Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 20:17, 10 lip 2013

Evchen napisał(a)
Kasiu, jak Ci rośnie Gartentraume?... kupiłam ostatnio i zastanawiam się nad miejscem, bo z etykiety wynika, że powinna rosnąć do 1,4m.. U AniDS jest dużo niższa i wolno rośnie. A jakie są Twoje doświadczenia z tą różą?...

Hej rośnie mi ta róża bardzo dobrze, tfu tfu posadziłam ją w tym roku, właśnie powtarza kwitnienie i to podwójną ilością pąków. Co do jej wysokości to wypowiem się może za rok,bo to dopiero jej pierwszy rok u mnie, a zatem zbyt małe doświadczenie. Zaobserwowałam, że jest krótkotrwała i jak przekwita to szybko zrzuca wszystkie płatki, ale kwiaty są ładne i ładnie pachną jak narazie nie rozrasta się bardzo )
Krótkie mam doświadczenie z różami, więc nie pomogłam za bardzo
Pozdrawiam
KasiaWB 20:20, 10 lip 2013

Marlenaa napisał(a)
Jak pięknie wszystko się rozrasta, a hosty cudne, cudne

Witaj Marlenko, dzięki za wizytę ja wciąż w biegu i wpadłam teraz na chwilkę. Dobrze, że czasem robię zdjęcia albo mój M. to wiem chociaż jak rabatki wyglądają to trzeci sezon moich host i mogę powiedzieć, że dopiero widać ich urodę
Pozdrawiam
KasiaWB 20:23, 10 lip 2013

irena_milek napisał(a)

Kasiu, po prostu cudnie właśnie w Anglii są takie klimaty, cieszę się, że mogłyśmy się poznać

Irenko, dziękuję również bardzo się cieszę, że wreszcie Ciebie poznałam nie miałam jeszcze czasu wstawić zdjęć w wątku spotkania ani nic napisać mus nadrobić.
Mam nadzieję, że mój przyszły ogródek będzie miał coś z angielskich ogrodów, bo jestem na nie zapatrzona
Pozdrawiam!!!
rozajerycha 20:35, 10 lip 2013

Podglądam
Macham
Evchen 22:37, 10 lip 2013

Kasiu, u mnie z Gartentraume jest podobnie jak u Ciebie, kwiaty szybko gubią płatki. Zobaczymy, może przyszły sezon pokaże jej urodę
Evchen 22:38, 10 lip 2013

Kasiu, u mnie z Gartentraume jest podobnie jak u Ciebie, kwiaty szybko gubią płatki. Zobaczymy, może przyszły sezon pokaże jej urodę
beta 13:28, 15 lip 2013

KasiaWB napisał(a)
I na podsumowanie małe porównanie tego samego miejsca - narożnej rabaty, które pięknieje za sprawą Ogrodowiska

lato 2012 - wszystko zostało w tym miejscu zmienione gruntownie, powstała rabata ze świerkami serbskimi, hortensjami, miskantami i Nigrą...

i dzisiaj - czerwiec 2013

Witam

cudowna ta metarfoza...Kasiu, czy mogłabyś mi powiedzieć ile ta rabata w najszerszym miejscu (czyli na zakręcie) ma szerokości?...bo strasznie mi się ona podobuje...mierzę się teraz u siebie z pewnym "zakrętem" i mam problem z odległościami...w sensie co od siebie o ile sadzić

pozdrawiam serdecznie
KasiaWB 19:01, 16 lip 2013

rozajerycha napisał(a)
Podglądam
Macham

również macham i ściskam!
KasiaWB 19:02, 16 lip 2013

Evchen napisał(a)

Róża ta ładnie się rozkrzewia u mnie, ale przez te deszcze niestety nie mam okazji za bardzo nacieszyć się urodą kwiatów, które wiecznie są zbite przez deszcz nim rozwinął się z pąków buuuu
KasiaWB 19:07, 16 lip 2013

beta napisał(a)

Witam

cudowna ta metarfoza...Kasiu, czy mogłabyś mi powiedzieć ile ta rabata w najszerszym miejscu (czyli na zakręcie) ma szerokości?...bo strasznie mi się ona podobuje...mierzę się teraz u siebie z pewnym "zakrętem" i mam problem z odległościami...w sensie co od siebie o ile sadzić

pozdrawiam serdecznie

Witaj dzięki wielkie
w tej chwili nie pamiętam już wymiarów, ale jak tylko będę na działce to wymierzę z perspektywy roku istnienia tej rabaty mogę powiedzieć: sadź w dużych odstępach hortensje, miskanty itd. po roku nieźle wszystko się zagęściło, a co będzie za 2-3 lata itd. )) hortensje od serbów rosną w odległości co najmniej 1,5 m - 2 m, ale napisze dokładnie jak zmierzę )
Pozdrawiam