które mnie urzekają! Twoje włości są chyba ogromne! Ogród jako całość bardzo mi się podoba, a rabata peoniowa jest zachwycająca!
Na mnie jeszcze coś zrobiło ogromne wrażenie: to świąteczne nakrycie stołu i świąteczny wystrój wnętrza - klimat iście hrabiowski! Taaak..., to się dziedziczy... Fantastyczne!
Pozdrawiam serdecznie!
Hrabia 17:38, 05 sty 2012

Dziękuje za miłe słowa Hrabia to tylko pseudonim tak to jestem zwyczajnym chłopakiem który po prostu lubi takie klimaty ałace , ogrody melancholijne ...

Ogród nie jest duży tak tylko się wydaje .
Moja cześć z altana jest poza ogrodem ale chce na wiosnę zrobić wejście z furtką by się z nim łączył i wychodziło się wprost na aleje ( tam gdzieś stał kiedyś domek na narzędzie )

zrobiłem foto z bluszczem

i jak ?

Mam ochotę iść do parku i porobić kilka sadzonek ale chyba muszę z tym poczekać
Gardenarium 18:22, 05 sty 2012

Dobrze wygląda, a a bluszczu możesz posadzić tysiące cebul białych lub kremowych narcyzów. Będzie kiedyś przepięknie jak zakwitną masowo.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/167-narcyzy-w-wiosennym-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
olga_szopa 10:39, 12 sty 2012

Hrabio
Śliczna wizytówka ,zawsze podziwiam niepowtarzalny klimat Twojego ogrodu.
Pomysł Danusi z bluszczem, a w nim liczne kwiaty cebulowych -genialny, Zbyszek ma w bluszczu krokusy o ile dobrze pamiętam ,wyglądają przecudnie jak zakwitną .
Hrabia 13:58, 13 sty 2012

Rzeczywiście bardzo fajny pomysł , ślicznie by to wyglądało na wiosnę.

Tęskno za latem ...
Kilka fotek ale już bez mojego ogrodu z altaną ( by nie zanudzać )

Sebek 21:53, 13 sty 2012

Faajnie - super szklarenka

Na murze zobaczyłem w wizytówce tak równo ułożone kamienie - to kaskada wodna ?

No i te ciastka - rozmarzyłem się